Шопски клуб на домашните пивовари - София

Клуб на домашните пивовари от София.

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот nikolay.illov » 27 Яну 2016, 18:01

За оценяването: Това ще бъде оценяване на локално ниво. Т.е резултатите от него няма да са официални, по-скоро целта е всеки да даде мнение за бирата на свой колега, и е важно ако всеки да даде обективно мнение. Вярно е, че е важно бирата, която консумираме да се хареса най-вече на нас самите, но представете си, че консумираме окислена бира а дори не подозираме за това.. Пращаме мостра на конкурс с идеята, че това което сме пратили е нещо невероятно и получаваме резултат адекватен на оценка на оцет. Първо сме разочаровани - в оценителния лист някакъв съдия е написал, че бирата има аромат на "шери" и дава насоки как да го избегнем, но ние все още не разпознаваме "кофти" аромата в нашата бира...
Когато се дегустират мои бири на нашите сбирки, само Ицо и Мая споделят мнението си без да ма жалят :lol: . Това искам да избегнем. По-добре е всеки да бъде честен с пивоваря чиято бира опитва, така само ще станем по-добри и по-доволни от хобито си!
За страничните аромати: Всеки ще разпознае зараза, ацетон, скункс, картон, кръв, метал, и както Ицо е писал в скоршита Боен газ - това са аромати, които ни водят към мисълта, че не е добре да слагаме това нещо в устата си. Много се радвам, че на нито една от софийските сбирки не съм имал възможност да опитам бира, която "впечатлява" с някой от тези аромати.
Малц, хмел, плодови естери ( банани, дъвки, бонбони ), алкохол, кафе, какао, мед, цитруси, карамел, кориандър, пипер, бекон, билки - това са аромати в бирата към които се стремим - зависи какъв стил пиво сме сварили, ако ги има ще се усетят.
Външен вид на бирата: Само представена мостра от вода от блато може да получи 0 ( нула ) точки, тук се оценява визуално цвят, пяна, бистрота и мътност каквито са изискуеми за съответния стил. Т.е ако нещо сипано в чаша има пяна, и приятен за окото цвят напомнящи на бира ( съответстващи на стила) ще получи максималния брой точки - 3 ( три )
Общо впечатление: Бирата добра ли е или не. Какво според дегустиращия не достига или е представено по най-добрия начин в екземпляра, който опитва ( тук е необходимо да познаваме конкретните изисквания за съответния стил пиво )
В общи линии няма нищо страшно в попълването на оценителен лист, а този сътворен от Ицо е може би най-доброто за нашите нужди, като локален клуб.
Всеки например има мнение за комерсиалните бири в България. Аз например не харесвам шуменско, защото според мен е прекалено газирана, Арианата е "пълна" с диацетил и т.н
Предлагам: всеки да осигури поне 2 ( две ) бутилки от 0,5 литра класифицирани от него в определен стил - който каквото донесе.
Всеки да дегустира и оценява всичко ( освен донесeните от него екземпляри )
Да ползваме оценителните листове на "Ameba13"
Накрая да съобщим петте бири с най-висок резултат тук в темата.
Първото ни занимание да бъде оценяването - преди да се напием
И датата - 29/02/2016 ( понеделник )- защото е веднъж на 4 години

Много разлях поста, исках да кажа, че не е толкова страшно да се изкажем за определена бира, и не е най-важното да сме минали курс.

Наздраве!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот ALL_ON » 27 Яну 2016, 20:53

Страхотна дата е предложил Ники :) Аз съм за :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот cervesa » 27 Яну 2016, 23:20

Господа,за мен би било чест да бъда член на Вашия клуб!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот nikolay.illov » 28 Яну 2016, 00:58

Господин Председател

Сигурен съм, че изразявам мнението на всички ни, като казвам, че за нас ще бъде чест и удоволствие да Ви поканим като почетен член в "шопския клуб".
И почетен гост на следващата ни сбирка.

Поздрави!
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот pepes75 » 28 Яну 2016, 02:09

Споделям мнението на Ники за почетното членство на г-н Пампов (което предполага присъствие от негова страна). Сигурен съм ,че той ще ни даде доста насоки относно дегустации и т.н.
За датата : ЗА
За дегустационите листи на amebata : ЗА
pepes75
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 20 Яну 2015, 11:07
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот 5th-hokage » 28 Яну 2016, 08:15

Аз нямам проблем с датата (пък и не е толкова далеч във времето)
Оценителните листове също са ОК (мога даже да разпечатам 50-тина бройки)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Yaskata » 28 Яну 2016, 13:37

29.02 наистина е добра дата!
мисля обаче, че събота или неделя ще има повече време и ще е по-спокойно :think:
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Dejmos » 28 Яну 2016, 15:17

Датата просто не е за изпускане.
И е понеделник, така че вероятно няма да е препълнено заведението.
И за мястото подкрепям, страхотни са ребърцата.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот Foreigner » 28 Яну 2016, 16:26

И аз съм на линия.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Шопски клуб на домашните пивовари - София

Мнениеот sk1916 » 28 Яну 2016, 18:24

Съгласен за датата. И за оценяването с листовете на Ицо. За там най-важното е да не бъдем прекалено строги в преценките - да посочим евентуалните слаби страни на някоя бира, но в крайна сметка търсим нейните положителни качества. Което всъщност е основен принцип при оценяването при домашните пивовари :)
sk1916
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2014, 23:55

ПредишнаСледваща

Назад към Шопски клуб

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron