Интересен експеримент със триците останали след варка

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 11 Май 2016, 16:47

Попаднах на това и мисля да го изпробвам.

http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... 11&t=21337
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Dejmos » 13 Май 2016, 11:52

Няма причина да не стане.
Но виж това:
...about the only drawback I've noticed with this recipe is the wash has a tendancy to foam...like a beer boil. Gotta run it slow.

Пяната вероятно може да се пребори с антипенителя от магазина. Купих една опаковка, но забравих за него, като варихме царевица за бърбън.

Другото, което ми направи впечатление, че той ползва бирени дрожди за целта. Мисля, че е по-добре да ползваш Фермиол. Издържат на по-високи температури и можеш да направиш по-бърза ферментация (при бавна ферментация има по-голяма вероятност да се прецакат нещата - да мухляса изплувал малц, да започнат да вкисват белтъчините...)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 13 Май 2016, 12:37

Мисля си за дрожди за розе.За бъзовата ми ракия мислех си със белгийски бирени, ама в последствие мушнах едни за розе.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Dejmos » 13 Май 2016, 13:57

Не виждам смисъл да се ползват винени или бирени дрожди за алкохол, който ще се дестилира.
Селектирани са за определени вкусови характеристики и специфични условия, особено винените и за шампанизирани вина (налягане, висока киселинност и др.).
Изчакай и Виктор да вземе отношение, но мисля, че Фермиол, които са специално за зърнен алкохол, ще са най-подходящи.
Имат висок температурен и алкохолен толеранс, ферментират бързо и не на последно място - евтини са и се ползват в малки количества. Е, ако имаш под ръка прясна бирена утайка, ще свърши перфектна работа - голямо количество активни клетки за без пари. :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 13 Май 2016, 14:07

Дрождите дали дестилираш или не са много важни, когато правиш нещо което ще е директно за пиене, а не после да се третира с есенции.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот didoee » 17 Ное 2023, 18:44

Здравейте, темата е малко стара , но се надявам на съвет от колега , който вече го е правил такъв дестилат.
След 21 успешни варки на различни стилове и последващото слагане на малцовите трици в градината и в компостера се замислям да пробвам да ферментирам шрота и да го дестилирам .
Утре ще варя 2 варки и остатъка се очаква да бъде 2х7,5 кг малц (пейл+пилс+кара и специални). Имам дрожди 1-нотингам,2- за трудна ферментация на вино и ракия и 3-турбо Х 48ч полски за зърнен и плодов.
Обмислям да сложа вода и захар до постигане на 15-18 градуса захарност (полските могат до 21.5) , ферментация с воден клапан при 20 градуса примерно и дестилация в казан https://www.aliexpress.com/item/1005002 ... 1802qIN9I2
Ако някой има точните пропорции малц-вода-захар моля да ги сподели.
Спирта ще се ползва за направа на джин и мастика.
Вече направих 5,5 л мастика от винен дестилат по рецепта от "ракията", но ми се иска да пробвам със зърнен особено за джина. :D
Благодаря предварително за отговорите.
didoee
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Фев 2023, 12:56

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот didoee » 27 Ное 2023, 16:36

Нямаше отговори, за това действах както си знам. Естествено може да съм сбъркал някъде, но все пак давам инфото за да е полезно на други "мераклии".
От 1 варка - остатък 7,5кг трици -7,7 по Brix беше малкото останала течност.
От 2 варка - остатък 7,5кг - озахарен около 35-40 мин на 66 градуса, защото в бурята спря тока, а по-късно и водата - незнайна захарност.
Смес на всичко с 4 кг захар и 20 л вода. Обща захарност 15. Всичко това в тъмното :x
Ферментация на 20 градуса в бидонче с в.клапан и в бидон с капак нехерметизиран. Дрожди полски .
5дена ферментация с измерване на захарността с дигитален рефрактометър.
На 7 ден дестилация на 1 кег кофти бира + течноста от малцовите трици - около 55-60 л.
Резултат - 4,5 л - 46 градуса.
Няма да повторя :D
didoee
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Фев 2023, 12:56


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron