Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот mirix » 08 Окт 2018, 10:12

Аз ползвах по мързелива технология. От където ги взехме ни ги смляха. Някаква машинка като ренде ги настърга.Захарно сиропче - докарахме ги до 19% захарност. Пх беше сравнително добре-3.5 Сложих малко лимонена киселина да ги смъкна до 3.2. 24 часа след това има ферментация. разбърквам шапката сутрин и вечер и ще видим към края на месеца какво ще стане.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 905
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот Foreigner » 08 Окт 2018, 20:38

Миро, сложи и ДАФ! За дюли и особено за ябълки съм чел, че е важно. Дано както си без дрожди, ако застудее рязко и не можеш да контролираш температурата да не береш ядове. Иначе това с рендосването е супер. В момента един приятел ни разработва някаква машинка именно със стари големи рендета, но за този сезон едва ли ще ни огрее.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот mirix » 09 Окт 2018, 12:06

Лъчо като няма време за бири мазето е пълно с бидони. Температурата там е постоянна около 19 гр за сега. В най големите студове къде -15/20 там държи 10-11 гр.
За 27 съм записал казана, така че каквото сабя покаже!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 905
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот Foreigner » 15 Окт 2018, 21:25

https://www.youtube.com/watch?v=-0AHn94PNUM

Родихме се! 50 килограма ябълки, разпарчетосани на пюре за 30 минути. Тестово сложихме и 2-3 дюли, смля ги с 1 идея по-бавно. Сега инженер-конструкторът работи върху слагането на по-мощен мотор - от стара немска пералня. Настоящият е от стара косачка.
Последна промяна Foreigner на 16 Окт 2018, 20:10, променена общо 1 път
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот mirix » 16 Окт 2018, 13:26

Няма клипа нещо
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 905
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот Foreigner » 16 Окт 2018, 20:37

Сега би трябвало да се вижда клипчето.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот mirix » 28 Окт 2018, 22:59

Лъчо колко време ти ферментира дюлята. Моята за 3 седмици от 19 на 14% по рефрактометър. Без добавяне на дрожи ензими ...
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 905
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Рецепти и технология за сливова и дюлева ракия

Мнениеот Foreigner » 29 Окт 2018, 00:39

Дюлите най-бавно от всичко, с което сме експериментирали - между 3 и 5 седмици, с добавени винена киселина, ДАФ, ензим и дрожди, както и с контрол на температурата 19-21 градуса. Сега, това 14 на рефрактометъра го сметни по таблицата за корекция (има я някъде из форума, но не се сещам къде точно). Че не е 14, не е, но и не си за казан със сигурност (май 6-7 по рефрактометър беше около 0 реално със захаромер след старта на ферментацията). И добави една лека доза ДАФ, все пак, сега е много подходящ момент. Аз преди малко заквасих 160 кг дюли, смлени с онази машинка за ябълките, дето пуснах клипа. Утре ще добавя 14-15 кг захар и вода и ще видим как ще се развият нещата.

6.jpg
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Предишна

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта