Ризоми хмел

Дискусия относно видове, качество и характеристики на суровините и материалите за домашна бира - малц, хмел, дрожди и немалцови добавки.

Модератор: Martin

Re: Ризоми хмел

Мнениеот 5th-hokage » 22 Мар 2017, 18:11

Аз вече поръчах и си растат здраво, но искам да им направя капково напояване и въпроса ми е:
КОЛКО литра вода на ден да им пускам? Опитвам се да намеря информация за това колко пасат, но никъде не открих нещо точно... навсякъде пише - "обичат вода но не ги заблатявайте" - само дето това не ми върши работа за настройване на капковото напояване. Та ще съм благодарен на всякаква информация за отглеждането и поливането на хмела от другите колеги коио си гледат от миналата година.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 272
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Ризоми хмел

Мнениеот Yaskata » 22 Мар 2017, 18:22

Трудно може да се каже в литри. Зависи от един куп неща: колко ти е глинеста почвата (колко вода задържа), как си дренирал от долу саксията, колко е влажността в помещението, силата на слънцето (при по слънчеви дни растенията консумират повече вода). По моя опит, тая работа си е съвсем на око. Почваш с някакво количество което ти изглежда приемливо и после гледаш и коригираш с надеждата някога да уцелиш ;)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 246
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Ризоми хмел

Мнениеот BatVentsi » 23 Мар 2017, 16:59

Само да кажа, че мойте къде си купих миналата пролет сега са се надигнали по 1 педя вече, само Таргет-а ми загина миналия Май от листни въшки. Пръсках с какво ли не. Беше просто ужас 2016-а, даже и чемшира ми изядоха. Засега оцелели имам Халертау, Опал и Перле. И аз мисля с капково, че много слънце има в двора.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Ризоми хмел

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Май 2017, 11:23

Здравейте, колеги - домовари!
Търся си някой корен или ризом хмел. Ако някой има размножен и излишен от предна година, бихме се разбрали за някаква цена. Знам че вече е малко късно, но идеята ми е дае по-скоро за зеленина, но ако може да се ползва и за варене е още по-добре. Сорт - какъвто има, само да не е див.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Ризоми хмел

Мнениеот BatVentsi » 17 Май 2017, 11:43

Моите са още малки. Опал-а и Перле-то изглеждат здрави и може да направят добра коренова система но чак вече за догодина. Халертаучето обаче едва крета нещо. Гледам напускало още 2-3 издънки, да се надявам, че те ще са по-здрави. Ще докладвам.

За капково, аз съм им сложил на моите, аз на всичко в градината съм сложил. Хмела обича много водата но все пак трябва дасе внимава да не се удави. Покривам с средно големи камъни около основата на растението и това също помага доста да се задържи влагата в горещите дни. Ако се полива ежедневно в ранни часове, дори и 30 мин е достатъчно, пак зависи според колко капе. Всичко в градината го направих с тия комплекти от Кауфланд за 10-на лева къде бяха на промоция преди месец-два, само допълнително маркуч си взех от Практикер. Ако е в саксия не виждам защо трябва да е с капково - моите са в земята и разхищението на вода е огромно, затова съм го направил така.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: Ризоми хмел

Мнениеот daniel.trifonov » 17 Май 2017, 11:48

Благодаря, BatVentsi!

С напояването не прекалявайте, че може корените да започнат да гният от прекалено много вода.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Предишна

Назад към Материали и суровини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта