Моето първо вино

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 17 Окт 2013, 12:59

victoryvt написа:Всичко добре, ама тия 20л. вода в казана само можеше да се махнат.
Карай, не е фатално, просто излишно разрежда алкохола в казана.
Няма нужда от преварка - пий си средната фракция след разреждане до 45% алкохол, превари само патока и втория първак.
Сложи сега дъбов чипс или клечки от черница леко обгорени, и търси начин за аериране.

И аз исках да извадим тази вода ама казанджията каза ,че неможело да се изкара ,а и се оставяла вода ,за да не загаря !! За аерирането ще си купя една помпичка за аквариум ! Я кажи какво да правя с ВИНОТО ,вече 3 седмици ще станат до събото след първото откаляване ,какво се прави оттук нататък ???
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 17 Окт 2013, 13:56

Пие се !
:D
Шегувам се, но е възможно и да се удари некоя чашка до литър.
Температурата във виното каква е, и дали е имало падания под 15гр.
Ако не си влагал бактерии за ЯМКФ - задръж над 15 още седмица ако можеш, ако не - здраве да е.
Ако си ползвал бактерии - можеш вече да го оставяш да изстива.
Виж и колко утайка има - ако е над 2-3мм - откалявай за последно и оставяй на студ.
Ако не е толкова - хич недей се занимава.
След застудяването на виното започва падане на винен камък и формиране на вкуса.
Т.е. ако днес го оставиш на студа, след месец вече ще е баш готово за пиене като младо вино.
Тогава си отделяш една две туби за пиене, останалото го сулфитираш с лека доза КМБС - да речем 5гр. на 100л. вино.
Можеш и сега да сулфитираш ако има признаци на цветясване.
Дръж затворено плътно и в пълни до горе съдове.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 17 Окт 2013, 16:02

Значи ще го пробвам :D Температурата е падала не по малко от 16 градуса ! За да видя колко е утайката пак трябва да го преточа в други съдове ,което предполагам няма да му навреди ! Бактерий не съм влагал , но това с истиването зависи от времето , като стане студено ще го извадя навън да изстива ! Какво е това "цветясване" ??
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот mirix » 17 Окт 2013, 21:05

По добре да не разбираш :) миналата година 120 л. отиде в канала, опс в казана де. Винцето ти става като количка мътно и отгоре му се появява бяла ципа.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 891
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 18 Окт 2013, 09:54

Мироооо, твоето не беше цветясване а някакъв вид оксидация.
При цветясването виното не става кафяво, а леко избледнява на цвят, освен това даже се избистря повече.
Отгоре има бяла ципа от оцетни бактерии, която лесно се къса и става на парцали.
Ако отточиш с маркуч под нея - виното си става за пиене със забележката че все повече киселее колкото повече стои в това състояние.
Оцетните бактерии нападат предимно слаби на алкохол вина, с малко екстракт.
Лечението е просто - извлича се виното под ципата, сулфитира се и се затваря без достъп до кислород.
Естествено, вече не е за отлежаване, а за пиене.
Ако се остави без лечение - става изцяло на оцет и после и за в казана не става.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот maxuel82 » 19 Окт 2013, 19:56

Днес пробвах виното и мога да кажа че е супер :D Засега няма признаци на цветясване ,само още не е кристално бистро ! Леко мътничко е което малко ме притеснява !Може и да е рано още за кристална бистрота - на 28.09 го отделих от джибрата ,а на 5.10. направих първото откаляване !!!!!!! А кока и как се прави бистренето с бентонит ???
maxuel82
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 27
Регистриран на: 16 Сеп 2013, 19:16
Местоположение: ПЛОВДИВ

Re: Моето първо вино

Мнениеот mirix » 19 Окт 2013, 21:22

Студа също избистря , не бързай с бетонита
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 891
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Моето първо вино

Мнениеот daniel.trifonov » 23 Окт 2013, 20:21

Да питам и аз в темата на колегата. При каква температура започва да се отделя винения камък?
В моето мазе температурата много зависи от външната и сега е между 15 и 18 градуса. Едва ли е при толкова висока, но има ли някой наблюдения? Иначе моето винце придоби много по-добър вкус отколкото преди около месец. Киселият вкус много намаля. ЯМКФ бактериите свършиха добра работа. Сега се кисне вътре една марля със средно препечен дъбов чипс. Второ откаляване мисля да направя като падне винения камък, защото дори и сега виното ми изглежда много бистро.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Моето първо вино

Мнениеот victoryvt » 24 Окт 2013, 09:31

Рано е още.
Студ иска - под 10гр. даже и под 5, за да падне винен камък.
Обаче сега виното има един голям и силен враг.
Ние !
Щото ни се пие, а не ни се чака.
:D
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2038
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Моето първо вино

Мнениеот iRan » 26 Окт 2013, 11:46

По повод рандемана (изкараната ракия) ,според мене алкохолното съдържание на джибрите е поне 17º :shock: ако те са били около 200 литра.Трябвало да се спре събирането на средна фракция към 45º
Последна промяна iRan на 06 Ное 2017, 16:52, променена общо 1 път
Аватар
iRan
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 8
Регистриран на: 07 Авг 2013, 14:02

ПредишнаСледваща

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта