Страница 3 от 6

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 09:25
от MadButcher
Как да я стопираш ферментацията?

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 09:28
от bojo
Калиев сорбат...

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 09:52
от stoyanninov
здраво и от мен
снощи направихме сефтето на медовоната
сложихме 5,5кг липов мед и около 17 литра вода. получи се 22*Р плътност.
заврях 25 литра вода и я изчаках да се охлади до 75*. след това разтворих меда - така температурата падна на 63* и стоя така около 10 мин. охладих кега на водна баня затворен до около 22*
преди това направих стартер с мая на Мангрув Джак за медовина. Хидратирах сухата мая за 20 мин във вода 40* след това я добавих в мъст от 1л кипнала вода и 150гр мед. Добавих 15гр ДАФ. Цялото това на магнитна бъркалка с подгряване на 40* за 24 часа.
Не съм мерил рН. Довечера преди да изсипя стартера ще меря. Има ли някакви препоръчителни граници и как да коригирам ако не е в тях?

поздрави Стоян

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 11:50
от bojo
Вероятно няма да има нужда от корекция на pH, около 4 ще е може би. Корекция правят с разни кисели плодове, аз се бях подготвил с млечна киселина (нямаше нужда).
Ама как се изказвам като майстор-медовинар :lol: , пък ми е за първи път и медовината не е моя.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2018, 13:30
от MadButcher
Това пропуснах да напиша, че подгрях 8л. вода на 100гр., понеже нямах по-голям съд. Други подгрявания и пастьоризации не съм правил. Относно Рн: това, което пишат Хамериканците, дето правят медовина с бъчви, кисилинността е много важна за протичане на ферментацията. Медът е високо киселинен и в зависимост от водата при разреждането му се получава различно Рн. Моята е високо киселинна и заквасих на макс.ниско ниво 3.7. Под 3,6. дрождите не могат да се развиват. Рн може да варира от 3,6 до 4,9 като практиката е при заквасване да се коригира с различните видове кисилини, съдържащи се цитруси, боровинки, ябълки и пр. Има стирове медовина, които се правят с обилно количество плодове, които променят цвета и от бледо розово до рубинено червено. Друга целта е максимално да запазим при ферментация аромата на меда, което не се постига при всички дрожди и някои продуцират алкохолна напитка с неутрален аромат. За тия , които използва (от магазина) е даден температурен диапазон на ферментация на мъстта от 13,5 до 30гр. по Ц. като най-добри резултати се постигат при ниски температури. При мене в момента ферментират доста добре на 15градуса

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2019, 11:58
от S.Dosev
Сложих и аз първите партиди с медовина, за сега в малки количества по 5 л. за да се ориентирам в различните рецепти.Меда не го варя а само го загрявам на водна баня до 35 гр. за да се разтвори по-лесно във водата, водата е от хидрофор преварена и охладена до 20-22 гр. използвам дрожди Mangrove Jack`s и винени KD, добавил съм и нутрисел.РН то е в диапазон от 3.8 до 4.5 за различните партиди, и OG от 18 до 24 Р.Сега следва най-трудната част......чакане, доколкото разбрах необходими са 6 месеца след бутилиране за отлежаване.Имам и един въпрос към тези които правят медовина, някой мерил ли е температурата на ферментираща медовина т.е. дали температурата е с 5 гр. по-висока от околната както при бирата?

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2019, 17:18
от MadButcher
Аз лично не съм мерил температурата в съда, но със сигурност има покачване спрямо околната при бурна ферментация. Не ми се налага, защото дрождите са в диапазон 13.5-30 градуса и аз ферментирам на долна граница, за запазване макс на ароматния профил. Mangrove Jack`s работят и на 13 околна, но става по-бавно. Медовината наистина иска отлежаване поне 6 месеца след бутилиране. Предната ми там някъде доби пиков вкус и аромат. Сега правя три вида. Едната е с хмел и манго на вторична и малко прди бутилране ще добавя мед. Вторичната е в затворен съд и газира. Другата е с боровинки, но пак на вторична. Третата ще бъде с билки, непосредствено преди бутилиране. Всичките са заквасени на 23Р само Mangrove Jack`s и досега не съм имал проблеми. Към момента са 1,5Р. Бавно избистря и трябва да се преточва често.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2019, 15:32
от MadButcher
Да попитам медарите, някой бистрил ли е медовина преди бутилиране и с какво?

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2019, 21:44
от bojo
Време и студ, но и след година по дъното на шишето има слаби следи. И това след 3-4 откалявания. Бистрители - никакви. На външен вид е перфектно бистра.

Re: медовина

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 10:44
от MadButcher
И аз първата я правих така и ми се избистри перфектно. Медовината си иска чакане определено да подобри вкус и бистрота. Няъкде на 5-6 месец мече е добра за пиене.