Страница 7 от 16

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2014, 16:48
от dandilov
Първо поздравления за дестилационната система с мини ректификационна колона! :clap:
Обаче аз като "прозд инджинер" забелязвам един недостатък...
По мое мнение ще е много по-ефективна системката, ако отклонението за алкохолните пари се вземе от върха на ректификационна колона, там, където си монтирал термометъра, а не от страни.
Понеже горещите алкохолни пари се издигат нагоре, стигат до края на колоната, стоят там и няма къде по-нагоре да отидат, охлаждат се от стените на колоната, кондензират и се стичат обратно надолу при врящата течност. Става един безкраен кръговрат и една малка част от тях излизат през отклонението в страни към филтъра.
7794841E.jpg

Ти се чудиш защо до 90 градуса не тръгва. Ами поради горната причина.
При 90 градуса започват да се образуват по интензивно и водни пари. Ето защо алкохолните градуси падат бързо.
Изкарал си 0,5литра с 30 градуса алкохол, но повечето алкохол си е останал вътре в тенджерата.
Това е моето скромно мнение.
Моля останалите колеги за коментар. :think:

П.П. Сега видях, че и Виктор е писал.
Наистина е хубаво да се направи "двоен препек", както му викаме по нашия край, но при наличие на ректификационна колона не е съвсем задължително. Фракциите ( летливите вещества - тежки, леки и разни с различна температура на кипене) се отделят от тарелките. По-важното в случая е да НЕ се ползват за пиене първакът и патоките.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2014, 19:43
от psihobrute1
Добре ще пробвам да я ремонтирам и да преместя нагоре другата тръба но ще е след нова година .Значи е нормално да ми тръгне на толкова ниски градуси на следващото озахаряване и ферментация и варене ще запиша и събера всичко пак ако трябва и 3 преварки ще направя само да ми излезе на вискок градус както трябва ,само се чудя дали има смисал да правя още 1 рунд преди да си оправя казана защото заради тази грешка ми трябват повисоки градуси . Това дето промих триците с вода и я добавих кам ферментирало дали е окало нещо?. Като събирам всичко първият път има ли смисъл да меря градуситът на всичкото събрано то като върви до вода сигорно ще ми покаже че 10 15 градуса ... това сега ще го запазя и ще го добавя към другото когато правя второто преваряване.Пичове благодаря за мненията ви и помоща :text-thankyoublue:

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2014, 19:57
от dandilov
Не бързай и не прави друга варка в близките дни, за да не хабиш материал, средства и време. Нека и други си кажат мнението, пък накрая ще вземеш най-правилното решение.
А, и да добавя - ако монтираш отклонението на върха на колоната, направи лек наклон на тръбичката надолу към филтъра!

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 20 Дек 2014, 22:03
от dandilov
Забравих и още нещо... Пълни тенджерата максимум на 2/3 от обема й. Трябва да има достатъчно въздушна възглавница над течността, а също и достатъчно повърхностна площ от която да се изпарява алкохол.
Успех! :handgestures-thumbupright:

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 11:53
от psihobrute1
След озахаряването и добра йодна проба ми показа захарност около 22 само да питам или разлика ако меря захарност на течност която е 20 градуса и която е 40 градуса ще покаже ли разлика? И да питам защото полсе след ферментацията и като реша да извлека само течност за да варя само течност може ли с малко вода да промия триците на края или това не е добра идея :)

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 12:33
от 5th-hokage
Доколкото казват всички - трябва да се мери на 20 C винаги, иначе има разлика (може и на други температури да се мери, но трябва да се прилагат корекции по едни големи таблици). Обикновенно на по висока температура мисля че дава по високи стойности а на по ниски съответно по-ниски стойности.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 13:54
от victoryvt
На по-висока темп. захаромерът показва по-малко, защото потъва повече (плътността на течността пада с увеличението на темп.).

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 19:58
от spas0456
Да добавя и моето мнение.
След озахаряване по-добре да се промият триците както при бирата.
Вода за озахаряване и промиване 3 към 2,5.
Ферментация само на течност при 15;16;17; % захари.
По този начин се вари бистра течност и се получава по малко пяна в казана която се качва в лулата и охладителя при обикновен казан.
Следва повторна дестилация и отлежаване в буре.

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 23 Дек 2014, 21:29
от psihobrute1
Сложих дрождите при температура около 45 градуса дали може да сам ги убил?

Re: Малцово уиски

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2014, 11:37
от victoryvt
Нищо чудно ...
Ще разбереш ако не тръгне ферментацията.
Зависи дали бъзо е изстинал материала или не.
Ако наистина е така - вземай хлебна мая на кубчета (прясна) и слагай по 3-4 кубчета на 100л. материал.
За 20л. - едно кубче стига.
Може и суха на д-р Йоткер.