Страница 2 от 4

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 11:28
от victoryvt
Няма страшно, препаратът съдържа пероцетна киселина и водороден прекис - и двете се разпдат на безвредни съставки в рамките на 20-30 мин.
Освен това не влияят на вкуса и мириса на бирата.
За разлика от предозирането с йод например.

Между другото - да не би да си забравил да разредиш Окорон-а 1:1000 ?
(т.е. 1мл. окорон в 1 литър вода - това е работният разтвор с който се дезинфекцира. Аз например правя така - лисвам съвсем малко от шишенцето в бидона и вливам 1-2л. вода, след това затварям бидона с капака му и започвам да го въртя и друсам докато ми омръзне. Оставям го затворен до момента на вливането на бирената мъст като малко преди това го изливам в кофа, в която после си дезинфекцирам тензуха за финалното прецеждане или торбата)

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 14:51
от dakobow
Сложих на 2литра шише 2 кубика от една спринцовка, мисля два кубика =на два милилитра, и кат ми замириса и се отказах.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 16:45
от bojo
Точно - от спринцовка 1кубик=1мл.
Относно миризмата - малко неприятно преди наливане, но после пък е малко вероятно да замирише на кисело примерно.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 17:50
от dakobow
При мен освен на кисело миришеше като че ли на нещо кат хлорна вар.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 18:05
от dandilov
Аз ползвам йодова тинктура от аптеката.
1 до 1.5 милилитра в 2 литра вода.
След старателно измиване със сода за бъчви и последващо обилно изплакване с вода, изплаквам добре посудата и бутилките с гореспоменатия разтвор, и ги оставям да се отцедят (без последващо изплакване).
Нямам никакви миризми в бирата и никакви оплаквания.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 18:11
от dakobow
Ще пробвам и това с йода!

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 19:39
от bojo
Под кисело примерно и други лоши резултати имах впредвид в крайния резултат - готовата бира. Ползвам дезинфекта от самото начало. Верно скоро беше - няма и половин година, ама вече оползотворих поне 80кг малц. С изключение на една лятна варка, зарази - ниц. Но там може и температурите да дръпнаха дявола :evil: за опашката.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2014, 19:49
от dakobow
Ако трябва да бъда честен до скоро ферментора само го миех с гореща вода и това е, но като чета за разни зарази и тем подобни, почнах да го пръскам със спирт същото и с бутилките.
Честит празник на всички рибари домашни пивовари, много здраве и наслука през новата година!!! :icon-wink:

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2014, 10:27
от victoryvt
Който е започнал пивоварството през лятото и не се е отказал - значи е готов пивовар !
Най-големите проблеми с вкисване са през лятото. Аз имам да преварявам за алкохол още 30-40л. лятна кисела бира :)
Зимата е лесно - трябва много да се постараеш, за да си вкиснеш бирата.

Re: Какъв дезинфектант използвате ?

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2015, 18:06
от Yaskata
Ползвам йодна тинктура - към капка на литър.
Проблеми не съм имал при всичките си две варки :)