Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 11 Окт 2017, 23:46

Направих откаляване на варка 19 като на две от 10л. бутилки добавих малини и сливи. Описал сам по горе в поста.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 208
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Окт 2017, 14:06

Варка №20
Star Anise Stout

Малц:

6.0 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
0.4 кг. CARAAROMA® Карамелен малц
0.7 кг. CARAFA® Special Type 2 (Тъмен печен малц тип 2) Вайерман Германи
0.4 кг. Печен ечемик
0.5 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц

Вода - чешмянка 57л.

Хмел:
30 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
6 звездички анасон 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.



Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
70 мин. 68С
76С край

Във водата за промиване сложих сок от четири лимона.
Промиване с вода 78С до 47л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 47л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 43л.
След края на варенето добавих 4л. трапезна вода

IBU 14%

Дрожди:
11 гр. Nottingham Ale , насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка тръстикова захар.

Заложени във ферментатора 45л.
Плътрност 11%
Ферментация 7 дни. 8 литра бутилирах след приключване ферментацията останалото количество откалих за 7 дни.
Крайна плътност 2%
варка 20.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 208
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 16 Окт 2017, 08:39

Това е една от най-сполучливите ми бири. Получи се 1:1 с тази на Мартин, която опитах в клуб Терминала миналата година.
Анасона много се усеща, бих заложил на по-малко количество. Мисля тази рецепта да ми е коледната варка :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 330
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 16 Окт 2017, 10:35

Първия път като я варих, на 20л. сложих 2 звездички въобше не се усещаше. Но тогава плътноста беше 15% а сега 11% /разредих с вода търся ABV 4-4.5%/ ароматите на печените малцове са по слаби и изби аромата на анасон. Може би за варка около 45 л. 4 звездички ще е добре или 1 звездичка на 10л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 208
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Предишна

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта