Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот ВескоВарна » 16 Мар 2016, 13:42

Здравейте! Още не съм почнал да варя, а вече се замислям да затворя процеса. Вероятно защото имам някакъв достъп до богат инвентар.
Няколко дни превъртам варианти и стигнах до извода. че ако е прекалено малко не си струва, а ако е прекалено много ще има проблем с реализацията. Да не говорим, че трябва да изгърмиш с няколко малки проби докато го докараш.
Ето докъде стигнах с сметките за балансирано производство:

Производство на пивоварен ечемик
1. Семена се произвеждат от ИЗ-Карнобат - 8 сорта. Трябва ни една опаковка -30кг
2. Земя - при 18-20кг/дка сеитбена норма(450сем/м2) около1,5дка
3. Торене, пръскане, жътва ... няма да задълбавам.
4. Очакван добив ....700кг/дка(умерен оптимизъм) да го закръглим на тон общо.

Подготовка на ечемика
1. Почистване и селектиране с триор .... резултат 800кг материал и 200кг фураж (гадая).
2. Следене на влагата трябва да е около 12.
3. Лабораторна проба за показатели.
4. Консултация с технолог.(ако имам късмет)

Преработка в малц(най-общо)
1. Накисване 24часа (до влага 40)
2. Кълнене 7дни
3. Ударно сушене за убиване на кълновете. (имам сушилня с нагревател и вентилатор)
4. Доизсушаване на слънце до влага 6.(може и само това)
5. Барабанене за очупване на кълновете. (Имам точното нещо)
6. Пресяване на кълновете. (имам автоматично сито)

Резултат 700кг малц. (оптимистично)
Трудът и енергията са много. Икономисвам само от наличен инвентар, което не е малко, защото ограничавам началните инвестиции.
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот BatVentsi » 18 Мар 2016, 18:06

И аз така, но просто имам достъп до ечемик и реших сам да си правя експерименти с малцуването. Никога не съм се замислял сам да си произвждам зърното. Имам достатъчно пространство и удобства за покълване, сушене и печене. Направих си ролер с таймер (100л) и сушилник с регулиращо отопление, вентилация, който може да се надстройва. Още не ми е подредено всичко, но като е готово, ще цъкна някоя друга снимка.

Като цяло не мисля, че си заслужава да се затвори цикъла напълно, поне не в моя случай. Ечемика не е скъп и за количествата, които мисля да ползвам в близките няколко години, не ми се струва изгодно да се захващам с посеви и жътви, а и няма да има време за варене :)
Единствения проблем в момента ми е да намеря добър сорт и да не ми го продават по 1 тон минимум.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот ВескоВарна » 20 Мар 2016, 21:14

Семена могат да се хванат на някое изложение или да се поиска тестова мостра от институт. Ти имаш ли пивоварен ечемик от миналата година, бих купил малко за малцови проби? Трябва да е пожънат почти узрял за да е с добри качества.
Днес снимах малко инвентар, но не всичко.
http://veskovarna.snimka.bg/cooking/bira.902168.36733168
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот BatVentsi » 21 Мар 2016, 16:59

Не бях много точен в предния ми коментар. Значи, 20-на години бях в Гърция и сега се установявам обратно в България. Пътувам доста често до Атина и обратно и предимно от там мисля да се снабдявам с ечемик на първо време. Това е гръцки пивоварен ечемик, който много познати ползват. Не познавам никой, който да работи с екстракти, предимно защото трудно се намират. В същото време ще започна да разучавам какво и къде се продава в моя район Силистра-Русе-Разград-Плевен и да прекратя вноса от чужбина. Едва ли ще правя опити с малцуването в близките 30-40 дни, но когато започна и имам зърно, а и ако още ти трябва, ще уредим нещо.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот ВескоВарна » 21 Мар 2016, 17:42

Искам да направя проби, икономичната доставка на Еконт е до 20кг, така че ако ти се намира ечемик в този порядък, имам интерес. Независимо кога. Благодаря предварително!
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот daniel.trifonov » 22 Мар 2016, 15:26

Ето тука някои колеги са показали своя опит, че дори и нагледно.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Производство на домашен малц - заслужава ли си?

Мнениеот ВескоВарна » 24 Мар 2016, 12:27

Взимам си поука! :)
БГагро предлагат семена за австрийски ечемик
http://zashtita.bulagro.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0-493.html
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05


Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron