Страница 1 от 1

нов казан

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 13:11
от alex
p.jpg
p.jpg
Здравейте,направих си нов 40 лт казан.....Ще се опитам да прикача снимки на казана.от 300 кг заложено грозде добавено 60 лт вода и 15 кг захар,с обща захарност 21 получих около 200 кг шира.След изваряването получих около 30 лт 57 градусова ракия,2 лт първак.Патоките ги преварих веднъж,взех до 50 градуса и останалото изхвърлих.Направих си и маслоуловител,от който много съм доволен...
Сигурно имам още много неща да науча.следя с интерес написаното.Нещо не успях с деградацията на ракията,намерих деситлирана и дейонизирана до 0 вода ,но след разреждането вкуса бие на вода,разредих малко количество само за опит до 43 градуса.

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 16:56
от victoryvt
Браво, снимките тук нямат ограничение в размера засега поне.
Казанчето изглежда добре, предполагам че и работи добре.
Колко общо е ракията ?
Да сметнем рандемана.

За разреждането - аз лично разреждам с водопроводна вода, леко помътняване съм имал само на плодови ракии и то когато съм вадил повечкоракия за сметка на първак.
Усещането за воднистост е субективно, остави го да отлежи малко с дъбов чипс и при едноседмично аериране и ще стане таман.
И не забравяй че след аерирането и отлежаването ще падне градусът с почти 5.
Тъй че не я разреждай под 45.

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2012, 18:03
от alex
b.jpg
Благодаря,имах 200 лт течност за варене,на 5 пъти я изварих ,вземах по 600 мл първак всеки път но средната част винаги бе различна,вземах до 50 градуса и после патоки до около 30.....събрах това от 50 до 30 и накрая изварих и него....полученото не съм смесил с първоизкаранта ракия,получи се около 25лт ракия на 57,5 градуса и 9лт ракия с висок алкохол от преварката на патоките....четох във форума за джипса но няма откъде да го намеря..намерих си черничеви дъски от един бурепроизводител и мисля да боравя с тях....сега търся да видя как трябва да ги приготвя тях за ракията....Мисля да я разреждам след като свърша аерирането и всичко останало. всеки ден пускам помпичка за аквариум по 15 минути във всеки буркан

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 09:28
от victoryvt
Ами ако ти е преварката на около 80% + първака и него ако сметнем + ракиите двата вида - излиза около 24л. спирт.
24/200 = 12% алкохол във виното
Екстра си извадил според мен.
Онова от преварката също става - разреди го и даже ще ти хареса повече. Няма да има аромат много, но ще е чисто откъм вредности.
Черничеви летви също стават.
Само провери преди разреждането дали помътнява - разреди малко и после цялото.

Въххх, сега забелязах крана на чучура !
Махай го !
Не знам защо ти е бил, обаче - ако го забравиш затворен и с това яко захващане на купола ... Ще загубиш буркана :lol: меко казано.
Има и друго - ако се опиташ да го държиш притворен, ще започне да се пълни нагоре серпентината с ракия, тя ще влезе в лулата и ще запуши целия казан, което пак значи бум.
Ако искаш да го ъпгрейднеш на колона - махаш изолацията, пълниш вертикалната тръба от купола нагоре с домакинска тел за чинии (ама първо намираш такава дето не ръждясва че много ментета има) и тогава ще имаш т.н. фракционна колона работеща с пасивен рефлукс. Но за ракия е екстра.
Ще вади по-силна ракия с по-малък дебит, но доста по пречистена.

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2012, 16:19
от alex
благодаря.за съветите,ще те послушам,мисля че ми е рано за колони и други неща,сега чета и се занимавам с аериране отлежаване и ще експерементирам няколко дни,ще изчакам няколко месеца и почвам да пия по малко.....това е първата ми ракия която сварих,налято мисля да се прибирам към Бг ще донеса да я опитаме:)

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 12:31
от bororo
Интересен казан.Личи си че е мислено ,но не по всички детайли.Имам два въпроса: Уплътнява ли се с някакъв уплътнител капака и има ли някакъв пълнеж в тръбата над купола.Можело е да срежеш долната част и с лист ламарина да увеличиш височината ,а от там и обема на казанчето.Прави ми впечатление ,че никой не обръща внимание на формата на купола.Явно се смята ,че нашите братя роми са го измислили .Всички приличат на издути капаци на тенджера,по-малко или по-вече.Купола трябва да играе роля на кондензатор ,а с тая форма това е невъзможно.Той трябва да наподобява обърната с опашката надоло круша.Това което се прави масово от домашните майстори е просто дестилатор за вода.Купола трябва да е с обем 1/3 от обема на водосъдържатела.

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 13 Дек 2012, 18:45
от alex
съотношенията в обемите на казана и капака са 1/3 но по формата няма какво да сторя.....майстори няма да ти кажа честно,това ми е първото казанче и ще го подобрявам до безкрай след като науча повечко за занаята:) Във вертикалната тръба няма пълнеж,между другото дори се радвам че намерих тези казанчета и ги сглобих...между тях има уплътнение от силиконово уплътнение,изготвен по хранителния кодекс и издържащ на 200 градуса топлна,ще го снимам тези дни и ще пусна тук.открит сам на всякакви критики и чакам да ми давате съвети,много в началото сам още,благодаря ви

Re: нов казан

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2013, 15:41
от bororo
Ще се опитам да ти обесня как можеш да го ъпгрейтнеш с "подръчни" материали.Аз използвах гърловината на медна пръскачка и тръбата на нагнетатела вътре в нея и малко котле от тоя вид където ги ритат булките по свадбите-около 2-3 литра .Махнах дръжката и запуших отвора с леко издута медна ламарина.Може и две такива котлета да се съединят откъм отворите за да се получи балон.Гърловината от пръскачката свих по диаметър -60-70мм и запоих към едното дъно на балона и му направих отвор(входящ ). Тръбата от нагнетатела е медна.Разпоих я и направих конус с долен диаметър-текущия и горен около 28мм.Пробих отвор във второто дъно на балона и запоих основата на конуса. В горната му част вкарах тръба Ф28 и я запоих.В другия край на тръбата -холендрово съединение от магазините за парни инсталации-бронзово.От там нататък е ясно тръба и охладител.От този буркан няма смисъл.По-добре намери меден проводник от кабел за интернет или някакъв без лак или да не е обгарян, защото мирише.Сгъни го на нещо като цилиндър и го натъпчи в балона .Да влезе и в конуса даже ,но и да може да се вади за промиване.Колкото по-вече проводник вкараш по- добре.Това е.Гарантирам ти поне 80% първак.Последно направих отвор в купола и запоих това съоръжение към него откъм страната на първото дъно с широкия отвор.Получи се нещо като шотландски казан за уиски