Търся да закупя оризова арпа

Купувам , продавам - за частни лица.
Нека всеки зададе точни параметри на стоката си, качи снимка, определи цена, даде координати за връзка.
Не се приема рекламиране на алкохолни продукти (вино,бира,ракия,и т.н.) !

Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dejmos » 02 Авг 2017, 10:21

След последното безумно 5-часово промиване съм решил да не опитвам да правя бира с нещо различно от ечемик, докато не намеря гарантиран начин за улесняване на промиването.

Та затова си търся оризова арпа.

Някой продава ли или да знае къде се продава с добро качество (да не е овлажнена, нападната от вредители, мухлясала...)?



П.П. А дали мога да я заместя с пшенични трици, състоят се основно от люспи?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Yaskata » 03 Авг 2017, 17:42

трудна работа, преди време търсих, но нищо не намерих.
можеш да я замениш с хмел на шишарки - от магазина или която и да е билкова аптека. Вземах слабо горчив хмел, клъцкаш на по ситно с ножицата и омесваш с малца.
Не е съвършенно, но действа :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dave Lombardo » 04 Авг 2017, 09:23

С какво промиваш?
Аз съм с хладилна чанта с оплетка от мека връзка. Миналата събота правих вайцен с 50% пшеничен малц. Почти всички реват, че много било тегаво промиването на пшеницата, когато е в голямо процентно съотношение. При мен течеше като чешма, та чак пръскаше, наложи се да затворя крана наполовина, за да не падне ефективността и да артисат захари в трицата.
Иначе по разните модерни "био" магазини има нещо, което наричат оризови люспи, но то май по-скоро е нещо като мюсли и е на цената на суров петрол сорт "брент" :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dejmos » 04 Авг 2017, 10:33

Промивам с 20л лаутернтюн тип кофа в кофа. Вътрешната кофа освен над 1500 дупки Ф2 има и перфорирано фалшиво дъно. Нормално промивам варка с 5кг малц за около час. Но тази варка не беше нормална, 3 килограма малц и по килограм царевица, ориз и овесени ядки. Получи се добър вкус, но беше голяма мъка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот cervesa » 04 Авг 2017, 11:17

Арпата е ориз с люспи!На тебе ти трябват само люспи.

За жътвата на ориза е още рано,но като започне,мога да осигуря няколко хиляди тона.
Доскоро в Ромбуса имахме.....
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Yaskata » 04 Авг 2017, 16:34

В момента и аз промивам с ЛТ и съм изпробвал промиване на 80% пшеница + хмел на шишарки - всичко си мина супер!
Замислил съм обаче, да премина и аз на хл. чанта + оплетка. Гледах как Влади (ALL–ОN) промива вайцен през оплетка - разликата е колосална!!
Това в биомагазините е мюсли от ориз - не става.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dejmos » 04 Авг 2017, 16:52

Значи чакаме оризовата жътва. Чак хиляди тонове няма да ни трябват ;)

Междувременно ще експериментирам с пшенични трици.

И ще си суша използвания ечемичен малц след промиване...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот cervesa » 04 Авг 2017, 22:54

Dejmos написа:Значи чакаме оризовата жътва. Чак хиляди тонове няма да ни трябват ;)

Междувременно ще експериментирам с пшенични трици.

И ще си суша използвания ечемичен малц след промиване...
това не е добра идея... за сушенето...
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dejmos » 05 Авг 2017, 12:17

И аз имам някои опасения.
Колкото и добро да е промиването, все ще останат някакви захари. Ще има и остатъци от нишестето.
Вода, захари, нишесте... всякаква гад може да се завъди, да мухляса... нежелани аромати.
Отделно не знам дали самите люспи няма да дадат различни вкусове и аромати при второ озахаряване, допълнителни танини...

Прав ли съм и изтървам ли нещо?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Търся да закупя оризова арпа

Мнениеот Dave Lombardo » 07 Авг 2017, 10:48

В общи линии покри цялата гама от кахъри, които можеш да си докараш :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Борса

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта