Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Кой с какво охлажда - чилъри, ледени бутилки, водна баня, проточно охлаждане, топлообменници и др.

Модератор: Martin

Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот dr_slavov » 10 Окт 2016, 16:01

При преминаването към по-голяма по обем варка една едната от трудностите с които се сблъсках беше охлаждането. С около 7 метра медна серпантина продължи около час, с невероятен разход на вода. Та затова реших да минавам към counterflow chiller. Има добри напътствия от колеги във форума относно сглобяването му. Прди обаче да поръчам частите искам последно да си изясня как се случва този тип охлаждане. Терзанията са ми основно относно утайките след варене. При охлаждане със серпентина падат на дъното и при внимателно точене си остават в казана. Ако обаче използвам тръбния охладител всичко ще влезе във ферментора. Има ли някакви тънкости или нещо което да пропускам?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот nikolay.illov » 10 Окт 2016, 17:43

И аз имам такива терзания и стигнах до извода, че е най-добре бирата от чилъра да влиза в междинен съд в който да си "почине" за около час-два и след това вече да се прехвърли в съд за ферментация.
Това обаче са предположения без да съм ползвал такъв охладител.
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот abmbg » 11 Окт 2016, 11:19

20161009_151706.jpg
скорост на охлаждане 5л./мин изходна температура 23-24 град. С
Не се притеснявай колега! Аз вече три варки правя с противоточен охладител и нямам този проблем.
Просто след приключване на варенето разбъркай енергично пивната мъст - да се създаде wirpul-а,
изчакай десетина - петнадесет минути и смело започни охлаждането направо във ферментатора!
Но.... има едно НО!, а именно без помпа няма как да се случат нещата! Има такива китайски на 12 В.
малки, нещастно изглеждащи, но учудващо вършат работа и не се страхуват от топлината, а и са петдесетина лева!
20161009_151715.jpg
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот dr_slavov » 11 Окт 2016, 15:19

Благодаря. :text-thankyoublue:
Защо смяташ, че няма да сетане без помпа? Един колега беше показал снимка как работи на самоток.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Dejmos » 11 Окт 2016, 23:14

Ще работи на самоток, но ще трябва голяма денивелация. Най-горе казана, под долния му край чилъра, под него ферментора. И ако са по 100 литра...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Dr1nata » 12 Окт 2016, 10:27

И аз се замислям за counterflow chiller и ме тормозят същите въпроси. Вариантите според мен са три:

  • междинен съд както е казал колегата nikolay.illov
  • помпа, с коята да рециркулираш течността в същия съд. След достигане на желаните градуси я оставяш да се утаи и после по познатите методи
  • използване на торбата за гравитачно прецеждане и директно точене във ферментатора. Това ми се струва най-кофти варианта, защото си мисля, че торбата ще се затлачи от утайките много бързо
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Martin » 12 Окт 2016, 10:44

Dr1nata написа:И аз се замислям за counterflow chiller и ме тормозят същите въпроси. Вариантите според мен са три:

  • междинен съд както е казал колегата nikolay.illov
  • помпа, с коята да рециркулираш течността в същия съд. След достигане на желаните градуси я оставяш да се утаи и после по познатите методи
  • използване на торбата за гравитачно прецеждане и директно точене във ферментатора. Това ми се струва най-кофти варианта, защото си мисля, че торбата ще се затлачи от утайките много бързо


С колегата SDS пробвахме охладителя на 100л варка, и действахме със уърпоол на горещата мъст, и преди ферментатора със торба за прецеждане. Нямахме никакви проблеми. В съда за варене останаха големи парцали, а останалото остана в торбата. Ето снимка около 15мин преди края на охлаждането/източването:

Изображение
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот dr_slavov » 12 Окт 2016, 11:28

Martin написа:С колегата SDS пробвахме охладителя на 100л варка, и действахме със уърпоол на горещата мъст, и преди ферментатора със торба за прецеждане. Нямахме никакви проблеми. В съда за варене останаха големи парцали, а останалото остана в торбата.

С помпа ли сте или гравитачно?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот Martin » 12 Окт 2016, 11:43

Мъстта влизаше гравитачно в охладителя, и след него помпа качваше към бидона.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Охлаждане с counterflow chiller (тръба в маркуч)

Мнениеот abmbg » 01 Ное 2016, 15:07

Нека споделя снимка на резултата от Юнашки "WIRPOOL" :
20161029_173007.jpg
Всичко е накуп в центъра на съда!
Аз самия останах приятно изненадан от ефекта на якото завихряне с бъркалката! Не ми се наложи въобще да прецеждам, накрая остатъка прецедих за праймер за да не става зян!
Прикачени файлове
20161029_173456.jpg
На финала след накланяне на казана, но се вижда ефекта!!!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Следваща

Назад към Охлаждане и финално прецеждане

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта