Страница 3 от 3

Re: Узо

МнениеПубликувано на: 21 Май 2015, 19:54
от rajev
Един последен въпрос:
Всичко ли влиза в казана?
Анасона и мастихата и те ли се слагат???

Re: Узо

МнениеПубликувано на: 14 Юни 2016, 15:10
от Foreigner
Тъй като г-н Председателят се оказа неподкупен :o , а се задават адски жеги, ще дам мързелива рецепта по-скоро за мастика класик.

За 2 литра мастика:
1 литър медицински спирт 96%
5 мл анетол
4 грама мастикс
захарен сироп от 80 грама захар и 1 литър дестилирана или трапезна минерална вода

Важно е алкохолният градус да не пада под 48 - иначе побелява. За да се разтвори добре мастиксът, може част от сместа да се подгрее и да се бърка здраво.

Понеже ми подариха ново буре от дъб и акация, аз ще процедирам по малко по-различен начин - за 3 седмици ще налея в бурето само спирта и водата. След това източвам, добавям другите съставки и след още 3-4 дни събирам бригадата дегустатори. От престоя в бурето очаквам ефект върху цвета - в посока "Рикар". Много лед и наздраве!

Re: Узо

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 07:17
от rajev
Колега да кажеш какъв е ресултата,че и аз ще правя узо,но по препоръки на друг колега не със спирт а с ракия

Re: Узо

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2016, 14:40
от Martin
Правих и аз. Да дам някои насоки. НЕ ЗАГРЯВАЙТЕ МАСТИКСА. Рзтворете го в 96% спирт за ден два. Анетола също. И после смесвайте. Аз го правих със собствен дестилиран матрял от малц, захар и бъз. Загряването на мастикса беше каша голяма... Опитайте се да загреете дъвка и ще разберете за какво говоря. Сега съм разредил в спирт още мастикс за Хиос Пейл Ейл.

Re: Узо

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2016, 16:20
от Foreigner
Както и очаквах, след 1 месец в бурето, цветът е почти 1:1 с този на Рикар.
На вкус е отлично, а единственият недостатък е, че преди разреждане с лед и вода мастиката е мътна. Това го отдавам на мастикса - разтворих го в спирт и веднага побеля. Ще следя с времето дали няма да се избистри. Много по-мека е от купешките мастики. Към цитираната по-горе рецепта добавих и по 1 милилитър на литър глицерин. Като себестойност дойде 5 лева за литър. Ако има мераклии за дегустация, чакаме температурите пак да се вдигнат и са добре дошли. :obscene-drinkingcheers: Наздраве!