Рефлуксна колона

Място за обсъждане на всичко което е над 35% алкохол - ракия, уиски, водка, мастика, ликьори, бренди, коняк, грапа, шнапс, саке, и т.н.

Рефлуксна колона

Мнениеот MoniBaroni » 12 Ное 2012, 12:01

Рефлуксна колона,от Reflux - отлив.Спиртно-водните пари се изкачват нагоре и се охлаждат.Тъй като,съставките на изпаренията имат различна температура на втечняване,то едни ще се втечнят по-рано от другите и ще се устремят надолу,където ще бъдат пресрещнати от нови горещи пари и ще се изпарят отново.Така след известно време в колоната ще настъпи равновесие и отделните фракций ще достигат само до определена височина.Задачата е да отнемем желаната втечнена фракция.За целта се използват различни видове охладащи глави.Колоната се изработва от медна тръба с диаметър от 40мм до 70мм.При по голям диаметър се нарушава процеса.Диаметъра определя дебита на колоната за определено време.Височината е свързана с чистотата на крайния продукт и е около 1 - 1,20 м.За да може да се получи желания процес,колоната трябва да е запълнена с пълнеж,който има за задача да увеличи максимално охлаждащата повърхност. Това могат да бъдат метални или стъклени елементи,като топчета,тръбички или подобни.Един от най-добрите пълнежи е медна вълна.
Колона с диаметър 50мм,височина 1200мм,нагревател 2200W,дава 1,5 литра на час 93% алкохол.Онлаждащата глава може да бъде вътре в колоната или външна.Конструкцийте са разнообразни и не могат да се опишат с няколко думи.
Прикачени файлове
rr1.gif
MoniBaroni
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Ное 2012, 11:16

Re: Рефлуксна колона

Мнениеот victoryvt » 12 Ное 2012, 15:19

Gone Fishing.bmp
Gone Fishing.bmp (16.93 KiB) Прегледано 4571 пъти

Ей го и бмп-то вече може :)
Само че е много неефективно. И става само за малки картинки.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1912
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Рефлуксна колона

Мнениеот iRan » 09 Авг 2013, 00:47

Ето и моята колона.След добавянето на тарелката съм вадил ракия на 93% ал.
Пояснение за Снимка 1
Големия охладител е за парите постъпващи след дефлегматора (тръба ф 22mm)(LM), а малкия е свързан към отливна тръбичка (6mm)на тарелката като потока се регулира на много тънка струя чрез иглен вентил. В момента охлаждането на двата охладителя е свързано последователно. А охлаждането на дефлегматора е отделно. Разхода на вода при CM е около 200 литра на варене. При режим LM не съм мерил но сигурно е повече защото през дефлегматора минава повече вода.
Топлата вода от охладителя и дефлегматора отоплява газовата бутилка за да не замръзва.
Подгряването на казана е на газ.


Снимка-1.png
CM+LM(две в едно)

Изобр.0112.jpg
пълнежа - стъклени топчета около 400 бр.

Изобр.0108.jpg



ТТ данните :
Казан 100 л. Пълня го до 80-82
Колона направена от лист медна ламарина 0,5мм, огъната като тръба и запоена.
Диаметър 60 мм
Височина с дефлегматора 900 мм.
Охладител за режим CMф22 мм дължина на кожуха 1130мм Охладител за режим LM ф6 мм дължина на кожуха около 500 мм
Дефлегматор - 18 навивки от медна тръба ф8Х1 мм (малко е недостатъчен в режим LM при повишаване на температурата)
Управление в режим CM засега ръчно иглен вентил, а за в бъдеще PIC ще управлява стъпков двигател.
Последна промяна iRan на 07 Окт 2017, 11:18, променена общо 2 пъти
Аватар
iRan
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 07 Авг 2013, 14:02

Re: Рефлуксна колона

Мнениеот iRan » 05 Окт 2017, 09:57

Да споделя за развитието на моята колона.
Контролера беше направен но...За да работи правилно трябваше да се въвеждат коефициенти, защото контролера е P.I.D.
Докато ги налучкам отиде година ( а за да ги изчисля трябвало да изкарам поне една година висше образование ). След много проби установих някакви коефициенти,
А иначе всичко е много точно. Нагласям температурата над дефлегматора примерно на 83 градуса и ракията тече на 80.
Както съм писал по рано за пълнеж използвам стъклени топчета. Без пълнеж колоната е нищо повече от казан с висок капак. Дори тарелката не върши сама почти никаква работа, може би защото има само един калпачок. Температурата на върха без пълнеж е не податлива за регулиране.
Аватар
iRan
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 07 Авг 2013, 14:02


Назад към Високоалкохолни напитки домашно производство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта