Страница 3 от 4

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 11:05
от Foreigner
Един приятел ми даде 100 гр. натриев метабисулфит (Na2S2O5), но липсва указание за работа - пропорции и т.н. Моля ако някой ползва този препарат, да даде подробности, както и да каже за какво го ползва - за почистване или за дезинфекция.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 03 Фев 2015, 11:31
от victoryvt
Това е същото като калиев метабисуфид - при разтваряне във вода се превръща в серниста киселина и отделя серен двуокис. Става за дезинфекция, но оставя следи в бирата.
Във винарството се използва калиев метабисулфид като източник на серен двуокис (серниста киселина) за целите на унищожаване или подтискане на диви дрожди и бактерии, тъй като там не се прави варене. По време на ферментацията излита, но все пак оставя следи, които за виното не са проблем, докато за бирата са.
Ползвайте само за дезинфекция във вид на разтвор и след два часа ползвайте съда, но не се препоръчва.
Във винарството КМБС се прилага в доза около 12гр. за 100кг. гроздова каша за обработка преди ферментацията и двойно и тройно по-малка доза при влагане преди бутилиране на готовото вино. Тогава действа като стабилизатор при отлежаване.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 26 Яну 2016, 22:24
от lunna
Момчета, какво ще кажете за стерилизиране на съдовете с пара на 100 градуса за 40 минути? При последните две варки използвах този начин за дезинфекция, но не знам още какъв е резултата. Фурната ми има такава функция и реших, че е по-безопасна от всички химии. По данни на производителя тази функция се ползва за стерилизиране на съдове и бебешки съдове.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2016, 01:05
от asenr
Дори са много 40 минути. Ама хващам бас, че за повечето момчета този метод няма да сработи, защото няма да им влезнат съдовете във фурната :)

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2016, 10:26
от victoryvt
Обработването с пара е отдавна в употреба при старите пивоварни.
Имаше едно клипче и снимки за чешката Пилзнер Уркуел - бъчвите в които отлежава бирата се попарват с нещо като пароструйка. И това още в началото на века (20-ти век).
Сега вече с неръждавейката е лесно, но тогава масово са ползвали дървени бурета и бъчви - всичко минава през парна баня.
За целите на домоварството - да, става, обаче какво ще правим с пластмасовите ферментатори ?
Ще се нагънат като червеи (мн. число) :)
Аз винаги си попарвам торбата за финалното прецеждане във вряла вода за около 5-10 мин.
След това извършвам прецеждането в същата кофа, в която е било попарването.
Ферментатора го мия със сода каустик или Финк ФЦ21 , после дезинфекцирам с Окорон 12,
Същата работа е и с ПЕТ-кеговете и бутилките.
Всъщност бутилки дезинфекцирам само ако ще се пази бирата за повече от седмица. Иначе за бърза консумация - мия бутилката, пълня с пълначката от кега и това е, те бактериите докато разберат на кой свят са - бутилката е изпита от приятели и други подобни зажаднели ...

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 27 Яну 2016, 10:27
от lunna
То и аз хващам само едната дамаджана, която е по-къса, но по-широка. Другата не влиза, малка ми е фурната :D като за 20 литров съд.
Точно пластмасов ми е ферментора. Нищо не му се случи. Издържа, дори не се размекна :)

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2016, 19:31
от sasini79
Здравейте. Нов съм във форума. Имам едно притеснение и моля ако някой знае да пише. Ползвах за дезинфектант Na2S2O5 натриев метабисулфит. Грешката беше, че не подсуших шишетата. При наливане на бирата имаше капки от препарата. Та въпросът е може ли да убие дрождите и най-вече мен? :D Благодаря!

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 10:01
от Martin
sasini79 написа:Здравейте. Нов съм във форума. Имам едно притеснение и моля ако някой знае да пише. Ползвах за дезинфектант Na2S2O5 натриев метабисулфит. Грешката беше, че не подсуших шишетата. При наливане на бирата имаше капки от препарата. Та въпросът е може ли да убие дрождите и най-вече мен? :D Благодаря!


Зависи от количеството и концентрацията дрождите да патаклясат може. За тебе проблем няма, ако харесваш негазирана бира. Ползвай препарата от сайта или няколко капки йод разтворен във вода.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 17:46
от dr_slavov
sasini79 написа:Та въпросът е може ли да убие дрождите и най-вече мен? :D Благодаря!

Нито дрождте, нито теб. Е все пак зависи от дозата :D Предполагам, че си го изплзвал в препоръчаната дозировка. Пивоварните дрожди са устойчиви на сяросъдържащи съединения. Дълго време го използвах. Има и предимства и недостатъци.
-по слаб дезинфектан е от пероцетната ки-на (ФИНК ОКОРОН) и изисква по-дълга експозиция
+много силен антиоксидант, което е много положително за домашното пивоварене, защото не можем да предпазим напълно бирата от досег с кислород
+свързва ацетилалдехида.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2016, 17:59
от sasini79
Бутилките вече се одървиха, така че може би всичко е наред. Следващият път ще е или йодофор или окорон. Благодаря за отговорите.