Вино 2017

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Вино 2017

Мнениеот victoryvt » 20 Окт 2017, 09:21

Прочети първо това :
viewtopic.php?f=6&t=12
И сам ще си отговориш на въпросите.
Макар че с 20кг. грозде няма какво да го гласиш толкова - ронкаш, мачкаш, серниста киселина в доза 1/2 и чакаш да тръгне спонтанна ферментация след 4 дена :) - така все едно си селектирал най-жизнените диви дрожди.
От там насетне за 20 кг. ферментираща мъст едно просто разбъркване и потапяне на шапката 2-3 пъти на ден ще свърши работа.
После източваш (10-12л. вино), пресоваш на ръка джибрите и ако събереш още 2-3 л. да станат общо 13-14 може да си доволен.
Оставяш ги под капак на топло (20гр.) за един месец, после откаляваш и местиш на студено като може да добавиш мааалко серниста 1/4 доза (дозата е около грам на литър)
И след още 1 месец на много студено - да падне винения камък - пиеш или бутилираш.
При бутилирането може още 1/4 доза серниста к.
Ако ти хареса - за догодина се подготвяш отрано с - КМБС (или серниста к.) , дрожди за червено или бяло вино по избор в количество като за гроздето което ще обработиш, ензим пектолитичен, бактерии за ЯМКФ, бентонит за бистрене, ДАФ и поне 100-200 кг. грозде :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2042
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вино 2017

Мнениеот pehoko » 20 Окт 2017, 10:53

Мерси много за насоките. Снощи го изнесох на балкона след като намачках всичко на ръка и добавих 20мл киселина, малко вода, че ми се стори много сладко, със захаромера измерих 24. Беше тръгнало вече лееко да вкисва та въпросът ми е дали не го пресякох с киселината и студеното време и какви операция да предприема ако се налага - разбъркване, претакане, да загрея малко шира в тенджера или да внеса дрожди? Капакът съм го оставил леко открехнат, нали така е правилно?
:beer:
pehoko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Окт 2017, 17:24

Re: Вино 2017

Мнениеот lukata » 20 Окт 2017, 11:32

Споко толкова бързо не може да ти вкисне.
Мери температурата в джибрата-да ти е около 20 градуса,и разбърквай един два пъти на ден.
Ако след няколко дни няма признаци на ферментация-тогава ти трябват дрожди за да я подновиш!
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Вино 2017

Мнениеот victoryvt » 20 Окт 2017, 18:45

Най-вероятно не е тръгнало да вкисва, а да ферментира. Просто нямаш опит да познаеш двата процеса.
Сернистата и студеното ще спрат ферментацията, но тя ще тръгне после пак.
Гледай само да мокриш шапката като се вдигне.
И забрави за терасата - резките промени в температурата ще предизвикат спиране на ферментацията.
Премести го някъде на 20 гр. постоянна темп.
Ми то е 20 кила, можеш да си го местиш където си искаш.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2042
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Вино 2017

Мнениеот pehoko » 20 Окт 2017, 19:47

Да го местя на топло ама малко ме е страх от CO2-то като тръгне да не се удушим. Eдинствено мога да го сложа в банята и да пусна вентилатора, друга идея не намирам. Сега го разбърках видимо не кипи и е с температура по-ниска от околната.
pehoko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Окт 2017, 17:24

Re: Вино 2017

Мнениеот Delikatesi.es » 20 Окт 2017, 21:26

pehoko написа:Да го местя на топло ама малко ме е страх от CO2-то като тръгне да не се удушим.

Наистина ли вярваш че от 20кг грозде може да ти се случи това? Много хора от форума си ферментират бира от по 20-30л.в спалните и са още тук живи и здрави.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 44
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Вино 2017

Мнениеот pehoko » 20 Окт 2017, 21:44

Mи знам ли, сефте правя алкохол собствено производство.
pehoko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Окт 2017, 17:24

Re: Вино 2017

Мнениеот lukata » 20 Окт 2017, 22:11

Това е положението-за да направиш вино ти трябва подходящо помещение,подходящи съдове и знание :D
Но все от някъде се почва.....като се сетя преди години какви ги вършех с виноделието :angry-screaming: :angry-screaming:
Та за догодина това което ти е писал Виктор и....Успех :D
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 63
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Вино 2017

Мнениеот pehoko » 21 Окт 2017, 18:15

Някой може ли да ме просветли какво се крие зад съкращението ДАФ? При мен положението е все още неясно, така и не разбрах кога е редно да започне да "кипи", изглежда ето така:
https://imgur.com/HmH0mbB
минаха 45 часа откак съм го сложил (20 от които е седяло на хладно), температура на ширата 22С, околна 24. Дали да купя дрожди или да чакам още, с хлебна мая има ли смисъл или ще прецакам нещата? Захаромерът ми или е калпав или не мога да работя с него, доколкото мога да вярвам показва 20.
pehoko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Окт 2017, 17:24

Re: Вино 2017

Мнениеот Foreigner » 21 Окт 2017, 20:16

ДАФ е диамониев фосфат. Улеснява много ферментационните процеси и обикновено се влага на 2 пъти - при старта на ферментацията и след това, когато около една трета от захарите са "изядени" от дрождите. Като гледам снимката - при тебе май всичко е ок. Бъркай по 2 пъти дневно и гледай да поддържаш температурата в помещението поне около 20-22 градуса.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта