Страница 1 от 2

Вино 2015

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016, 20:49
от Foreigner
Нека тук споделим какви ги свършихме този сезон с виното. Аз забърках равни части каберне совиньон, мерло и сира. Цвят и бистрота - много добри, алкохол - почти 14. На вкус вече започва да ми харесва. но процесите са по-бавни от миналата година. За първи път сложих гадинки за ЯМКФ. Сега въпрос най-отгоре на бидона има една лека бяла пелена, горе-долу върху 80 на сто от диаметъра - това може ли да означава, че ЯМКФ е протекла? Иначе няколко пъти тествах за цветясване - отклонение 0. Вкусът, както казах, се подобрява с всяка седмица.

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016, 22:14
от SDS
От скоро се занимавам и с вино. Може да се каже, че това ми е втория път когато правя вино. Първия ми беше абсолютно аматьорски метод (една баба ми каза) обаче бабата не бе права и аз нищо не знаех за виното.
Каберне перфектно гледано и силна година за гроздето 26-27Р и бабата ми каза сложи му 3-4 кг. захар и ще стане. Да стана, но в края на зимния сезон и с топлене и с дрожри и какво ли не. Стана вино една чаша и светваш.
Тази година благодарение на елементарното да прочетеш тук там и на това, че се запознах и с две винени техноложки, които даваха съвети се справих доста по-добре.
23P на ширата без захар без вода чист гроздов сок. Серниста киселина в началото да убия всички гадинки и след това посяване на селектирани дрожди за червено вино. Разликата е огромна.

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 06 Фев 2016, 22:16
от SDS
20160206_204550.jpg
Каберне 2015г.

Наздраве!

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2016, 17:11
от daniel.trifonov
Тази година направих комбинация Мерло и Памид.
Мерло - 107кг @ 23°Bx
Памид - 57кг @ 14°Bx

Мерлото и половината Памид ферментираха заедно, но понеже съдовете не позволиха, втората половина от количеството на Памида си ферментира в отделен съд.
При смилане на Мерлото и махането на чепките добавих калиев метабисулфит и 2 часа по-късно заквасих с Vitilevure LB Rouge.
На следващия ден добавих и сулфитирания Памид, като той беше разделен на две части, поради ограничения обем за големия ми съд. Ферментацията протече при температура вътре в съдoвете 20 - 23°C.
Дата Захари %
...............V150...V60
27.09.2015 24
28.09.2015 22 14,50
29.09.2015 21 14,50
30.09.2015 17 14,00
01.10.2015 10 13,10
02.10.2015 2,8 5,56
03.10.2015 0,5 4,30
04.10.2015 -1,2 3,5
05.10.2015 -1,2 2,40
06.10.2015 -1,2 1,60
07.10.2015 -1,2 0,80
08.10.2015 -1,2 0,25
09.10.2015 -1,2 -0,20
10.10.2015 -1,2 -0,37
11.10.2015 -1,37 -0,45

fermentation rate.png

Синята графика е на 150л съд, а червената на 60л, като и двата не са пълни догоре.
На втория ден от началото на ферментацията посях и ЯМКФ бактерии и двете ферментации вървяха успоредно, като така имаше нужната топлина за бърза ЯМКФ.
Винцето беше отделено от джибрите на 8-ия ден - 04.10.2015.
Големия съд пусна около 100л, а малкия около 18л доста приятно "розе".
Джибрите ги залях с около 75л вода +15кг захар + 18г ДАФ и сварих доста прилична и много мека ракия.

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 09:41
от Наталия
Здравейте група! Дали някой ще знае да ми отговори на следния въпрос? Сложихме си есента винцето, стана за чудо и приказ, но преди 2 седмици се пренесохме в ново жилище, разбира се и бидоните трябваше да пренесем. Преди няколко дни, слизам в мазето да си налея винце, ми то боза. Дали сме го съсипали с това местене и клатене и има ли начин да го оправим?

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 12:41
от rajev
Виното откалявано ли е?В какво сте го държали в бидон така ли?Кисело ли е?

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 12:59
от Foreigner
Дай малко повече информация за дефекта на виното - в каква посока са се променили цвят, бистрота и вкус. Това, което казваш - боза, ме навява на мисълта за т.нар. цветясване или пресичане на виното. Получава се при контакт на виното с кислород - примерно, ако го държиш в непълен съд. За това се препоръчва да се съхранява в пълни съдове или да се бутилира, като бутилките се пълнят максимално.
За цветясване се прави следния тест - чаша вино се оставя на стайна температура за 24-36 часа. Ако цветът се промени към кафеникав, то виното е предразположено към цветясване и/или процесът вече протича. Лечението е внасяне на серниста киселина, след което тестът се повтаря. Цветясването води към разграждане на алкохола и виното става неприятно и негодно за пиене.
Ако лечението не помогне, вариант е виното да се дестилира за ракия, но преди това е добре да се измери алкохолното съдържание, за да се види дали има смисъл от тази операция.

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 13:25
от Наталия
Да, в бидони е. Не е кисело, съвсем леко е променило вкуса, но не е гадно. Мътно е, на дъното на буркана има кал, не е откалявано, не са му слагани и други неща, единствено 3 кг захар на 300 л, в началото.

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 13:38
от Foreigner
Моят съвет е да го преточиш, да отделиш калта и винения камък, да стерилизираш бидона и да го върнеш обратно, добавяйки серниста киселина. Като се стабилизира - по бутилки и по-малки съдове, напълнено без въздух и съхранение на хладно. И пиене, разбира се, че зимата почти си отиде 8-)

Re: Вино 2015

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2016, 14:42
от Prophy
И според мен при местенето се е надигнала утайката. Моят съвет е да сложите бентонит и по възможност да държите бидона на хладно за около 2 седмици за да спадне утайката. След това както е казал Foreigner.
За да си спестите тревогите сега е трябвало да преточите виното преди местенето и да отделите утайката.