Страница 5 от 7

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 12:59
от maxuel82
victoryvt написа:Всичко добре, ама тия 20л. вода в казана само можеше да се махнат.
Карай, не е фатално, просто излишно разрежда алкохола в казана.
Няма нужда от преварка - пий си средната фракция след разреждане до 45% алкохол, превари само патока и втория първак.
Сложи сега дъбов чипс или клечки от черница леко обгорени, и търси начин за аериране.

И аз исках да извадим тази вода ама казанджията каза ,че неможело да се изкара ,а и се оставяла вода ,за да не загаря !! За аерирането ще си купя една помпичка за аквариум ! Я кажи какво да правя с ВИНОТО ,вече 3 седмици ще станат до събото след първото откаляване ,какво се прави оттук нататък ???

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 13:56
от victoryvt
Пие се !
:D
Шегувам се, но е възможно и да се удари некоя чашка до литър.
Температурата във виното каква е, и дали е имало падания под 15гр.
Ако не си влагал бактерии за ЯМКФ - задръж над 15 още седмица ако можеш, ако не - здраве да е.
Ако си ползвал бактерии - можеш вече да го оставяш да изстива.
Виж и колко утайка има - ако е над 2-3мм - откалявай за последно и оставяй на студ.
Ако не е толкова - хич недей се занимава.
След застудяването на виното започва падане на винен камък и формиране на вкуса.
Т.е. ако днес го оставиш на студа, след месец вече ще е баш готово за пиене като младо вино.
Тогава си отделяш една две туби за пиене, останалото го сулфитираш с лека доза КМБС - да речем 5гр. на 100л. вино.
Можеш и сега да сулфитираш ако има признаци на цветясване.
Дръж затворено плътно и в пълни до горе съдове.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 16:02
от maxuel82
Значи ще го пробвам :D Температурата е падала не по малко от 16 градуса ! За да видя колко е утайката пак трябва да го преточа в други съдове ,което предполагам няма да му навреди ! Бактерий не съм влагал , но това с истиването зависи от времето , като стане студено ще го извадя навън да изстива ! Какво е това "цветясване" ??

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2013, 21:05
от mirix
По добре да не разбираш :) миналата година 120 л. отиде в канала, опс в казана де. Винцето ти става като количка мътно и отгоре му се появява бяла ципа.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 09:54
от victoryvt
Мироооо, твоето не беше цветясване а някакъв вид оксидация.
При цветясването виното не става кафяво, а леко избледнява на цвят, освен това даже се избистря повече.
Отгоре има бяла ципа от оцетни бактерии, която лесно се къса и става на парцали.
Ако отточиш с маркуч под нея - виното си става за пиене със забележката че все повече киселее колкото повече стои в това състояние.
Оцетните бактерии нападат предимно слаби на алкохол вина, с малко екстракт.
Лечението е просто - извлича се виното под ципата, сулфитира се и се затваря без достъп до кислород.
Естествено, вече не е за отлежаване, а за пиене.
Ако се остави без лечение - става изцяло на оцет и после и за в казана не става.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 19:56
от maxuel82
Днес пробвах виното и мога да кажа че е супер :D Засега няма признаци на цветясване ,само още не е кристално бистро ! Леко мътничко е което малко ме притеснява !Може и да е рано още за кристална бистрота - на 28.09 го отделих от джибрата ,а на 5.10. направих първото откаляване !!!!!!! А кока и как се прави бистренето с бентонит ???

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2013, 21:22
от mirix
Студа също избистря , не бързай с бетонита

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 23 Окт 2013, 20:21
от daniel.trifonov
Да питам и аз в темата на колегата. При каква температура започва да се отделя винения камък?
В моето мазе температурата много зависи от външната и сега е между 15 и 18 градуса. Едва ли е при толкова висока, но има ли някой наблюдения? Иначе моето винце придоби много по-добър вкус отколкото преди около месец. Киселият вкус много намаля. ЯМКФ бактериите свършиха добра работа. Сега се кисне вътре една марля със средно препечен дъбов чипс. Второ откаляване мисля да направя като падне винения камък, защото дори и сега виното ми изглежда много бистро.

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 24 Окт 2013, 09:31
от victoryvt
Рано е още.
Студ иска - под 10гр. даже и под 5, за да падне винен камък.
Обаче сега виното има един голям и силен враг.
Ние !
Щото ни се пие, а не ни се чака.
:D

Re: Моето първо вино

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 11:46
от iRan
По повод рандемана (изкараната ракия) ,според мене алкохолното съдържание на джибрите е поне 17º :shock: ако те са били около 200 литра.Трябвало да се спре събирането на средна фракция към 45º