алкохол от зърно

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 13:20

здравейте
гледам че темата е позаспала та се надявам да я събудя малко :D искам да споделя мойте експерименти със зърнени продукти като съм готов да приема всякакви съвети и идеи :)
всичко започна с ровене при братята руснаци на тема самогон. рецепти хиляди но общо взето всичко се върти около едно и също-когато е зърнен спирт се озахарява зърното и се работи само с неговата захар. но на мен ми е сложничък този процес и най-вече нямам оборудване за мерене на точни температури. та си намерих един вариант като за мен-малц, захар и вода. братушките използват зелен малц-покарали зърна без изпичане. първият ми опит, есента беше успешен. покълнах си ечемик и айде в бидона :) захар/вода 1/3.5получи се приятен резултат. при този начин на приготвяне те зареждат по 4 пъти с едни и същи зърна. но при второто зареждане течността беше с много особена и силна миризма която не ми допадна. та второто не го използвах. реших че съм прецакал нещо защото зърното гобях оставил без вода за няколко дни. преди 2 месеца ми свършиха течностите и реших че трябва да почвам пак. и дойдоха проблемите-при покълването зърното ми мухлясваше. доста замина на боклука. накрая го направих с остахалото ми зърно без покълване. купих си готов малц и добавих малко за аромат. при второто зареждане и следващото варене се появи пак онзи мирис но много по-слаб. бих го оприличил на миризма на хляб. по-различна от обикновения хляб но все пак ползвах ечемик та може и от това да е. заредих и трети път-резултата доста изчистен мирис на спирт. трите реколти в казана за повторна преварка :) сега отлежава но може би не трябваше да слагам цялото количество от второто варене защото си го има хлебният мирис. ще видим като отлежи и изветрее дали ще се намали. сложил съм и хоуммейд дъбов чипс:) при печенето му във фурната аромата е невероятен. направо неможеш да познаеш че се пече дърво. мирише на ванилия. сега съм заложил само малц различни видове. омешал съм 5 вида :D вчера сварих първата реколта. приятен резултат. да видим дали от втората цедка ще се получи пак хляб :D надявам се не:)
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 13:25

забравих да напиша-от предишният експеримент резултатът е: 3кг ечемик и малц, 15кг захар за трите зареждания получих 7л ракия с градус над 65-70. не го знам точно защото спиртомера ми е до 65. спрях преварката при 41-43. ползвам обикновен казан с маслоувител. казанче по-точно:) в банята :D жените ще ме изгонят накрая с всички видове миризми които генерирам в нас. щял съм да спиртосам децата :D
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Re: алкохол от зърно

Мнениеот Dejmos » 17 Юли 2016, 17:32

Добре звучи, но с този дъбов чипс няма да получиш точно водка. Освен ако целта не е да направиш уиски, а рецептите за самогон са ти само за ориентиране в технологията.
Но без загряване на малца не си изкарал никакви захари от него, само малко аромат, по-малко, отколкото би пуснал при озахаряване.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: алкохол от зърно

Мнениеот okooko » 17 Юли 2016, 17:45

идеята не е за водка-тя е с неутрален вкус и мирис. по-скоро да го наречем зърнена ракия :) а малцът е наистина само за аромат. при трето зареждане дестилата почти нямамше мирис т.е. май съм извлякъл почти всичко. а за четвъртото на руснаците нямам идея какво ще се получи. сега с малцът ще видя как ще е. само да не се получи пак хлебната история...
okooko
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 12 Юни 2016, 14:42

Re: алкохол от зърно

Мнениеот dobri_ok » 22 Юни 2018, 08:15

Здравей те. При ровенето ми из форумите попаднах на тази рецепта:

Необходими са 4 кг пшеница , която се смила на едро. След това се добавят 1 килограм захар и се залива с 3 л вода, оставя се за 5 дни в топло помещение. След това се добавят 5 кг захар, разтворена в 18 л вода. Добавя се и 100 г хлебна мая, размита в 0,5-1 л хладка вода. Разбърква се. Оставя се в покой да ферментира. Прецежда се и твърдите частици се махат. Течността се дестилира. Останалите твърди части се заливат с 8 л вода и се добавят 5 кг захар. Ферментира за около 8-10 дни.

Отново ферментиращата маса се прецежда и на дестилация се подлага само течността. При двете дестилации се отделят първотокът и патоките. Та въпроса ми е възможно ли е да се получи нещо от това или да не се занимавам с глупости!!! :)
dobri_ok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2018, 11:47

Re: алкохол от зърно

Мнениеот victoryvt » 22 Юни 2018, 08:41

Това е рецепта за алкохол от захар.
Зърното играе роля на източник на минерали за дрождите и среда за развитието им.
Алкохолът идва от захарта - 1кг. захар = 1л. алкохол на около 40-45 %
Както казваше един - дали ще сложиш царевица, жито, ечемик или талаш от табуретки - е все тая, алкохолът идва от захарта.
Пробвай, ще пиеш чист захарен алкохол, без никакви вредности.
Но няма да е нито ракия, нито уиски, по-скоро нещо като водка преди пречистване.
Или на руски - самогон.
Ако пък вземеш че после след дестилацията му добавиш дъбов чипс, аерираш го с помпичка за аквариум и му добавиш кленов сироп - ще заприлича на бърбън, сварен от мууншайнъри в горите на Америка.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: алкохол от зърно

Мнениеот dobri_ok » 22 Юни 2018, 09:01

За този така наречен алкохол от захар също прочетох бая за него и едни пишат че трябва да се вари когато захаромера покаже 0 а други че трябва да се вари след 20 ден кое е вярно не можах да разбера и кога ще даде по голям рандеман о още при него зърното трябва ли да покълне или е без никакво значение
dobri_ok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2018, 11:47

Re: алкохол от зърно

Мнениеот Dejmos » 22 Юни 2018, 09:11

Би трябвало да се получи някакъв алкохол от тази смес. Но... алкохолът ще е само от захарта, пшеницата няма да ти даде нищо. А захарта е скъпа.
Ако тръгнеш по другия път - озахаряване на малц (евентуално добавка на немалцовано зърно), ще минеш по-евтино, обаче ще вложиш повече усилия. Но накрая ще имаш истински зърнен алкохол, който можеш да превърнеш в добро уиски.

Правих бърбън от 1/3 малц и 2/3 обикновена царевица. Получи се добре. От 10кг малц и 20кг царевица изкарахме 1000 алкохолни градуса на първа варка. Без да сложим грам захар вътре.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: алкохол от зърно

Мнениеот dobri_ok » 22 Юни 2018, 14:13

Така да обобщя от толкова много четене какво разбрах: Първо си купувам ензимите за втечняване и озахаряване. После смилам 20 кг. зърно, след това загрявам вода на 50 градуса слагам смляното зърно и ензима за втечняване и така ври 45 минути. След това охлаждам до 60 градуса слагам лимонтозо 1 пакетче на 20 л. материал, и поле ензима за озахаряване и така поддържаме температурата до като йодната проба стане светло кафява. след това разбрах че може да сложа захар за количество но толкова колкото захаромера да не надвишава 20 градуса, но преди това съм охладил материала до около 25-30 градуса за да сложа и дрождите. Ферментация не повече от 6 дена. другото се знае :D Надявам се да съм разбрал правилно.
dobri_ok
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 12
Регистриран на: 18 Юни 2018, 11:47

Re: алкохол от зърно

Мнениеот Dejmos » 22 Юни 2018, 21:58

Горе-долу е така, но има и какво да се промени.
Ако ензимът за втечняване е термостабилна алфаамилаза, можеш да кипнеш водата, да добавиш зърното с добро разбъркване, после ензима, пак разбъркване, 10ина минути му давш да започне да действа, за да разреди материала и почваш да вариш. Вариш половин час.
После охлаждаш до 60 градуса (толкова ли е за този ензим, за малца е 62) и коригираш рН с лимонтузо. По-добре да го мериш, вместо да разчиташ на "1 пакетче на Х литра". Купи си тест лентички от електронния магазин. Измервай в малко количество от сместа, охладено до 20 градуса.
Добавяш ензима, поддържаш температурата и бъркаш често. Йодната проба не е до светлокафяви, а до изчезване на виолетово-синьо-зелените оттенъци. Да, остава кафяво, но може да не е светло.
Ако си спазил пропорцията 1:3 зърно-вода и технологията, захар не ти трябва. Получава се захарност около и малко над 20.
Ферментацията не е определен брой дни, а до приключването й. Слагаш воден клапан и като спре да изпуска газ, вариш след не повече от ден. Дори се препоръчва до 12 часа. Иначе рискуваш вкисване.
Ако дрождите са фермиол, ферментира на 25-30 градуса. При засяване след леко стартиране ми изферментираха материала за два дни и половина.
Последна промяна Dejmos на 23 Юни 2018, 06:33, променена общо 1 път
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron