Вино 2017

Без вино закъде ?
Кой как бере гроздето, как го ронка, мачка, сулфитира, мацерира, ферментира, отлежава и бутилира.

Модератор: ilu6a

Re: Вино 2017

Мнениеот lukata » 12 Окт 2017, 17:06

От същия район си взех и моето Мерло-лев и десет цената:
Захарност-25 като качеството беше доста добро.....като цяло тази година гроздето е на по висока цена-каква е причината не знам?
Да не говорим,че търговците хептем се изпедепцаха.....магерат ни здраво в килата :angry-screaming:
От следващия сезон мисля да си търся направо от проиводителя !
Човек без бира е като цвете без вода !
lukata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 35
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Вино 2017

Мнениеот Foreigner » 12 Окт 2017, 17:48

Това е истината - да купиш на място. В София на борсата в Дружба е ад - манипулират кантарите с нещо като дистанционни. При последната проверка на търговците - 14 акта, обаче те си плащат и продължават, смятайте за какво крадене става дума. Някоя от телевизиите скоро ги излови - купиха 23 кг някакъв зеленчук, а контролното мерене с техен кантар показа 17. А ако купиш няколкостотин кила грозде, ударът става зверски.

Иначе за цената на гроздето - на места ми казаха, че тази година рандеманът е по-малък в сравнение с миналата и това вероятно е обяснението.

@80hops, 28 захарност е малко на ръба на винените дрожди - обикновено понасят алкохол до 16, 16,5, така че контролирай ферментацията - постоянна температура, някъде по средата още една доза ДАФ, че да няма накрая проблем.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 209
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Вино 2017

Мнениеот 80hops » 12 Окт 2017, 21:44

Capture.PNG
Температури/захарност
Capture.PNG (8.3 KiB) Прегледано 253 пъти
@Foreigner

Да, 28 е висока. В началото разредих с вода и свалих до 26. Прикачил съм как върви до момента.

За първа година правя вино. :) Към момента следвам съветите на приятел и следя, записвам старателно. Като мога - чета и отсявам полезна информация. :)
80hops
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Окт 2017, 16:17

Re: Вино 2017

Мнениеот lukata » 12 Окт 2017, 22:31

Всичко върви по план,разбърквай шапката и всичко ще е ОК
Успех!
Човек без бира е като цвете без вода !
lukata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 35
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Вино 2017

Мнениеот Foreigner » 12 Окт 2017, 23:25

Не си писал ползвал ли си култивирани дрожди и активатор и ако да, какви. Според мене в началото им е било малко студеничко на дрождите (каквито и да са), но от това може и да спечелиш. На практика би трябвало да си постигнал ефекта от т. нар. "мацерация", който по правило вдига качеството на виното. Всъщност бурната ти ферментация не е била толкова бурна, но в момента температурата е ок - в този диапазон (според дебелите книги) би трябвало да извлечеш повече плодови и характерни за сортовете грозде нотки и аромати. С какво измерваш захарността?

Иначе, като за първи опит - браво! Аз като се сетя за сефтето и ме побиват тръпки. За табличка с параметри пък и през акъла не ми е минало тогава - покриха ме късметът на начинаещия и фактът, че се вслушвах в съветите на хора със знания и опит. А като се сетя и мазето ми как изглеждаше тогава - пълен потрес, ама станаха нещата. Както е казал и lukata, бъркай шапката и мери. Успех!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 209
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Вино 2017

Мнениеот 80hops » 13 Окт 2017, 11:13

:) Казвам веднага. Стига да не преча на темата.

Материалът(смлян без чепки) сипах в 200л. неръждаем съд. След като го сипах сутринта, вечерта сложих серниста киселина(на "Ванков 2004") 1мл. на 1л. (на око, материалът е около 180л.). Като се оказа, че в агро аптеката не са ми дали дрожди, а "Активатор" на Бакхус. :) Съответно го оставих така. На следващата вечер заквасих дрожди (на "Ванков 2004") - 2 пакетчета по 20гр.(1 пакетче го дават за 100 литра). На око сложих като за 180л., като използвах 5 литра шира разделена в две тенджери. Дрождите шупнаха и след около 1 час и половина ги смесих в големия съд. Разбърках. Сложих капак и потопих шапката. Още на другия ден беше почнало да бълбука.

След три дни започнах да излизвам отдолу и да наливам отгоре сутрин и вечер по 10/20 литра. Сега започнах по 30.

Захарността измервам в колба със стъклен захаромер с вграден термометър. Сипвам шира в колбата(стените ѝ са тънки) и с ръка я загрявам до 20 градуса.
80hops
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Окт 2017, 16:17

Re: Вино 2017

Мнениеот lhristov » 13 Окт 2017, 11:30

80hops, въпреки че си потопил шапката, трябва да я разбиваш и разбъркваш. Това носи само плюсове.

А дрождите на "Ванков" не са много добри. Нека така да го кажа. Мудни са и с нисък толеранс към алкохол. Следи темп. в шапката да не пада под 20*С и, както казах, разбивай я.
Да не стане така, че да падне захарността до 3-5 и да се закучи...

Всъщност, на кой ден си решил да отделяш от майката?

Добре би било да се запасиш с ДАФ и Тиазот и за всеки случай дрожди за трудна ферм+династарт. Аз на дрожди Ванков нямам доверие! Дори само поради факта, че не знам как са съхранявани...

Успех желая в начинанието!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Вино 2017

Мнениеот 80hops » 13 Окт 2017, 13:30

@lhristov

За догодина живи-здрави ще се подготвя по-добре и ще проверя и други производители. Смятам да го вадя, когато захарността падне на 0.
80hops
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Окт 2017, 16:17

Re: Вино 2017

Мнениеот Foreigner » 13 Окт 2017, 14:06

Ти и тази година си се подготвил повече от добре. За догодина по-читави дрожди и всичко ще е на 6. На Ванков не съм ползвал точно защото и аз им нямам вяра. Тези в магазина на Виктор са идеални. За отделянето от майката - ако ще ползваш и дрожди за ЯМКФ, го отдели малко по-рано - захарност 3-4 и пак поддържай температура около 22-23 градуса.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 209
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Вино 2017

Мнениеот 80hops » 13 Окт 2017, 15:25

Благодаря за коментарите. :)
80hops
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Окт 2017, 16:17

Предишна

Назад към Вино !

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron