Бъзова ракия

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Бъзова ракия

Мнениеот Martin » 03 Май 2016, 10:02

Здравейте,

Вече втора година си варя ракия от бъзов цвят. Тази година вече доста съм набрал, но въпроса ми е за дрождите. Миналата година ползвах мая за хляб, всичко мина перфектно, ракийката стана супер. Тази година имам някаква идея ама не съм много сигурен. Имам събран един буркан промити дрожди от бира която варих миналата седмица и мисля с тях да заквася. Дрождите са Safale Abbaye. Та въпроса ми е добра идея ли е или ще прецакам нещо?
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бъзова ракия

Мнениеот Foreigner » 03 Май 2016, 15:22

Не съм сигурен дали ще успеят да свалят до 0 захарност, а ако стане така, рискуваш да похабиш малко захар. Аз бих заложил на някой Витилевюр за вино. Преди да дестилираш, защо не заделиш малко количество за експеримент в посока сайдер - сигурен съм, че ще се получи нещо интересно - още един аргумент за винени дрожди. Иначе дай малко данни за рецептата, по която действаш - пропорции, количество цвят, захар, вода, рандеман, вкус и т.н
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 226
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Бъзова ракия

Мнениеот Martin » 03 Май 2016, 16:40

Рецептата е проста: пълниш бидона с цвят, и наливаш захар и вода да стане около 18-20% захарност. Слагаш храна за дрожди и заквасваш.

Не мисля че е проблем да изкарат дрождите докрай, миналата година ползвах мая за хляб на д-р Откер, и си изкараха перфектно.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бъзова ракия

Мнениеот Martin » 04 Май 2016, 12:16

Забравих да спомена че слагам и около 50гр лимонтузу на 100л.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron