Лабораторен дестилатор

Купувам , продавам - за частни лица.
Нека всеки зададе точни параметри на стоката си, качи снимка, определи цена, даде координати за връзка.
Не се приема рекламиране на алкохолни продукти (вино,бира,ракия,и т.н.) !

Лабораторен дестилатор

Мнениеот Dejmos » 01 Фев 2018, 00:07

Случайно ми попадна лабораторен дестилатор. Два броя.
Има вграден нагревател, монтиран в стъклена тръба, напълно отделен от нагряваната течност.
Има охладител и още някакви непознати за мен части. Изглежда много прецизна изработка, произведен в Германия.

Мога само да предполагам как се използва. Вероятно някой сръчен пивовар може да импровизира от него... знам ли... ебулиометър?

Продавам го. Идея си нямам колко може да струва. Колкото предложите.

Предпочитам лично предаване, защото е тънкостенен и със сигурност чуплив. Намирам се в София, ж.к. Гоце Делчев, но скоро няма вече да съм там и предаването ще се усложни.
Прикачени файлове
IMG_20180129_183149.jpg
IMG_20180129_183141.jpg
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот Dejmos » 03 Фев 2018, 23:36

Няма желаещи?

Подарявам ги.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот Yaskata » 05 Фев 2018, 11:17

може би в rakiyata.com ще има интерес
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот Dejmos » 05 Фев 2018, 13:10

Работният им обем едва ли е повече от 200мл.
Щом няма интерес, ще ги предложа в един магазин за лабораторна стъклария втора ръка.
Свиди ми да изхвърлям нещо подобно в контейнера за стъклен амбалаж.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот victoryvt » 05 Фев 2018, 18:43

Удачен е за определяне на алкохолното съдържание на бира, вино и други - чрез микродестилация.
Аз съм си направил за тази цел самоделен такъв. Даже мислех да пускам тема, но нещо все нямам време да го снимам как работи.
Това е и всъщност един от най-точните методи за определяне на алкохола в бирата или виното.
За съжаление не е най-бързия.
При мен използвам за загряване газово малко котлонче, а обемът на дестилираната бира е около 400мл.
Целия процес по дестилацията на тия 400 мл. бира отнема около 30-40 мин.
След което имам да измеря колко алкохол има в дестилата, който е около 70-80 мл.
В магазина съм подсигурил един доста прецизен алкохол-метър , който е точно за тази цел създаден
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=451
За целта трябва да се подсигурим че количеството на дестилата ще е достатъчно за да изплува този спиртомер и освен това - дестилатът да е в диапазона 15-20% ABV
Именно и затова съм си го направил дестилаторчето да е с обем 400мл. бира (0.4х0.05=0.02 или 20мл. чист спирт, които заедно с още 60мл. вода дават общо грубо 80 мл. разтвор с концентрация 25%)
Т.е. при дестилация на 400мл. бира с алкохол около 5% ще се получи 80мл. водно-спиртен разтвор с алкохол около 25%
При по-слаби бири -съответно ще е по-разреден, а при по-силни може да се наложи да се дестилира по-дълго време за да вкара повече вода и да падне под 20%, съответно обемът пък ще е по-голям.
Измерването на точния обем дестилат е от ключово значение, поради което е по-добре да се прави претегляне с електронна везна с точност поне 0.1 гр. и чрез таблици за връзка между алкохолен процент и плътност да се изчисли точния обем, тъй като ABV е обемен процент , а не масов.
За по-неотговорно мерене може да се ползва и този алкохол-метър :
http://beer-bg.com/index.php?main_page= ... cts_id=450

Меренето на алкохола с ебулиометър е по-бързо, но не е по-точно. Особено за бирата, където има стилове с много голям остатъчен екстракт или прекалено силно охмелени и т.н.
Освен това аз поне не съм намирал верен диск на Дюжарден за бира. Всички които са разпространени в нета са за вино :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот lhristov » 05 Фев 2018, 21:55

Ок, колега Dejmos, аз съм мераклия за единия. Все още не знам как и за какво да го използвам, но както каза и ти, жалко е да бъде изхвърлено такова "нещо". Кабел да го захраня имам.
Ще говоря с ilu6a за възможности. Той е физик, но има много широки интереси. Ако не подскаже нещо, ще пусна тема в ракията точка ком. Все ще има забавление!!!
Предаване - на следващата Шопска среща. На която сме и двамата, де! На последната, Коледната те нямаше. :angry-screaming: Помня аз. А имаше 4 вида Коледни бири за проба. :o
Ок. Ще се реванширам с бири, вина, и малцово уиски, не мое, на колега от Плевен. Просто за да имаш база за сравнение.
Поздрави!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Лабораторен дестилатор

Мнениеот Dejmos » 06 Фев 2018, 12:14

Ок, няма да ги изхвърлям.
Ще ми създадат малко ядове при преместването, но какво да се прави.
Колегата Христов си запази единия.
След описанието на Виктор май ще задържа другия.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Борса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron