Интересен експеримент със триците останали след варка

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 11 Май 2016, 16:47

Попаднах на това и мисля да го изпробвам.

http://homedistiller.org/forum/viewtopi ... 11&t=21337
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 901
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Dejmos » 13 Май 2016, 11:52

Няма причина да не стане.
Но виж това:
...about the only drawback I've noticed with this recipe is the wash has a tendancy to foam...like a beer boil. Gotta run it slow.

Пяната вероятно може да се пребори с антипенителя от магазина. Купих една опаковка, но забравих за него, като варихме царевица за бърбън.

Другото, което ми направи впечатление, че той ползва бирени дрожди за целта. Мисля, че е по-добре да ползваш Фермиол. Издържат на по-високи температури и можеш да направиш по-бърза ферментация (при бавна ферментация има по-голяма вероятност да се прецакат нещата - да мухляса изплувал малц, да започнат да вкисват белтъчините...)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 611
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 13 Май 2016, 12:37

Мисля си за дрожди за розе.За бъзовата ми ракия мислех си със белгийски бирени, ама в последствие мушнах едни за розе.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 901
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Dejmos » 13 Май 2016, 13:57

Не виждам смисъл да се ползват винени или бирени дрожди за алкохол, който ще се дестилира.
Селектирани са за определени вкусови характеристики и специфични условия, особено винените и за шампанизирани вина (налягане, висока киселинност и др.).
Изчакай и Виктор да вземе отношение, но мисля, че Фермиол, които са специално за зърнен алкохол, ще са най-подходящи.
Имат висок температурен и алкохолен толеранс, ферментират бързо и не на последно място - евтини са и се ползват в малки количества. Е, ако имаш под ръка прясна бирена утайка, ще свърши перфектна работа - голямо количество активни клетки за без пари. :)
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 611
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Интересен експеримент със триците останали след варка

Мнениеот Martin » 13 Май 2016, 14:07

Дрождите дали дестилираш или не са много важни, когато правиш нещо което ще е директно за пиене, а не после да се третира с есенции.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 901
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта