миене на бутилки

Дискусия относно начините на почистване на оборудването, бутилките, ферментаторите, кеговете и т.н. Дезинфекция, дезинфектанти, почистващи препарати

Модератор: Martin

Re: миене на бутилки

Мнениеот 5th-hokage » 27 Ное 2015, 22:16

Това устройство, което показва Мартин е уникално - днес дойде от китайците и веднага го пробвах - с първото натискане изпръсках тавана :),но като му хванах цаката всичко се нареди. Прави чудесна струя в бутилката и всичко пада веднага. Срещу скромните 15 лева си решаваш проблема с постоянното тръскане и плакнене на бутилки.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: миене на бутилки

Мнениеот ultrashock » 28 Мар 2017, 16:26

Най-досадната част от целия процес е миенето и подготвянето на бутилките, както и самото пълнене след това.
Ще ви кажа какво правя в момента, а вие евентуално - какво да подобря, за да не ми е толкова досадно:
1. Предния ден измивам бутилките, една по една, като сипвам вода в големия казан, някакъв препарат и окорон;
2. След това ги оставам накиснати така до следващия ден,когато ще бутилирам;
3. Изваждам ги една по една от казана, измивам ги с чиста вода, и като видя, че пада гняс, започвам да се старая повече;
4. Гледам една по една всяка бутилка да няма някакви остатъци вътре;
5. В един леген ги оставям за малко обърнати да се изцедят и започвам да ги пълня;
6. Подготвил съм ферментатора, вътре сипвам захарния сироп и разбърквам, след което оставям 20-30 минути да се утаи;
7. На крана на ферментатора е бърза връзка, маркуч 2-3см и след това пълначката от магазина;
8. Пълня ги на по 5-6 броя и затварям с затварачката;
9. От време на време системата прокапва, добре че го правя в банята;
Всичко отнема около 60-70 минути, за около 32 литра- 60+ бутилки + няколко ПЕТ.

Накрая съм доволен от свършената работа, едновременно с това леко изнервен, а и трябва да измия - ферментатор, казан, гняс от бутилките, маркучи.
Аз ли някъде греша или има и по-лесен начин?
Предния път опитах няколко бутилки за фреш, майка ми ми ги донесе от някакъв снабдител на ПВЦ. С тях се получава супер, излизат по 25 стотинки някъде за бутилка 1L, само че не изглежда добре бирата в тях, като боза. Има ли някъде бутилки кафяви за бира и колко пари вървят 0,5 и 1L?
Току що поръчах и това.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: миене на бутилки

Мнениеот Martin » 28 Мар 2017, 17:06

Няколко по-лесни и бързи начина:

1. Инвестиция за разливна система с канти/кегове (от тогава не искам и да чуя за бутилки)
2. Помощник - 2 е повече от 1
3. Това много помага което си поръчал, ползвал съм го и аз
4. Търпение и студена биричка до тебе
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 826
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: миене на бутилки

Мнениеот Dejmos » 28 Мар 2017, 18:54

Аз си мия бутилките малко по малко с накисване в сода каустик.
Като се понатрупат, правя 2-3% разтвор на сода каустик и ги накисвам за по 24 часа (12 за ПЕТ, иначе някои се прецакват). Изплаквам ги с това приспособление, което си поръчал и го оставям с гърлата надолу с добре измита пластмасова касетка за зеленчуци - да се отцедят и изсъхнат. След това ги подреждам в други каси (ПЕТ бутилките в чисто нови кашони, 40х30х30см събират точно 20 бутилки от Старпрамен) и ги увивам със стреч фолио, защото ги съхранявам в мазето - да не се прашат. Разтворът го ползвам няколко дни.

Като дойде време за бутилиране, имам запас от идеално измити бутилки.
Изплаквам ги с разтвор на окорон с помощта на една 12в помпичка, някъде из форума съм я показал и ги оставям за кратко в касетката, на дъното слагам леко навлажнена с разтвор на окорон кърпа - да обира капките и да пази бутилките от замърсяване. Нареждам ги с гърлата нагоре и поставям отгоре дезинфекцираните капачки. Междувременно съм направил и кипнал в микровълновата захарен сироп, 10мл от който съдържат 6 гр захар (примерно).

Давам на жената високоотговорната задача да дозира захарния сироп в бутилките със спринцовка (ограничил съм й хода, така че не може да засмуче повече от 5 мл - една за 0,5л бутилка, две за литрова). Като е готова една каса, започвам да бутилирам, а жената си дозира. Като напълня касата, запечатвам и минавам към следващата. На ПЕТ бутилките им изгонвам въздуха при запечатването.

Пълня бутилките направо от ферментора (по-големият е с канелка, малкият засега няма) с помощта на разливна тръба с клапан накрая, за да избегна доколкото е възможно досега с кислород.

50-55 литра ги оправям за около час-час и половина, зависи кои бутилки са повече - литрови или половинки. Горе-долу за толкова и ако бутилирам 25-30 от малкия ферментор, липсата на канелка доста ме бави.

В края на бутилирането от сериозно измиване се нуждае само ферментора. Всичко друго е достатъчно само да бъде изплакнато с топла вода.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: миене на бутилки

Мнениеот ultrashock » 29 Мар 2017, 08:14

Martin написа:Няколко по-лесни и бързи начина:

1. Инвестиция за разливна система с канти/кегове (от тогава не искам и да чуя за бутилки)
2. Помощник - 2 е повече от 1
3. Това много помага което си поръчал, ползвал съм го и аз
4. Търпение и студена биричка до тебе

1. Инвестицията няма как да я направя на този етап. Доста пари хвръкнаха за оборудване и сега малко поспрях с инвестициите, иначе знам че това е най-подходящия, удобен и практичен начин.
2. Понякога има помощник, понякога съм сам.
3. Джаджата е супер, ще я тествам като дойде.
4. На средата на процеса си сипвам първата бира, сядам си на една касетка и продължавам процеса.

Малко ме е страх да работя със сода каустик, не трябва ли да използвам и предпазни ръкавици?
Продават ли се 1L бутилки PET за газирани напитки - кафяви или зелени? Доста търсих, но навсякъде са или 2L или са прозрачни.
В момента имам около 30-40 броя от този тип. Предния път тествах такива и тези от 0.5 няколко са изпуснали, а другите от 1L са ок.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: миене на бутилки

Мнениеот dr_slavov » 29 Мар 2017, 10:22

Измий си бутилките веднага след като изпиеш бирата (само с вода). Така няма да ти се натрупват за деня на бутилиране. Аз след като ги измия им правя и две пръскания окрон с пулверизатор за прозорци. Оцеждам и ги прибрам. В деня на бутилиране изплакване с окрон и на цедилката. На снимката се вижда целия процес. Помощника не е постоянна величина. :D
Другите неща няма как да ги избегнеш.
DSC_1327.JPG
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 338
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: миене на бутилки

Мнениеот ultrashock » 29 Мар 2017, 11:32

Добре си се уредил, помощник, стойка за сушене. Между другото и аз я гледах тази стойка, но не ми се дават минимум 50лв за нея и мисля да си направя една за 60 бутилки, колкото ми е сегашния капацитет.
От известно време насам, всяка изпита бира слагам до мивката в кухнята и по възможност изплаквам, ако не като се ползва мивката някой я изплаква. Трябва да ми стане навик, за да не попадам на гнилочи по дъното.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 353
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: миене на бутилки

Мнениеот Dejmos » 29 Мар 2017, 13:10

Някои колеги казват, че за 2-3% разтвор няма нужда от ръкавици, но аз ползвам на едната ръка, с която бъркам в кофата да вадя бутилките.

И аз доста търсих 1л тъмни ПЕТ бутилки. Единственото място, където намерих, беше пловдивска фирма. Но ми казаха, че ги произвеждат само по заявка, с минимално количество 10 000 броя. Да бяха 500-1000, щях да се напъна, ама 10 000... :(
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: миене на бутилки

Мнениеот dr_slavov » 29 Мар 2017, 13:36

ultrashock написа:Между другото и аз я гледах тази стойка, но не ми се дават минимум 50лв за нея

Стойката е много удобна. На нея се монтира устройството за дезинфекция и всичко става много бързо.
При мен целия процес за 45 литра е около час. С помощник 45мин макс.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 338
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: миене на бутилки

Мнениеот Pando27 » 24 Апр 2017, 13:43

Според мен в първите 2-3 часа след употреба на бирунката с гореща вода и здраво разклащане 2-3 пъти за всяка бутилка се постига най-бърз и мързелив ефект от измиването на бутилките инак след 1-2 дни си е голяма мъка и четкане... :D
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

ПредишнаСледваща

Назад към Почистване и дезинфекция

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron