Страница 2 от 3

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2016, 11:05
от Martin
Ще смея да не се съглася, и да изясним този въпрос накрая, защото доста хора четат форума. Имам 50+ варки със съвсем слабо врене, почти не се вижда, че ври. Да чукна на дърво вкиснала бира съм нямал, и винаги съм имал перфектно пресечени белтъци, без ирландски мъх или нещо такова. Белтъците си се коагулират на доста по ниска температура от 100гр и няма нищо общо с бурното варене. Даже при по слабо варене, парцалите са по големи, защото няма какво да го разбие. Ето и снимка на белтъци, на снимката бирата ври. Поста на Виктор е старичък, и най-вероятно е имал проблеми с пресичането заради озахаряването. Ако е ползвал не-модифициран малц, или дори домашен и не е направил добре протеиновата пауза. С малцовете на Вайерман, няма нужда от тази пауза. Важното при пресичането на белтъците е озахаряването при използването на малц който има нужда от протеинова пауза. Не бурното варене.
Бурното варене се изисква за да може по бързо и добре да излети (изпари) DMS-а. Аз си помагам с разбъркване, като нямам бурно варене. Други способи за намаляването на DMS е по дълго варене - 80-100 мин, и избягването на пилс малц.


Изображение

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2016, 11:33
от Yaskata
Хубаво апострофиране!
тук вече ще замълча - нямам практическия опит на Mаrtin, a и не съм пробвал достатъчно слабото варене.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2016, 22:58
от vsd
Яска, страшно много уважавам Виктор, но и аз не съм съгласен за бурното варене. Водата си ври при един и същи градус. Дали ще ври силно или слабо все е при 98 градуса примерно. Дори и да има 1 градус разлика, това няма значение за това дали са измрели бактериите или не за да има значение за вкисването. Имам бира на 3 години която не е развалена и не е вряла силно. Силата на варене има значение за количеството което ще се изпари, може би за дмс-а както казва Мартин, но за вкисване определено няма. Още нещо, от много време насам, след варене всички цедите белтъците максимално за да не се развали бирата, аз пък изсипвам абсолютно всичко във ферментора и пак нямам нито една развалена бира. Това с белтъците е пълен мит, поне за мен. Изгледай това видео на Джон Палмър: http://youtu.be/h5J8S5nBdUc?t=17m53s
Вижте колко силно ври при него. При мен 30-35 литра с 2 киловата индукционен врят по подобен начин. Ако искате ще снимам другия път като правя.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2016, 10:29
от Martin
Идеята на бурното варене не е за повече градуси, това е нвъзможно. Просто механично да се върти, за да може по лесно и бързо да излезе DMS-а. А и за белтъците ако влязат във ферментатора не е много страшно. Просто ти увеличава възможността, но не е казано че ще се вкисне със сигурност. При здрави и хубави дрожди, и добра ферментация, няма за какво да се тревожиш.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 08 Дек 2016, 10:42
от victoryvt
Митове и легенди, ама като изхвърлиш 90-100л. в канала и почваш да търсиш обяснение.
Който иска да вярва, негова си работа.
Аз споделих личен опит. Не го постулирам.
За мен вренето трябва да е бурно по много причини. Колко точно - да питаме Кунце, ама не можем защото от 2г. не е между живите.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 09 Дек 2016, 16:18
от Dave Lombardo
Ico написа:Напазарувах един котлон 2.1KW и се оказа,че има някакви защити и не може да вдигне температура над 97 градуса нито на 15, нито на 10 литра вода и съответно не може да се получи силно варене, а само къкрене. Сега чакам да се събере някаква техническа комисия, за да решават дали да ми върнат парите. Мощността е разпределена на 12 степени от 0 до 2,1KW не е по градуси. Ще докладвам допълнително след развръзката, засега го броя за "наигравка".


Наистина са те качили на въртележката! Търси си парите и ако те мотаят - потърси контакт с Комисия за защита на потребителя - една от малкото работещи институции в тази държава.
Мога само да кажа, че откакто си купихме индукционен котлон, с жената се родихме!
Когато варя яйца водата завира за по-малко от минута. И си ври мъжката, чак пръска от тенджерата.
Сутрин, когато топля мляко за чаветата, ако отида да се изпикая, най-вероятно ще намеря млякото кипнало.
И не загрява целия съд, а само дъното - пробвал съм стените на тенджерата, не са чак толкова загрети, че да ми залепне кожата :D
Хубавото е, че котлонът загрява само там, където е дъното на тенджерата, а не отстрани и не отоплява стаята ;)
За съжаление за момента не мога да споделя с опит с пивоварене, но когато го направя ще дам информация

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2018, 09:23
от ultrashock
Замислям се дали да дупча казана за варене и да монтирам нагревател, дали да продължа с двата бързовара, както правя в момента или да опитам с индукционен котлон. Дали изобщо би си се получило с казан 50см диаметър и около 50-60 литра бирена мъст?

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2018, 09:48
от dr_slavov
Ще изкажа мнение само за индукционния котлон. Страхотно нещо е. От както сме с такива не ползваме микровълнова. Много бързо и мощно. Има едно "обаче". Котлоните работят добре при съдове с дебели дъна. Колкото повече, толкова по-добре. Ако си с тънкостенните казани които продава Виктор имам, опасения дали ще можеш да вариш 50-60 литра.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2018, 09:58
от ultrashock
Ами новия е с по дебело дъно, не знам колко точно, но е по дебело от стандартните. Притеснява ме, че нямам идея колко стабилно ще седи 50см тенджера върху котлона. Можеш ли да препоръчаш някакъв модел марка? Има разни SAPIR за около 50лв, но нямам представа за качественото. Ето един пример.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 11 Яну 2018, 11:38
от dr_slavov
Не искам да се ангажирам с марки и модели. Моите са Бош, но за вграждане и се използват само за домакински цели. Аз варя на газ.