Малцово уиски

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Re: Малцово уиски

Мнениеот Grindan » 24 Сеп 2018, 08:30

Здравейте, имате ли опит с течния малцов екстракт? Някой може ли да сподели рецепта за уиски само с него?
Поздравления за готиният форум!
Grindan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Сеп 2018, 08:13

Re: Малцово уиски

Мнениеот dr_slavov » 24 Сеп 2018, 19:29

Цената ще бъде като на 12-15 годишен сингъл малц.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 439
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Малцово уиски

Мнениеот Grindan » 14 Окт 2018, 20:30

Благодаря за отговора, но не разбрирам как получихте тази цена, тъй като не сте дали вашата рецепта.
От това, което успях да намеря в интернет:
http://howtomakewhiskeyhq.com/whiskey-m ... d-whiskey/
Излиза, че за 100 кг материал, ще са ми нужни 5 кена от 1.5 кг малцов екстракт, около 10 кг захар, вода и дрожди. Обща цена между 150 - 200 лв в зависимост от екстракта. Цената, която получавам за литър е около 10 лв.
Моля, споделете вашият опит.
Grindan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Сеп 2018, 08:13

Re: Малцово уиски

Мнениеот lhristov » 14 Окт 2018, 22:08

Някой не е чел до края. В цитирания сайт имам предвид!

Точка 4 - най-скъпата...

"Step 4: Aging and Maturation

Whiskey is best when it has been aged for a period of time. Aging normally takes place in Oak barrels. However, you can also add oak chips to the whiskey and let age. Keep in mind that whiskey only ages in the barrel. Once bottled the flavors will not change and mature. Aging makes the whiskey smoother and adds an oak flavor to the final product. The whiskey should go into the barrel somewhere between 58%-70% ABV. Bourbon whiskey must not enter the barrel at more than 62.5% ABV if it is going to be called a bourbon whiskey."

А, иначе, да... уискито е най-евтината ракия.
Не е моя тая мисъл. На ВикторВТ е!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Малцово уиски

Мнениеот Martin » 15 Окт 2018, 10:20

Grindan написа:Благодаря за отговора, но не разбрирам как получихте тази цена, тъй като не сте дали вашата рецепта.
От това, което успях да намеря в интернет:
http://howtomakewhiskeyhq.com/whiskey-m ... d-whiskey/
Излиза, че за 100 кг материал, ще са ми нужни 5 кена от 1.5 кг малцов екстракт, около 10 кг захар, вода и дрожди. Обща цена между 150 - 200 лв в зависимост от екстракта. Цената, която получавам за литър е около 10 лв.
Моля, споделете вашият опит.


Тая рецепта има повече захар отколкото малц. То с такива сметки може да го докараме и до 5лв на литър, ако сложим още захар.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 980
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Малцово уиски

Мнениеот Grindan » 18 Окт 2018, 21:47

Дъбовото буре е налично, не цената е което искам да разбера.
Казвате много била захарта - а вие колко слагате?
Ако имате опит, пробвали сте различни пропорции малц-вода-захар, бихте ли споделили?
Благодаря за отделенето време!
Grindan
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Сеп 2018, 08:13

Re: Малцово уиски

Мнениеот dr_slavov » 19 Окт 2018, 09:41

Няма значение кой какво е правил. Въпроса е ти какво искаш да направиш. Single malt, single grain или просто някакъв алкохол. Кое е определящо за теб, цената, качеството, или просто кефа да си направиш домашно уиски? И тъй като питаш за мнение, аз ако реша да варя, бих използвал само малц. Всякакви други имитации с немалцувано зърно, захар, меласа, царевица и т.н., мога да си ги купя за смешни пари и от магазина.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 439
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Малцово уиски

Мнениеот MadButcher » 19 Окт 2018, 10:12

Grindan написа:Дъбовото буре е налично, не цената е което искам да разбера.
Казвате много била захарта - а вие колко слагате?
Ако имате опит, пробвали сте различни пропорции малц-вода-захар, бихте ли споделили?

Колега, ние тук предпочитаме малца в повечето случаи. Горе има рецепта за малцово уиски. Начина на озахаряване, ензими и пр. Цената идва от количеството зърнен шрот и добавки, които и откъдето ще купуваш. Сам преценяваш дали ти е изгодно. За всяко едно нещо обаче се навлиза поетапно с познания и опит. И понеже съм далече от мисълта, че се опитваш да тролиш, по ми се чини, че искаш без много познания и опит да ти се даде готова рецепта как от захар, вода и екстракт да забъркаш някакъв самагон?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 178
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Малцово уиски

Мнениеот Martin » 19 Окт 2018, 10:32

Без захар го правя сега. Двойна дестилация с пушен на торф малц, пшеница и бисквитен малц.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 980
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта