Крио хопс или т.н. концентриран луполин

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Крио хопс или т.н. концентриран луполин

Мнениеот victoryvt » 02 Юли 2019, 18:00

Вече са налични в магазина два вида от този хмелов продукт - Крио Цитра и Крио Симко.
Ето и малко инфо какво точно представляват продуктите :
Чрез замразяване на хмелните шишарки с течен азот още докато са сурови, става възможно сепарирането на полезните топченца луполин, в които се съдържа всичко ценно за пивоварския процес от хмела.
Избягва се излишната зелена маса, както и дръжките на хмелните шишарки.
Полученият продукт също се пелетизира на пелети тип 90 , но за разлика от класическите хмелни пелети - тези са доста по-лесно разпадащи се и често достигат до потребителя почти на прах.
Концентрацията на всички пивоварно интересни вещества е удвоена. Т.е. ако нормалните хмелни пелети тип 90 от сорт Цитра са били с алфа киселини 12.5% - то продуктът Крио Цитра ще е с 25% алфа.
Същото важи и за хмелните масла - процентното им съдържание също е двойно.
Цената на крио хмеловете обаче също е почти двойна. Така че откъм цена няма подобрение.
Подобрението идва при сухото охмеляване с този нов продукт.
Ако преди сте използвали сухо охмеляване с 4 гр. Цитра на 1л. - сега ще може да сложите наполовина - 2 гр./литър.
Освен това, няма да го има тоя тон на зелена трева, който се получава в силно охмелените (сухо) бири.
Частиците на Крио хмелните продукти са по-фини, което означава и че по-добре ще отдават аромат и по-бързо ще става сухото охмеляване.
Използваните досега мрежички и чорапчета ще могат да се използват и за крио продуктите, стига да не са с прекалено едра решетка.
Но дори и да преминат малко частици през мрежичката, това няма да е фатално освен за охмеляване директно в кеговете.
Един добър колд краш ще способства за утаяването им.
Крио продуктите са разфасовани на по 300 и 100 гр. и няма възможност за поръчване на по 50гр. (поне засега).
Съхранението и е същото както и на нормалния хмел - затворени добре и на студено в хладилник или фризер.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron