Страница 1 от 1

Бъзова ракия

МнениеПубликувано на: 03 Май 2016, 10:02
от Martin
Здравейте,

Вече втора година си варя ракия от бъзов цвят. Тази година вече доста съм набрал, но въпроса ми е за дрождите. Миналата година ползвах мая за хляб, всичко мина перфектно, ракийката стана супер. Тази година имам някаква идея ама не съм много сигурен. Имам събран един буркан промити дрожди от бира която варих миналата седмица и мисля с тях да заквася. Дрождите са Safale Abbaye. Та въпроса ми е добра идея ли е или ще прецакам нещо?

Re: Бъзова ракия

МнениеПубликувано на: 03 Май 2016, 15:22
от Foreigner
Не съм сигурен дали ще успеят да свалят до 0 захарност, а ако стане така, рискуваш да похабиш малко захар. Аз бих заложил на някой Витилевюр за вино. Преди да дестилираш, защо не заделиш малко количество за експеримент в посока сайдер - сигурен съм, че ще се получи нещо интересно - още един аргумент за винени дрожди. Иначе дай малко данни за рецептата, по която действаш - пропорции, количество цвят, захар, вода, рандеман, вкус и т.н

Re: Бъзова ракия

МнениеПубликувано на: 03 Май 2016, 16:40
от Martin
Рецептата е проста: пълниш бидона с цвят, и наливаш захар и вода да стане около 18-20% захарност. Слагаш храна за дрожди и заквасваш.

Не мисля че е проблем да изкарат дрождите докрай, миналата година ползвах мая за хляб на д-р Откер, и си изкараха перфектно.

Re: Бъзова ракия

МнениеПубликувано на: 04 Май 2016, 12:16
от Martin
Забравих да спомена че слагам и около 50гр лимонтузу на 100л.