алкохол от зърно

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 13:20

здравейте
гледам че темата е позаспала та се надявам да я събудя малко :D искам да споделя мойте експерименти със зърнени продукти като съм готов да приема всякакви съвети и идеи :)
всичко започна с ровене при братята руснаци на тема самогон. рецепти хиляди но общо взето всичко се върти около едно и също-когато е зърнен спирт се озахарява зърното и се работи само с неговата захар. но на мен ми е сложничък този процес и най-вече нямам оборудване за мерене на точни температури. та си намерих един вариант като за мен-малц, захар и вода. братушките използват зелен малц-покарали зърна без изпичане. първият ми опит, есента беше успешен. покълнах си ечемик и айде в бидона :) захар/вода 1/3.5получи се приятен резултат. при този начин на приготвяне те зареждат по 4 пъти с едни и същи зърна. но при второто зареждане течността беше с много особена и силна миризма която не ми допадна. та второто не го използвах. реших че съм прецакал нещо защото зърното гобях оставил без вода за няколко дни. преди 2 месеца ми свършиха течностите и реших че трябва да почвам пак. и дойдоха проблемите-при покълването зърното ми мухлясваше. доста замина на боклука. накрая го направих с остахалото ми зърно без покълване. купих си готов малц и добавих малко за аромат. при второто зареждане и следващото варене се появи пак онзи мирис но много по-слаб. бих го оприличил на миризма на хляб. по-различна от обикновения хляб но все пак ползвах ечемик та може и от това да е. заредих и трети път-резултата доста изчистен мирис на спирт. трите реколти в казана за повторна преварка :) сега отлежава но може би не трябваше да слагам цялото количество от второто варене защото си го има хлебният мирис. ще видим като отлежи и изветрее дали ще се намали. сложил съм и хоуммейд дъбов чипс:) при печенето му във фурната аромата е невероятен. направо неможеш да познаеш че се пече дърво. мирише на ванилия. сега съм заложил само малц различни видове. омешал съм 5 вида :D вчера сварих първата реколта. приятен резултат. да видим дали от втората цедка ще се получи пак хляб :D надявам се не:)
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 13:25

забравих да напиша-от предишният експеримент резултатът е: 3кг ечемик и малц, 15кг захар за трите зареждания получих 7л ракия с градус над 65-70. не го знам точно защото спиртомера ми е до 65. спрях преварката при 41-43. ползвам обикновен казан с маслоувител. казанче по-точно:) в банята :D жените ще ме изгонят накрая с всички видове миризми които генерирам в нас. щял съм да спиртосам децата :D
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Re: алкохол от зърно

Мнениеот Dejmos » 17 Юли 2016, 17:32

Добре звучи, но с този дъбов чипс няма да получиш точно водка. Освен ако целта не е да направиш уиски, а рецептите за самогон са ти само за ориентиране в технологията.
Но без загряване на малца не си изкарал никакви захари от него, само малко аромат, по-малко, отколкото би пуснал при озахаряване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 611
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 17:45

идеята не е за водка-тя е с неутрален вкус и мирис. по-скоро да го наречем зърнена ракия :) а малцът е наистина само за аромат. при трето зареждане дестилата почти нямамше мирис т.е. май съм извлякъл почти всичко. а за четвъртото на руснаците нямам идея какво ще се получи. сега с малцът ще видя как ще е. само да не се получи пак хлебната история...
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Предишна

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта