Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 06 Авг 2015, 21:30

Може, не проблем и не е вярно че ще боли глава.
Напротив, най-чист алкохол се получава от чистата захар.
Обаче , ще се позагуби малцовия характер на дестилата и той ще започне да бие на водка вместо на уиски.
Но за посочените пропорции, не е проблем да се добави 10л. вода и 3кг. захар, може и едно пакетче лимонтозу защото с водата и захарта се вдига леко пеха-то , а лимонтозуто го компенсира.
Но не повече от 1 пакетче от 7 гр.лимонтозу на 10л. вода.
За повишаване захарността на материала в Шотландия практикуват следната схема :
1. При първото озахаряване се източва сладката пивна мъст (19% захарност при 1:3 зърно:вода) и само тя влиза във ферментатора.
2. Започва се промиване с около 2л. вода на 1кг. зърно и тези промивни води са с около 6-7% захарност. Те не се смесват с първата сладка пивна мъст, а с тях се прави второ озахаряване като се добавя още 1-2л. вода и още по 1 кг. зърно на всеки 3 л. течност. (А тя вече не е само вода, а е с някаква захарност още преди озахаряването - около 3-4% )
3. След второто озахаряване се източва втората сладка пивна мъст, която е вече с 22-23% захарност и тя се добавя към ферментиращата вече първа с 19% и общата им става все едно е 21-22 била.
4. Следва ново промиване с по 2л. вода на кг. зърно и събиране на вторите промивни води които сега са с около 8% захарност, добавяне на още 1-2л. вода и нов 1кг. зърно за трето озахаряване.
5. Извършва се поредното озахаряване (трето) и т.н. до безкрай.

В крайна сметка във ферментатора се установява някаква приблизителна захарност от около 22-23-24 % и процесите се повтарят до безкрайност докато дистилерията работи.
Отделно - озахаряванията траят по 12 часа, защото се гони максимум ферментативност на материала, тъй като се препработват хиляди тонове зърно.
Но, за нас е важен вкусът, а не цената.
Ай, наздраве.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 07 Авг 2015, 17:39

Бая компетентни и изчерпателни отговори даваш.Доста интересни неща се научават за което благодарим :)
Значи или тая събота ако мога или най-късно другата ,но не по-късно ,ще озахарявам.Какво ще кажеш за плана ми?
1- 15кг.смлян малц. + 45л.изворна вода в 80 литров бидон
2-Озахарявам малца по температурна схема --> 30мин на 55градуса, 30мин на 62градуса, 30 мин на 72 градуса.
4-Йодна проба.При добра такава вадя 1 литър(филтриран) охлаждам до 25гр.-слагам дрождите и чакам до 1 час.
5-През това време спадам по най-бързия начин температурата в бидона до 25 градуса филтрирам материала и досипвам
10 литра вода с 2,5-3кг. захар + пакетче лимонтузу след което добавям дрождите.
6-Чакам около 3-4 дни(към края може за да завърши напълно да добавя и 1 кубче мая ,така ли :)).
7-Правя две преварки , една пълна и втора с делене на фракции.

Четох една руска рецепта и там пишеше че ако не се охлади бързо материала или не се спазва добра хигиеа има опасност
да тръгнат дивите дрожди.В тая връзка добре ли е да сулфитирам или това не е редно при зърното.
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 07 Авг 2015, 18:12

Не видях промиване никъде, та ако само източиш сладката пивна мъст ще загубиш доста захари в триците. Единият вариант е да ферментираш всичко - трици, пивна мъст, че и замислената вода и захар. А после да цедиш преди дестилацията.
Другият вариант е след източването на сладката пивна мъст да прекараш 10-те литра вода (без да си добавил захарта) през триците, за да направят някакво промиване що годе и после да разтвориш захарта в събраната течност.
А изобщо имаш ли нещо нагласено за прецеждане ? Фалшиво дъно ? Специален съд за прецеждане, или поне някаква мрежа - за комари, или перде старо или нещо си въобще ?
Защото - и преди и след ферментацията да цедиш - все някак трябва да отделиш течното от триците.
Най-елементарния начин е да цедиш по една шепа трици в някакъв гевгир или цедка. Обаче бързо ще ти мине мерака ...
Потърси в някой магазин покрай тебе някакво голямо сито за брашно - да събира поне 2-3кг. мокри трици.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 07 Авг 2015, 18:38

о да мерси че ме подсети и аз го бях наумил но забравих.Щото оня ден като правих опита , триците които изхвърлих ми се видяха доста сладки.Така че с водата която ще добавя ще измия триците.Инече прецеждането мисля да извърша с тензух.Първо ще пусна кранчето на бидонЯ да източа основния материал и после на бързо и грубо с тензух да изцедя триците и да ги върна пак в бидона да ги промия с допълнителната вода и после вече да ги изстискам колкото мога с тензуха.
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 14 Авг 2015, 19:27

