Американска пшенична

Модератор: Martin

Американска пшенична

Мнениеот ALL_ON » 13 Дек 2016, 16:02

- 48% Пейл Ейл малц
- 48% Пшеничен малц
- 3-4%. Караамбър малц /за лек цвят/
Озахаряване:
- 30 минути на 52-55 гр. заради пшеничния малц
- 40-50 минути на 65-66 гр.
- 10-15 минути на 72 гр. /йодна проба/
- машаут на 78 гр.
При еднотемпературно озахаряване 60 минути на 65-66 гр. /или до излизане на йодната проба/
Варене 90 минути, Хмел Цитра, цел IBU 25, по следната схема:
- на 50 минути преди края на варенето;
- на 15 минути + чаена лъжичка Ирландски мъх;
- на 10 минути;
- на 5 минути;.
В конкретния случай се търсят ароматите, получени от Цитрата (цитруси), затова се използват неутрални джожди Нотингам или US-05;
Начален екстракт 12-14 Плато, дрожди Нотингам или US-05;
Ферментация: 7 дни на температура 18-20гр. (измерена вътре във ферментатора)
Газиране: 7 дни.
- с отделена пивна мъст с еквивалент на 6-7 гр. на литър бяла захар;
- с бяла захар 6-7 гр. на литър
Отлежаване: не е необходимо дълго отлежаване (1-2 седмици е добре), при продължително дълго отлежаване не се подобява особено. По възможност се пие без утайката!
Прикачени файлове
14550790_1166103056759305_723628835_o.jpg
Резултатът по описаната по-горе рецепта
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 535
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Назад към Пшенични бири

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта