Re: Белгийско пшенично пиво - Belgisch witbier
Публикувано на: 16 Сеп 2013, 11:02
Вкуса е доста различен от на всички други бири. Не съм пробвал Leffe Blond, но ще я пробвам и ако има място за сравнение, ще пиша.
Не съм дегустатор, но ще се опитам да определя моята бира по тази рецепта.
Плътен малцов аромат, примесен с цитрус в чашата. Приятен и свеж вкус. Дълъг послевкус на цитрус. Сравнително лека хмелова горчивина. Доста силно усещащ се алкохол, което не трябва да е така.
Подходяща е да се консумира със сирена от типа на Бри, с плодове, а според мен най-подходящи са портокал, ябълка и бяло грозде.
Само един човек успя да различи вкуса и аромата на кимион, след коео каза, че много обича тази подправка.
След повече четене за стила, разбрах че той е с много големи вариации. В други рецепти не се ползва пшеничен малц, а просто пшеница в количество около 42 - 45%, изполва се също и овес.
На страницата http://byo.com намерих едно обширно описание на стила и рецепти. Следващата ми варка е подобна на рецептата от тази страница.
Резултата засега ми изглежда много добър, дори и да не е съвсем по рецептата, и да се отклонява от стила.
Ще пусна моята рецепта, след като опитам готовата бира.
Поздрави!
Не съм дегустатор, но ще се опитам да определя моята бира по тази рецепта.
Плътен малцов аромат, примесен с цитрус в чашата. Приятен и свеж вкус. Дълъг послевкус на цитрус. Сравнително лека хмелова горчивина. Доста силно усещащ се алкохол, което не трябва да е така.
Подходяща е да се консумира със сирена от типа на Бри, с плодове, а според мен най-подходящи са портокал, ябълка и бяло грозде.
Само един човек успя да различи вкуса и аромата на кимион, след коео каза, че много обича тази подправка.
След повече четене за стила, разбрах че той е с много големи вариации. В други рецепти не се ползва пшеничен малц, а просто пшеница в количество около 42 - 45%, изполва се също и овес.
На страницата http://byo.com намерих едно обширно описание на стила и рецепти. Следващата ми варка е подобна на рецептата от тази страница.
Резултата засега ми изглежда много добър, дори и да не е съвсем по рецептата, и да се отклонява от стила.
Ще пусна моята рецепта, след като опитам готовата бира.
Поздрави!