Страница 8 от 12

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2016, 08:17
от Steelheart
И аз мога да отбележа, че точно "Див Хмел", ме грабна най много, но и да не забравяме, че съм фен на лагера. Питах за малцовете и хмела, абе като цяло рецептата, но нищо не запомних. Най - вероятно заради ABV-то хахахахаха

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 09:49
от nnakov
До Steelheart и dog123
благодаря ви за високата оценка на Див Хмел Пилзнер!
Рецептата е елементарна, но има две трудни за изпълнение задачи - едната е контрола на температурата по време на ферментация, а другата е хмела.
Този хмел няма търговски еквивалент защото е диворастящ. Опитал съм много диви хмелове на база опит-грешка, докато разбера кой става за лагер, кой за ейл, и кой за нищо не става.
Див хмел Пилзнер го направих с хмел №4 (манастира) по моя списък с диви хмелове - расте близо до един манастир. Имам доста от него. По моя оценка е с алфа киселини 4-5 и много добре се връзва с този стил бира.

Малц:
Pils 80%
Pale ale 15%
Carapils 5%

Майш като при всеки конвенционален лагер
Ферментация при 8-9 градуса, последна трета от ферментацията при 14-17 градуса
Пилзнерски дрожди
Отлежаване на 4 градуса
Насилствена карбонизация в канта.

успех и наздраве

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 20 Мар 2016, 20:02
от Steelheart
Как ти е графика на хмела, защото освен горчивината, беше и доста ароматна :dance:

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2016, 10:18
от nnakov
90 минути - 90% от хмела (3,8 грама на литър мъст )
20 минути - останалите 10% от хмела (0,5 грама на литър мъст )
Под мъст разбирайте литрите сварена, охладена и налята във ферментор мъст.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2016, 17:33
от sk1916
След края на конкурса в събота си говорихме с част от софийските домашни пивовари и стигнахме до общия извод, че повечето от нас са изчерпали количествата си заради събитието и затова следващата сбирка на Шопския клуб трябва да бъде в края на май или най-добре в началото на юни.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2016, 20:39
от mayosha
@sk1916: Може след конкурса в Загреб.

То не му е тук мястото, но все пак да отбележа – конкурсът е на 4-ти юни, регистрацията отваря съвсем скоро и е желателно, който мисли да участва, да се запише навреме. http://www.pivarstvo.info/registration/index.php?section=rules

А аз най-вероятно ще пътувам натам, така че ако има и други желаещи, може да измислим някое групово ходене до Загреб (с автомобили). Миналата година много ми хареса събитието, та ми се ще пак да отида – хем веселба, хем да почерпим опит от чужденците :) И на софийската сбирка ще има какво да дегустираме и да обсъждаме.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 05 Май 2016, 13:02
от ALL_ON
Колеги, отчитам факта, че може би повечето от Вас са попривършили запасите си след конкурса, но смятам да предложа сбирка, която да се проведе около средата на този месец. Много отдавна не сме правили локална сбирка, а личното ми мнение е, че да чакаме минаването на конкурса в Хърватия е безсмислено. Затова повдигам темата с идея да проверя каква е нагласата и може ли да спретнем една такава сбирка? Нека да бъда първия гласувал със "ЗА" подобно мероприятие около средата на този месец! Очаквам Вашите мнения.
P.S. Умишлено не предлагам дата, защото ако повечето хора не са съгласни да има сбирка, няма и смисъл от това. Евентуална дата ще обмислим при наличие на достатъчно желаещи ;)

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 05 Май 2016, 15:13
от Dejmos
Аз съм ЗА.
Само да отбележа, че 14ти, събота, е работен ден. Това вече ми провали едни други планове.
Но от друга страна, ще имаме нужда от разпускане при тази дълга работна седмица.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 07 Май 2016, 16:23
от ameba13
Аз съм на линия за сбирка по всяко време! бира има! малко ако се оправи времето и сме готови

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

МнениеПубликувано на: 07 Май 2016, 19:43
от dandilov
28-ми Май как е като предложение?
Аз по-рано не мога... пък и бирата ми няма да е готова по-рано...