Страница 1 от 7

Вино 2017

МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2017, 10:41
от dog123
Здравейте приятели!
На 24 този месец ,отново заредихме бидоните с мерло /25%/ и каберне савиньон /24%/ , и при спазване на технологията от миналата година чакаме ферментацията да си свърши работата./ сулфатизиране , дрожди , бъркане 2 пъти дневно /
Обаче ..... Миналата година в Мелник , пихме местно полусухо /сладникаво / вино , което ни се услади . Та половинката в прав текст ми заяви " Ако ми направиш такова вино , ще ти правя компания при употребата му" !
Аз си обичам жената , искам да и угодя ,и въпроса ми към вас е , как аджеба да стопирам ферментацията на част от двете джибри , за да има вино което да се услажда и на половинката ми?
Предварително ви благодаря за съветите и отделеното от вас време.
Наздраве !

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 06:25
от dani_94
С охлаждане и не му давай да се стопля, защото ще се газира леко...

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 10:59
от dog123
За съжаление в Софето трайно охлаждане , няма как да му причиня. Утре ще реши да се сгрява времето и съм до там. Със сулфатизиране чета , може да остане привкус и мирис. Със пастьоризация чета вероятно ще има вкус на варено ..... :angry-screaming: :angry-screaming:
Може би ще отделя някакво малко количество и ще го набамкам в хладилника. Друго за сега като сигурен метод , не намирам и не знам....
Благодаря , Дани!

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 16:33
от dr_slavov
Днес един колега и сподели как навремото баба му е правила сладко вино. Отварям форума и .....тема.
Та ето я технологията:
Отделят гроздова мъст веднага след смачването. Добавят захар и започват да варят до консистенция на рядък мармалад. Това нещо се налива горещо в бутилки. След това отваряш и добавяш към готовото вино на вкус. Но само колкото ще се консумира на момента. Предполагам, че навремето са го правили за да подобрят вкуса на киселчоците които са се получавали. :lol:

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2017, 19:38
от Dejmos
Защо да има вкус на варено след пастьоризация? Ако се пастьоризира за по-дълго време на 60-80 градуса, ще има ли такъв вкус?

Каквото и да направиш различно от сулфатиране (предполагам не би слагал разни консерванти като калиев сорбат?), хигиената след това трябва да е направо параноична. Остатъчната захар ще е идеална среда за всякакви зарази, а алкохол 10-12% не е достатъчен да предпази от развитие на гадините.

На сайдера слагах малко стевия. Не е ферментируема захар, няма да поддържа ферментация или развитие на зарази, но е много сладка и трябва да се тества предварително на вкус. Обаче ако направиш същото няма да е полусухо вино, а подсладено нормално вино.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 11:15
от ВескоВарна
Привет! За втора година правя вино, за съжаление за разлика от бирата се прави веднъж в годината и опит се трупа бавно. Купих мерло 200кг от проверен источник, цена 1лв/кг, 22% захар ... но нямаше едно развалено зърно. Добавих 2кг захар за да го докарам до класическите 23%. Роних, стерилизирах и след 4,5ч добавих стартера от FX10, както и пектолитичен ензим. Дотук супер! Излезе към 120л.
Какво ме притеснява ... преточих го след почти 9дни. По рефрактомер захарноста е 7-8%, което след корекцията отива към отрицателна стойност... закъснял ли съм?
Другия проблем е, че макар склада да е добре изолиран t падна на 16*С, а на виното даже към 15 ... Първоначалния план беше да го съхранявам в друго помещение с постоянна t 20С, но понеже трябваше да го пренасям на 20м, а и там си държа бирата(когато варя), не исках да разпръсквам други дрожди из въздуха ... Трябва ли да го затопля?
Благодаря предварително!

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 11:45
от dog123
Значи , в Мелник го слагат на студено и ферментацията спира, обаче те дрожди селектирани не ползват. Предполагам дивите лесно се спират . Смислена информация за пастьоризирано , прочетох единствено в руски форум. Ясно бе написано че ще има привкус на варено колкото и да са правилни температурите. А ако объркаш нещо , и на печено може да има. До колегата с падналата температура - аз бих преместил виното в темперираното помещение. Не се притеснявайте за разпръскване на дрожди , за това слагаме селектирани дрожди , ако попадне друга , тя е по слаба и другите я подтиснат. Не сте източили късно според мен .

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 01 Окт 2017, 12:23
от ВескоВарна
За съжаление преместването вече не е вариант, 120л бидон със съмнително качество пълен до пръсване ... няма как. Днес доизцедих още една кофа от джибрите, като го доливах имаше балончета по виното...май не е спряла ферментацията. Дават го да се затопли времето ... ще видим

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 18:54
от IvayloSf
Колеги и аз да се включа по темата. За първа година се хващам да правя вино. Поради тази причина взех само 100 кила грозде 8/2 каберне/мерло. Обаче като го смачкаха(циганите с машинката) меря с рефрактометъра и показва 17 В. Това нормално ли е, рефрактометъра ли лъже? Дайте съвет какво да правя? Ферментацията вече е започнала леко, но все още ми показва 17В.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 19:24
от Foreigner
За тазгодишната реколта захарността е твърде ниска. Опитай да направиш измерване с още един уред - примерно прецеди само сок и измери относителната плътност. Ако е толкова, на 100 литра мъст добави 6 кг захар, за да стигнеш до 23 Брикс. Не си писал слагал ли си дрожди и подхранка. Ако не си, по-добре по-малко захар, че дивите може и да не се справят. Важно е и помещението, където действаш да е с поне 20 градуса температура. Иначе рефрактометърът започва да лъже, когато вече имаме наличие на алкохол - във форума има таблица за корекции.