Шопски клуб на домашните пивовари - София

Клуб на домашните пивовари от София.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Steelheart » 15 Мар 2016, 08:17

И аз мога да отбележа, че точно "Див Хмел", ме грабна най много, но и да не забравяме, че съм фен на лагера. Питах за малцовете и хмела, абе като цяло рецептата, но нищо не запомних. Най - вероятно заради ABV-то хахахахаха
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот nnakov » 20 Мар 2016, 09:49

До Steelheart и dog123
благодаря ви за високата оценка на Див Хмел Пилзнер!
Рецептата е елементарна, но има две трудни за изпълнение задачи - едната е контрола на температурата по време на ферментация, а другата е хмела.
Този хмел няма търговски еквивалент защото е диворастящ. Опитал съм много диви хмелове на база опит-грешка, докато разбера кой става за лагер, кой за ейл, и кой за нищо не става.
Див хмел Пилзнер го направих с хмел №4 (манастира) по моя списък с диви хмелове - расте близо до един манастир. Имам доста от него. По моя оценка е с алфа киселини 4-5 и много добре се връзва с този стил бира.

Малц:
Pils 80%
Pale ale 15%
Carapils 5%

Майш като при всеки конвенционален лагер
Ферментация при 8-9 градуса, последна трета от ферментацията при 14-17 градуса
Пилзнерски дрожди
Отлежаване на 4 градуса
Насилствена карбонизация в канта.

успех и наздраве
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Steelheart » 20 Мар 2016, 20:02

Как ти е графика на хмела, защото освен горчивината, беше и доста ароматна :dance:
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот nnakov » 23 Мар 2016, 10:18

90 минути - 90% от хмела (3,8 грама на литър мъст )
20 минути - останалите 10% от хмела (0,5 грама на литър мъст )
Под мъст разбирайте литрите сварена, охладена и налята във ферментор мъст.
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот sk1916 » 19 Апр 2016, 17:33

След края на конкурса в събота си говорихме с част от софийските домашни пивовари и стигнахме до общия извод, че повечето от нас са изчерпали количествата си заради събитието и затова следващата сбирка на Шопския клуб трябва да бъде в края на май или най-добре в началото на юни.
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот mayosha » 19 Апр 2016, 20:39

@sk1916: Може след конкурса в Загреб.

То не му е тук мястото, но все пак да отбележа – конкурсът е на 4-ти юни, регистрацията отваря съвсем скоро и е желателно, който мисли да участва, да се запише навреме. http://www.pivarstvo.info/registration/index.php?section=rules

А аз най-вероятно ще пътувам натам, така че ако има и други желаещи, може да измислим някое групово ходене до Загреб (с автомобили). Миналата година много ми хареса събитието, та ми се ще пак да отида – хем веселба, хем да почерпим опит от чужденците :) И на софийската сбирка ще има какво да дегустираме и да обсъждаме.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ALL_ON » 05 Май 2016, 13:02

Колеги, отчитам факта, че може би повечето от Вас са попривършили запасите си след конкурса, но смятам да предложа сбирка, която да се проведе около средата на този месец. Много отдавна не сме правили локална сбирка, а личното ми мнение е, че да чакаме минаването на конкурса в Хърватия е безсмислено. Затова повдигам темата с идея да проверя каква е нагласата и може ли да спретнем една такава сбирка? Нека да бъда първия гласувал със "ЗА" подобно мероприятие около средата на този месец! Очаквам Вашите мнения.
P.S. Умишлено не предлагам дата, защото ако повечето хора не са съгласни да има сбирка, няма и смисъл от това. Евентуална дата ще обмислим при наличие на достатъчно желаещи ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Dejmos » 05 Май 2016, 15:13

Аз съм ЗА.
Само да отбележа, че 14ти, събота, е работен ден. Това вече ми провали едни други планове.
Но от друга страна, ще имаме нужда от разпускане при тази дълга работна седмица.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ameba13 » 07 Май 2016, 16:23

Аз съм на линия за сбирка по всяко време! бира има! малко ако се оправи времето и сме готови
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот dandilov » 07 Май 2016, 19:43

28-ми Май как е като предложение?
Аз по-рано не мога... пък и бирата ми няма да е готова по-рано...
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Шопски клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron