За почистването и дезинфекцията

Дискусия относно начините на почистване на оборудването, бутилките, ферментаторите, кеговете и т.н. Дезинфекция, дезинфектанти, почистващи препарати

Модератор: Martin

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот bojo » 12 Ное 2014, 19:10

Бутилките с препарат за съдове, но по-важна е четката която се ползва.
Ферментаторите веднага след изпразване със сода на люспи.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот krasy7 » 20 Ное 2014, 16:46

Относно Йодофор-а: защо ми се струва, че ползвате високи концентрации.
Подходящата концентрация би трябвало да е 12.5 ppm, което е 1.56 милилитра (1.5 г) за 2 литра вода.
Ето едно четиво за пример: http://www.bayareamashers.org/wp-conten ... dophor.pdf
krasy7
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Окт 2012, 12:26

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Ное 2014, 16:52

Аз преди го пресмятах колко трябва да се слага, но от известно време карам по цвят. Така или иначе после се изплаква заради ПАВ съставките.
А е вярно че 12.5ppm са достатъчни, но се слагат 25ppm, защото още в момента на разтваряне, половината активен йод реагира със солите във водата и се получават безобидни йодати и йодити. Това го бях чел в един руски документ, но не мога да цитирам автора.
Последна промяна daniel.trifonov на 21 Ное 2014, 10:14, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот cervesa » 20 Ное 2014, 21:06

Почти е вярно! Моята концентрация е 4 или 5 мл за 2,5 л-просто такива са ми аерозолните бутилки!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот karakondjul » 13 Апр 2016, 11:27

Я да попитам и аз. С цел стерилизация вместо да се преварява жълтата торбичка, разни марли ако са нужни и т.н няма ли да свърши същата работа да се накиснат за 5-10 мин в разтвор от окорон?
Така отпада момента да вариш вода, да киснеш после да чакаш да изстине.
Аватар
karakondjul
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 103
Регистриран на: 20 Юли 2015, 12:19
Местоположение: София

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот KpaTyH » 13 Апр 2016, 11:33

Аз кисна марлите в ОКОРОН, да чукна на дърво, не съм имал зараза
Аватар
KpaTyH
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 98
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: За почистването и дезинфекцията

Мнениеот bojo » 13 Апр 2016, 18:18

И окорона за 24 часа избелва тензуха като белина. По този начин имам десетки варки без проблем.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Предишна

Назад към Почистване и дезинфекция

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта