Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 05 Окт 2014, 16:45

Загарен сироп ?
Тук става дума за уиски - преди ферментацията имаме озахарена мъст
Не се кипва защото не искаме да хабим енергия,но би могло. Въпросът е че после ще трябва пак охлаждане.
Освен това независимо отпастьоризацията , в тази мъст остават доста белтъци. И именно те предпоставят по-бързото вкисване.
За да няма такава опасност, просто се дестлира веднага след ферментацията.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2086
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот souljah » 06 Окт 2014, 11:05

Благодаря! А температурата за ферментация, доколкото разбрах, трябва да е над 25C. Тоест ще чакаме лятото.
И още нещо - има ли смисъл да се ползват карамелени малцове(ще се усети ли някаква промяна във вкуса)?
souljah
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 10 Авг 2013, 14:58

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 06 Окт 2014, 11:19

А, не е задължително да е над 25 гр.
Освен това имай пред вид, че ако околната е 20, то вътре в бидона е поне 24.
Карамелени може да се ползват, но най-много има смисъл от пушен и ръжен малц. Около 10% от зърното.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2086
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 19 Ное 2014, 14:32

Един добър ресурс за тънкостите в шотландското уиски :

http://whiskyscience.blogspot.com/2012/02/lactic-acid-bacteria.html
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2086
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот jba » 08 Дек 2014, 18:56

Онази бира се превърна в фантастична напитка. Може би защото беше 50/50 пшеница и карамелен малц ?!?
От 30 литра бира излязоха 2.5 литра 'нещо' на 67%, като първо варих докато общото(в кофата) стане 30%, после преварка нея я спрях на 45% и останалото не съм го събирал не че щеше да е много.
0.5 вече заминаха разредени на 42%, останалите 2 чакат с чипс и разклащане когато ми домилее, колко ли ще изкарат ...
Relax Don't Worry, Have a Home Brew!
Аватар
jba
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 20 Юни 2013, 14:16

Re: Малцово уиски

Мнениеот cervesa » 08 Дек 2014, 20:54

Пази за събранието,бе хаирсъзин! :D :D :D :D :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Малцово уиски

Мнениеот psihobrute1 » 15 Дек 2014, 22:57

Здравейте и много благодаря на хората който са споделили толкова много полезна информация :text-thankyoublue: само да попитам при озахаряването на малцово уиски нужно ли е да слагам алфа амилаза или тя се слага само когато се прави от царевица или друго...
psihobrute1
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Дек 2014, 22:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот bojo » 15 Дек 2014, 23:23

Малца си има всички екстри. Подгрявай до съответните градуси за необходимото време и захарта ще се появи.
Само не се сещам как устоявате това уиски да отлежи в бурето толкова време :)
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 197
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Малцово уиски

Мнениеот psihobrute1 » 16 Дек 2014, 20:03

Мерси :) аз днес ще правя парвото ми озахаряване стискайте палци :) а и още .... ако например захарноста ми след 3 дена фермантация на 25 градуса не е паднала до около 0 защотя в момента нямам захаромер проблем ли ще е да направя дестилацията ?
psihobrute1
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Дек 2014, 22:53

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 17 Дек 2014, 10:58

Колега, без захаромер не е сериозно да се прави каквато и да е ферментация.
Най-малкото защото ще трябва да измериш и началната и крайната захарност, за да знаеш и колко алкохол да очакваш при дестилацията.
Няма проблем да дестилираш по видими признаци - вкус леко кисел и нагарчащ, но без намек за сладко, падане на материала на дъното, минимална активност и т.н.
Но истината е в измерванията.
В електронния магазин има нелош БГ захаромер за 10лв., както и по-скъп с термометър.
В железариите за 4-5лв. има и още по-елементарни, предостатъчни за измерване на начална захарност и за ориентир за крайната (под 5 не мерят добре).
А термометър поне имаш ли ? Че за озахаряването ще ти е нужен със сигурност.
Успех.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2086
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron