Пъпешов ейл

Модератор: Martin

Пъпешов ейл

Мнениеот Yaskata » 09 Дек 2018, 12:53

На Есенния празник бирата се хареса, та реших да я споделя и тук.
Това е "базова" резепта намерена нейде от нета, затова ще се радвам на всякакви предложения за подобрение :)

Начална плътност (OG): 1.050 (°P): 12,5
Крайна плътност (FG): 1.011 (°P): 2,7
Алкохол (ABV): 5,1 %
Цвят (SRM): 13
Горчивина (IBU): 20

Малц:
88% - Пилзнер - 5,30кг
12% - Карапилс - 0,7кг

Хмел:
11гр - Magnum 14% AА @ 60мин
20гр - Huell Mellon 8% AА @ 15мин
30гр - Huell Mellon 8% AА @ 5мин

бета амилаза на 63°C - 50мин
алфа амилаза на 73°C - 15мин

Дрожди:
Nottingham ale - 11гр

Ферментация 20°C - 12 дни

1,20кг пъпеш ситно нарязан и добавен след третия ден директно във ферментатора

Вторична 18°C - 21 дни
Последна промяна Yaskata на 10 Дек 2018, 17:29, променена общо 1 път
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пъпешов ейл

Мнениеот alvinator » 10 Дек 2018, 10:21

Тази вторична ферментация св дължи на нещо добавено (плод) след първичната ли?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Пъпешов ейл

Мнениеот Yaskata » 10 Дек 2018, 17:30

:D естествено съм забравил най-важното ...
мерси - вече добавих в рецептата
Последна промяна Yaskata на 12 Дек 2018, 12:46, променена общо 1 път
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пъпешов ейл

Мнениеот Dave Lombardo » 11 Дек 2018, 14:48

Нещо замразяване/размразяване, стерилизиране или други магии?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Пъпешов ейл

Мнениеот Yaskata » 12 Дек 2018, 12:46

За замразяване не се сетих, но сигурно ще е добре
стерилизирането - като обелих пъпеша го пръснах от вън с малко окорон, после рязах на чисто
не знам дали е добра идеята, но не се сетих за друго.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Пъпешов ейл

Мнениеот MadButcher » 12 Дек 2018, 15:49

Бирата беше супер. Опитах я в Бургас.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron