Honey Red Ale

Модератор: Martin

Honey Red Ale

Мнениеот Martin » 29 Ное 2016, 11:40

Начална плътност (OG): 1.056 (°P): 14
Крайна плътност (FG): 1.010 (°P): 2.5
Алкохол (ABV): 6 %
Цвят (SRM): 18
Горчивина (IBU): 24

Малц:
75% -Pale ale malt - 3,75кг
10% -Carapils - 0,5кг
10% -Caraaroma - 0,5кг
4% -Melanoiden - 0,2кг
1% -Печен ечемик - 0,05кг

Хмел:
15гр - Aurora (9.2% Alpha) @ 60мин
15гр - Aurora (9.2% Alpha) @ 10мин
250гр - Мед @ 0мин / 85°C

Еднотемпературно озахаряване на 65°C за 60мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C / 10 дни
Вторична 17°C / 7 дни
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Honey Red Ale

Мнениеот Vasil73 » 24 Фев 2017, 10:14

Благодаря! ;)
Само искам да попитам за меда,става въпрос за пчелен мед,нали така?
И кога и как се добавя ?
Vasil73
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2017, 12:03

Re: Honey Red Ale

Мнениеот Martin » 24 Фев 2017, 10:29

Пчелен мед. Слага се като спреш варенето, почнеш охлаждането и на 85 градуса като стане, слагаш меда.
Ако си с проточен охладител, просто го слагаш като свърши варенето, по време на уърлуинда.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Honey Red Ale

Мнениеот dr_slavov » 24 Фев 2017, 13:34

Мартине, с кой калкулатор смяташ? BeerSmith с тези малцове (на 20л) ми дава цвят 26 SRM, което е доста над червения цвят. Имаш ли снимка на сварена бира по тази рецепта?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 479
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Honey Red Ale

Мнениеот Martin » 24 Фев 2017, 15:50

Нещо си в грешка някъде.

Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1023
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Honey Red Ale

Мнениеот dr_slavov » 24 Фев 2017, 18:23

Преди използвах brewersfriend и бирата винаги се получаваше по-тъмна от очакваното и от визуализацията. Там използват долните стойности на малца за цвят, даже на някой малцове и под това. Сега използвам beersmith и съм заложил средни стойности за цвят. При този софтуер могат да се коригират. Свалих ги от сайта на Weyermann. Явно от тук идват големите различия.
Screenshot 2017-02-24 17.08.05.png
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 479
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Honey Red Ale

Мнениеот fikov » 09 Мар 2017, 14:02

Извинявайте за тъпият въпрос, но с какво количесво вода промивате?
fikov
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Яну 2017, 14:00

Re: Honey Red Ale

Мнениеот cervesa » 09 Мар 2017, 15:28

Докато падне на 3-5 *Плато
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта

cron