Стари смлени малцове

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Стари смлени малцове

Мнениеот martin84 » 09 Фев 2018, 16:08

Здравейте. Преди повече от година си поръчах по голямо количество малцове с идеята да понаправя повечко бира за лятото, но по ред причини така и не успях да ги изхабя всичките. Та сега имам около 15 кг смлян пилс от гръцкия и разни други от специалните съответно в по малки количества. Същото се отнася и за хмеловете, и те са от същата поръчка. Малца се съхранява в чувал, който не е запечатан а само е вързан отгоре. Не е в хладилник или нещо от сорта но е на сухо място без пряка слънчева светлина. Идеята ми е дали да пробвам да сваря една варка с него ( оборудването ми е за около 100ина литра) или да го давам на баща ми да си храни гълъбите. Някой пробвал ли е с толкова стари смлени малцове. Хмеловете с в хладилник и не са вакуумно запечатани. Дали и те стават за нещо и дали са им спаднали горчивините и ароматите. Благодаря
martin84
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Фев 2018, 15:56

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот lukata » 09 Фев 2018, 16:23

Определено бих опитал да озахаря малца-разбира се ако няма по него плесени,мухали и т.н.
Все ще пусне нещо :D
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот martin84 » 09 Фев 2018, 16:34

то, че ще пусне ще пусне, ама като знам каква хамалогия ме чака при варенето, се чудя дали изобщо си струва риска да направя някаква бира дето ще и се мръщя после. Пък и не става като при виното да я налея в казана ако не ми харесва. Което ме подсеща да питам и нещо за варенето на малцово уиски ама не му е тука мястото.
martin84
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Фев 2018, 15:56

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот lukata » 09 Фев 2018, 20:22

Другия вариант е да се опита озахаряване на малко количество от малца
0.5до1кг....от там сам да си направиш извод какво да правиш!
Малцовото уиски е много добро решение :D
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот ultrashock » 12 Фев 2018, 09:31

Аз имах подобен проблем със смлян малц на около 2 месеца. Прегледах го добре и нямаше мухъл/плесен и реших да направя биричка. Истината е че стана, стигнах до 14Р екстракт, но разредих до 12Р.
В момента пия биричката и няма никакъв проблем. Малца го държах както тебе - смлян, в чувал, на тъмно.
Хмела губи аромат с времето, просто завиши количеството и ще станат нещата. Важното е да няма въздух и най-добре да е вакумиран, поне така ме е учил Влади :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот Dave Lombardo » 12 Фев 2018, 11:24

Вчера варих с малц от преди 1 месец, от 5.3 кг изкарах 32 л. уорт на 10.8Р, след варене дойде 26 л. на 13Р
Според калкулатора на Brewer's Friend имам почти 83% ефективност, което при моите спартански условия си е яката работа
Както казаха колегите по-горе, няма ли мухъл и плесен - люскай смело във водата и заслили хмеловете :)
Прикачени файлове
Eff.jpg
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 166
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот martin84 » 13 Фев 2018, 11:33

То ако беше зърното на 1-2 месеца, хич нямаше да го мисля, ама тука говорим за повече от година. Малцово уиски съм пробвал точно 3 пъти и винаги в казана се запенва много и почва да излиза от лулата бира в началото. Даже последния път напълних казана наполовина и пак същата работа. Та след последния път се отказах. Както и да е, май ще си поръчам свежи малцове от Виктор и май ще си взема и една мелничка. Ама ме е яд да го хвърлям цял чувал с малц.
martin84
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Фев 2018, 15:56

Re: Стари смлени малцове

Мнениеот spas0456 » 13 Фев 2018, 15:11

Антипенител от онлайн магазина.И нямаш проблеми с пяната.Тествано.
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02


Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron