Аериране

Модератор: Martin

Re: Аериране

Мнениеот G.Andonov » 02 Май 2018, 12:18

ALL_ON написа:... Имам само един въпрос, не се ли запушва лесно?
Ами аз правя здраво разбъркване (whirlpool) в края на охлаждането и всички утайки се събират в средата на казана.
Маркучът засмуква в периферията и утайки започват да се засмукват в самия края на прехвърлянето.

Та въпросния метод има едно съществено предимство:
  • Въобще не трябва да следя нивото в казана, за да спра навреме. Ако се запуши филтъра - това означава, че е минало времето при което трябваше да спра да прехвърлям. :-D
Принципно може да се сложи още един филтър на засмукващия край, но това е само ако човек е фен на "бистра мъст във ферментатора".
Лично аз мисля, че малко утайки във ферментатора само ще обогатят вкуса на бирата.
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 51
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Аериране

Мнениеот MadButcher » 03 Май 2018, 08:15

Такъв филтър имам и аз - запушва се от много лесно и ако минават през него 7-8 литра може да го изтърпиш, за повече е абсурд. Варя в 40л. казан и отдолу остава стабилно количество утайки. Освен това не виждам метода да е много ефективен. Много по-лесно става ако прецедиш през жълтата торба от магазина в някаква кофа например и после през голяма фуния или без фуния във ферментатора - става пяна мечта. Върху неся посяваш дрождите, по възможност поне рехидратирани. Скоро гледах едни американци, които аерираха с някакъв силиконов накрайник като свинска опашка, но дълъг ок. 30-40 см., закачен на дрелка и онова върти вътре в бирената мъст, не ми се стори много ефективно, защото засягаше само горните слоеве. Абе, чалъми всякакви ...
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 146
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Аериране

Мнениеот G.Andonov » 03 Май 2018, 09:52

Забравих да спомена, че метода ми е BIAB.
Та навярно заради торбата има сравнително малко утайки и затова при мен филтъра не се запушва.

И аз гледах подобна идея за разбъркване с метална бъркалка закачена на винтоверт.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 51
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: Аериране

Мнениеот ultrashock » 03 Май 2018, 10:45

Аз поръчах тръба на Вентури, ето тази.
Според stoyanninov върши перфектна работа, като дойде ще тествам и аз. Иначе в момента аерирам с разплискване от високо, след това раздрусвам бидона колкото мога (1-2 минути).
Между другото съм поръчал 3 броя, една за мен, една за ALL_ON и една свободна, но първо писах на Пламен Костадинов, ако не му е необходима, ще в пусна в Борса-та на форума :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 448
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Предишна

Назад към Аериране на пивната мъст преди ферментацията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта