Страница 2 от 7

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2017, 20:42
от ВескоВарна
При мен нещата се оправиха t през деня в помещението е 22С, няма да отварям да меря течноста, но клапана бълбука ... просто сутрин като се влиза и излиза вратата ще се затваря за да не влиза студ.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2017, 00:20
от IvayloSf
Сложил съм селектирани дрожди и активатор, но в помещението температурата е около 16 градуса, надявам се утре да успея да го вдигна поне до 19. Също така не само съм покрил бидона, без клапан. За втори уред, ще мога да проверя чак в събота, че захаромера не ми е подръка.
А таблицата, не можах да открия версия, в която да мога да въвеждам данни(тук е възможно проблема да е в мен :( )

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2017, 12:44
от dr_slavov
Вече е късно да мериш с кавото и да е. По-добре си провери рефрактметъра с направен от теб захарен разтвор и ако найстина си стартирал с 17P добави захар както каза Foreigner.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2017, 14:39
от IvayloSf
Вчера вечерта го тествах и отчита коректно захарния разтвор, притеснява ме само температурната разлика при отчитането. Реално мъстта е беше с температура около 17 градуса.
Тази вечер ще пробвам с хидрометъра от магазина и каквото сабя покаже.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2017, 16:18
от dr_slavov
Рефрактометъра е калибриран да работи при 20 градуса С. Три грдуса разлика ще дадат отколнение в десети. Явно найстина имаш ниска захарност. Добавяй докато все още е бурната ферментация и имаш жизнени дрожди.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 03 Окт 2017, 22:14
от IvayloSf
Явно ще трябва да добавя захар утре сутринта. А така или иначе заради тази температура още ферментация май липсва, тази вечер го преместих в друго помещение(беше трудна задача) на 19 градуса външна, надявам се вече да захапят.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 04 Окт 2017, 19:41
от petiomalchev
В неделя заложих 150кг. каберне 26% захарност + 5кг захар + 30 л. трапезна вода = 24% захарност
Няма серниста, ензими, дрожди и активатори. Днес започна да ври, пък да видим какво ще стане :D

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 07 Окт 2017, 22:46
от iRan
dog123 написа:Здравейте приятели!
На 24 този месец ,отново заредихме бидоните с мерло /25%/ и каберне савиньон /24%/ , и при спазване на технологията от миналата година чакаме ферментацията да си свърши работата./ сулфатизиране , дрожди , бъркане 2 пъти дневно /
Обаче ..... Миналата година в Мелник , пихме местно полусухо /сладникаво / вино , което ни се услади . Та половинката в прав текст ми заяви " Ако ми направиш такова вино , ще ти правя компания при употребата му" !
Аз си обичам жената , искам да и угодя ,и въпроса ми към вас е , как аджеба да стопирам ферментацията на част от двете джибри , за да има вино което да се услажда и на половинката ми?
Предварително ви благодаря за съветите и отделеното от вас време.
Наздраве !

Мисля че трябва да добавиш алкохол за да спре ферментацията. Ако имаш интерес мога да пусна табличка за лесни изчисления. Ама като гледам са минали две седмици от както е почнало да ферментира. Надали ще има остатъчна захарност за да се спира ферментация.
И все пак ако има неферментирала захар около 5% , алкохола във виното е 10-11%. за да стане 15% примерно и да спре ферментацията трябва да добавиш ракия 0,88 л. на 60° или спирт от аптеката 0,59 л . на 90°на 10 литра вино . Ако дрождите са устойчиви на алкохол за да ги подтиснеш им трябва повече алкохол.
Дано съм бил полезен.

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2017, 22:50
от Dejmos
Обратно към "вкуса на варено".
Ще го има.
Бутилирах 10 литра гроздов сок. За пиене, не за вино.
Стабилизиран съа серниста киселина, избистрен с бентонит, филтриран, с добавен калиев сорбат. Но за всеки случай реших да пастьоризирам част от бутилките на водна баня. След загряване до около 80 градуса и изваждане от водата, опитахме на следващия ден пастьоризиран и непастьоризиран. Пастьоризираният опредешено имаше вкус на варено. (Но пък вкусът на чепка беше изчезнал)

Re: Вино 2017

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2017, 17:36
от pehoko
Здравейте колеги. Тази година реших да се пробвам да направя малко вино колкото за експеримент. Имам може би около 20кг (80% червено), захарността не съм я мерил но изглежда добра. Изчетох почти всичко каквото намерих в нета, но пак имам някои въпроси.

1. Задължително ли се добавят някакви дрожди?
2. Купих си серниста киселина(6%), 0,1% т.е. в моя случай 20мл. ли се добавя заедно със смилането?
3. Бурната ферментация в открит съд ли протича или може да пробия дупки в капака?
4. Всеки ден ли се претака докато тече бурната ферментация или само се разбърква?
5. Както дават захлаждане дали това ще попречи на ферментацията, мисля да правя виното в един бидон на балкона
6. При тихата ферментация добавя ли се SO2 или само за да се спре някакъв нежелан процес а съдът се затваря изцяло или се пуска едно маркуче в буркан за да излиза остатъчен CO2?

Благодаря и наздраве!