Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Дискусия относно начините на почистване на оборудването, бутилките, ферментаторите, кеговете и т.н. Дезинфекция, дезинфектанти, почистващи препарати

Модератор: Martin

Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот victoryvt » 18 Ное 2015, 09:34

Понеже напоследък забелязвам голям "интерес" към Окорон 12 , та да взема да обясня пак , че да не остане някой заблуден :
Това което е в магазина и го поръчвате за 2лв. е 100гр. концентрат !
Ползва се като се прави т.н. работен разтвор - 1 гр. концентрат в 1 л. вода (затова на всяко шишенце пиша 1:1000 ) , а останалата част си я държите в шишенцето.
Трябва да се внимава с температурата на съхранение, защото се надува и има опасност капачката да не издържи, но не е нужно да е в хладилник.
100 гр. би следвало да стигнат за 100л. работен разтвор. Не знам защо има хора, които ми поръчват по 3-4 шишенца :o
Та ...
Най-добре е да се снабди всеки с по един два пулверизатора от ония за прозорци или за пръскане на цветя.
Наливате вътре работния разтвор и с пръскане си дезинфекцирате ферментатора или бутилките или каквото и да е, което ще влиза в допир с охладената пивна мъст или готовата бира за бутилиране.
Капачките е добре да се накиснат в същия работен разтвор и да се вади по една при самото затваряне. (не накисвайте повече отколкото са нужни , защото после излишните ръждясват)
Дезинфекцията на бутилките може да стане и със 100мл. работен разтвор за всички, или за всяка по толкова - според скъперничеството на пивоваря :)
Аз лично вливам една доза в първата бутилка, раздрусвам я да се омокри добре и след това изливам дозата в следващата бутилка, друсам я и я оставям, а първата пълня и затварям.
След това подхващам следващата.
Ако са много - правя и втора доза работен разтвор.

Относно другия продукт FC-21 :
Това е миещ препарат с добавен хлор за дезинфекция - прави едновременно миене и дезинфекция, като след измиването се изплаква , но не прекалено много - така че да остане миризмата на хлор, която всъщност убива микробите (свободен хлор).
Подходящ е за не много замърсени повърхности, без твърди остатъци в тях. (Бутилки, които са нови или са били измити след употреба, ферментатори които са мити, но не са ползвани скоро и т.н.)

При работата и с двата препарата трябва да се ползват ръкавици, особено при отливането за разтваряне , тъй като и двата препарата са концентрирани - особено Окорона - той е концентрат от пероцетна и оцетна киселина и при допир с кожата предизвиква побеляване на мястото и силен сърбеж. Не е опасен, стига да не се залее някой с него.
При разливане по тялото - веднага да се измие със студена вода и да се подсуши.
Побеляването на кожата изчезва след час два.

Финк FC-21 e алкална пяна (съдържа сода каустик) и също трябва да се пипа с ръкавици. Усеща се лигаво по ръцете, но не предизвиква реакции. При разливане по тялото също трябва да се измие със студена вода и да се подсуши.

Работните разтвори не са опасни, заради ниската концентрация. Но все пак не е лошо да се пипат с ръкавици.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1986
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот beerlover » 06 Май 2016, 16:17

Okoron 12 има ли нужда от изплакване с вода след третиране?
beerlover
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Апр 2016, 20:33

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот victoryvt » 06 Май 2016, 17:43

НЕ !
То затова се казва дезинфектант - третираш с него преди да влееш продукта.
Изплакнеш ли с вода - ефект няма.
(Става дума за третиране с работен разтвор, да не вземе някой да си плакне бутилките и капачките с концентрата)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1986
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот KpaTyH » 06 Май 2016, 17:45

Не се плакне :)

Опс, Виктор вече е казал
Аватар
KpaTyH
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 98
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот Dejmos » 09 Май 2016, 09:12

Може би причината за преразхода е тази:
температура време концентрация
5-10ºС 5-20минути 0,1 - 0,3%
10-20ºС 2-10минути 0,05 - 0,2%
20-40ºС < 2 минути 0,1%
накисване > 60минути 0,05 - 0,1%

Това пише в магазина.
Предполагам, много хора се застраховат и киснат в работен разтвор. Аз така правя. И понеже варя с бързовар, няма как да дезинфекцирам серпентината във врящата мъст, така че я накисвам в 20л работен разтвор. После, докато охлаждам, ползвам разтвора за дезинфекция на ферментора/те и отливам малко в буркана, който ползвам за воден затвор.
А при бутилиране правя 5 литра в една тенджера, накисвам капачките, маркуча и тръбата за разливане, отливам два литра и пълня две бутилки, които последователно изсипвам в следващите, така че всяка бутилка да е стояла за кратко пълна догоре с разтвор.
Т.е. 25-30 мл окорон на варка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 642
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот karakondjul » 09 Май 2016, 10:07

А вместо да киснеш серпентината в 20л разтвор защо просто не я напръскаш навсякъде с пулверизатор и оставиш така?
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 103
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: Ползване на препаратите на Финктек (FC-21 / Okoron 12)

Мнениеот Dejmos » 10 Май 2016, 10:58

Защото не мога да съм сигурен, че напръскването ще ми даде необходимите примерно 10 минути на 20 градуса с 0,1% разтвор - течността ще се отече надолу или събере на капки и ще останат места, където не е имало контакт с дезинфектант за 10 минути.
И защото най-лесното и логично приложение е на последния ред на описанието - "накисване > 60 мин 0,05-0,1%"
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 642
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Почистване и дезинфекция

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта