Страница 2 от 14

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 14:08
от petiomalchev
Варих 3 кг малц. При озахарявямето сложих вода 1/4 защото имам двойно дъно под него събира около 3л. вода. Имали проблем от по голямото количество вода, макар че гъстотата е като на 1/3.
Снощи варих до 3 ч. По обед я прелях в ферментатора /19л туба за мин. вода/
Направих и снимки на оборудването но през диска на гоогле не става да се качът.
Иска ми се да направя сухо охмеляване преди бутилирането, става ли захарт/за гъзиъовка/ да я сложа където запарвам хмела.
Имам наличен хмел Каскейд.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 16:35
от Martin
Сухото охмеляване и захарта за газировка имат ПОНЕ 3 дни разлика. Незнам какво имаш предвид.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 19:22
от petiomalchev
В книгата четох, че може да се прави сухо охмеляване преди бутилирането и мислех дали не става да се съчетаят двата процеса. Две в едно :D
Кипвам вода с захар за 10 мин. Като изтине до 82 С да дпбавя хмел, прецеждам и слагам в бирата преди бутилирането.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 21:52
от ALL_ON
Говориш за хмелно чайче. Да, става, но ефекта не е като на същинското сухо охмеляване :)

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 23:00
от petiomalchev
Ясно. Гледам все да мина по тънката лайсна :D
Да си покажа скромното оборудване
DSC_4163.JPG
DSC_4165.JPG


Първата ми бира ферментира
DSC_4169.JPG

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 04 Дек 2016, 09:33
от asenr
Хмелът за сухо охмеляване се слага след края на бурната ферментация, стои до края на тихата, а може и по-дълго, после се маха, слага се захарта за газировка и веднага се бутилира.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 09:25
от petiomalchev
Притеснявам се да сложа чорап с хмел все пак ми е първата бира да не я заразя и другото е че ферментатора е бутилка като се надуе този хмел как ще извадя торбичката.
За целта трябва да си намеря кофа от белите или бидонче 20-30л.
Тъй като варих бирата до 3ч. през нощта след охлаждането я извадих на терасата, на другия ден на обяд я прелях в ферментатора, постоя в стаята около два часа но температурата незнам дали достигна и 10 С засях дрождите с посипване не ги активирах. Ферментацията тръгна на другия ден, тогава увих бутилката с черен чувал светлината да не дразни дрождите :D
Температурата варира 16-19С.
DSC_4170.JPG


Искам да се пробвам да сваря и тъмна бира, общото количество малц което ми позволява оборудването е 3кг.
Да помоля за помощ с рецепти или линк към сайта, много рецепти прегледах, но не мога да реша на каква да се спра.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 10:00
от victoryvt
Има раздел с проверени рецепти, намира се в долната част.
viewtopic.php?f=71&t=3436
Тази за да я изпълниш, понеже няма в момента Дана хмел, замести го 1:1 с Магнум (немски) почти едно и също е.

Или още по-проста за портър (английски стил бира - не е лошо и стиловете да научиш :) ) :
5% Карафа (черен малц)
10-15% Камюних или Караарома, или Special W
останалото - Pale Ale малц.
Озахаряването директно с вода : зърно 4:1 на 65 гр. и промиване с 3.5 :1
Хмелове - английски някакви, за ароматичен - Голдинг, Щириан голдинг (словенски) или каквото има английско.
Дрожди Нотингам или S-04

ако решиш да правиш ирландски стаут (като на Гинес) :
10% Карафа, 5% печен ечемик
5% карамюних, останалото пейл ейл
другото същото като за портъра, само че може да увеличиш екстракта до към 13% Плато (или вдигаш грамажа малцове, или намаляваш водата)

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 11:29
от Martin
Ето ти изпитана рецепта за стаут: viewtopic.php?f=71&t=3439

Просто не слагай анасона, всичко останало както си е.

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 13:21
от petiomalchev
Благодаря в и за предложените рецепти, спрях се на тази която приличала на Гинес, понеже ми е познато името :D
То стиловете трябва да се научат ама като се пробват, пък аз съм пробвал каменица, ариана и други заводски тъмни бири :)