Да споделя и моя първи опит в производството на виски :)
В неделя вечерта налях в бидона 45 литра вода и 15кг. малц (Pilsner Malt).Водата я оставих целия ден на слънце и беше достигнала 35градуса и така
бързо достигнах до 55 където останах около 40мин. вдигнах на 62 грауса за още 40 мин. и накрая за още 40 на 72.Направих
йодна проба и не си промени цвета.Премерих със захаромера изстудена проба и показа 21 захарност (до колкото може да му се вярва) но и на вкус беше доста сладък.
Влях още 12 литра вода със 3кг. захар и 5гр. лимонтузу за повишаване на изходния резултат.Сега тук падна малко борба в опита си по най-бързия начин да спадна температурата
в бидона от 70 градуса до 25 за да мога да посея дрождите.Сложих в бидона 4 бутилки по 2 литра вода/лед от фризера.Сместа я претопи въобще без да я усети.
Чудих се кво да правя и свързах един кладенец към процеса като в продължение на 2 часа обливах бидона обилно със студена вода от него.Темепературата
падна до необходимото и сложих дрождите (15гр. FERMIOL® Дрожди за зърнен алкохол).В сряда сместа беше готова, но реших да варя в четвъртък.След първата
преварка събрах 12 литра с 40градуса общ алкохол.След втората преварка събрах 8 литра с 60градуса общ алкохол.Сега да кажа на вкус как е.Еми няма нищо
общо с ракията , има я типичната за уискито мекота дори и на 60 градуса.Само едно нещо ме притеснява има лек отенък на мая .Може би защото в деня преди да дестилирам
сложих половин кубче мая след като материала беше вече почти готов, дали е за това не знам.Общо взето като за първи път съм доволен.Сега ще го оставя за 1 месец във силно
препечен дъбов чипс след което ще смеся с кленов сироп и разредя до 40градуса.Е тва е.На здраве ! :)
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот dandilov » 14 Авг 2015, 20:42

Браво! :clap:
Аз бих изчакал с дъбовия чипс...
Всеки прясно сварен твърд алкохол има нужда да поотлежи малко (да се кондиционира) преди да се слага в бъчва или да му се слагат добавки!
Така излизат остатъчните вредни летливи вещества, а също се разгражда и малкото количество метилов алкохол, който присъства в прясната продукция!
Бих сложил варката в стъклена дамаджана за 20-тина дни и после в бурето. В твоя случай - в дъбов чипс.
Кленов сироп аз лично не бих сложил, но въпрос на вкус. ;)

Още веднъж поздравления!
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Малцово уиски

Мнениеот victoryvt » 15 Авг 2015, 11:46

Ами аз не помня на кого писах че това с маята е излишно ако си ползвал дрожди фермиол.
Първо, защото маята за хляб не издържа на високия алкохол материала (10%) и особено пък в края на ферментацията , когато няма и минерали налични и алкохолът е висок - просто е излишно и най-вероятно затова мирише.
А може и заради друго - прекалено висока температура на ферментация.
С отлежаването ще се оправи.
Важно е сега аерирането на готовия дестилат - или с периодично раздрусване и отваряне на капачката да влезе пресен въздух, или чрез помпичка за въздух за аквариум.
Колкото повече кислород поеме дестилата сега в началото на отлежаването, толкова по-бързо ще се промени.
Не прекалявай с дъбовия чипс, защото може да остави траен вкус на дърво, дъска.
Първата порция силно печен я остави за седмица -две най-много и го махни, но не го хвърляй - ще го ползваш за друг алкохол като втори.
След него може да сложих по-малко кол. от средно печен за дългото отлежаване.
Пий го след поне месец-два , а ако може и повече.
Кленов сироп ако не намериш - потърси петмез от някой био-магазин. Може и малко захар да се карамелизира, но съвсем малко и да се дозира на вкус, иначе ще стане като студена греяна ракия на вкус.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 20 Авг 2015, 16:15

Момчета добре че ви прочетох мненията ви днеска (една седмица след като изкарах уискито).Тъкмо се канех да внасям чипса.
Обаче като сложих малко в една чаша за проба като че ли го размъти .Сега чета че казвате да го оставя да отлежи 20тина дни
без чипс и да го обогатявам на кислород .То си и личи че е новородено и си мирише на туко що извадено от казана. Така че ще го
оставя още мааалко да узрее за характер и тогава ще слагам чипс. Поетапно, силно след което средно препечен.Междудругото триците ги сложих
при джибрите от виното за ракия които преди да ги внеса си миришеха гадничко ,но като ги внесох сместа придоби много приятен
карамелено-ликьорен мек аромат горе долу като на пияна вишна.А триците въпреки че ги държах почти седмица във една кофа не
бяха мухлясали и миришеха доста приятно на зърно.Изглежда всичко се дължи на високото качество на малца предлаган от "BEER-BG" !
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот ranat » 30 Окт 2015, 17:49

Вижте на каква статия попаднах миналата седмица .Явно някой ни е шпионирал :)


Изображение
ranat
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Юли 2014, 00:14

Re: Малцово уиски

Мнениеот kosta » 31 Окт 2015, 11:56

А колко ситно трябва да е смляната царевица? Колкото малца или по-ситно?
kosta
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 21 Окт 2015, 11:48

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта