Страница 1 от 3

Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 01 Дек 2016, 21:46
от Ico
Здравейте колеги,
Моля за помощ, във връзка с идеята да се озахарява и вари мъстта на индукционен котлон. Става дума за варки от 30-тина литра на котлон 2,7КВ. Досега озахарявам на обикновен котлон и варя на 3КВ бързовар.От една страна, достигането до температурните паузи би отнело много по-малко време, при възможност за по-добър контрол над температурата, от друга страна се притеснявам да не загори всичко при нагряването на цялото тяло на съда, както става при индукционните котлони.
Та, ако има колеги с опит или идеи ще се радвам на мнения и помощ по въпроса. :)

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2016, 01:14
от Dejmos
Нямам опит, но по едно време сериозно обмислях да ползвам индукционен котлон, точно заради температурния контрол.
Но не намерих такъв, който да ми позволява регулиране на температурата със стъпка, по-малка от 10 градуса. Прецених, че тази точност не ми върши работа и зарязах идеята.
Ако имаш такъв, който позволява по-точно регулиране, през 5 и дори по-малко градуса, няма причина да не стане. Но със сигурност трябва да провериш дали отчетената от котлона температура отговаря на действителната. Все пак той мери индиректно.

Това, че загрява цялото тяло на съда... сигурен ли си? Мисля, че е само дъното.

Ще трябва да се бърка непрекъснато при загряване. След достигане на нужната температура може да намалиш мощността и да разбъркваш само от време на време, колкото да поддържаш еднаква температура в целия обем.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2016, 13:53
от dr_slavov
От няколко месеца ползваме такива котлони в кухнята. Това което забелязах е, работят по-добре на съдове с дебело дъно. При тънките не могат добре да отдадат енргията. Контрола не е по градуси! Като цяло всичко се случва много бързо. Загряването на течности е съизмеримо и дори по-бързо от микровълнова.
За варене е перфектно. За озахаряване по скоро не. Ще трябва зверско бъркане. И пак не съм сигурен дали ще успееш да постигнеш равномерна Т на майша.
Имаше някакви съдове и котлон на Цептер с термо сонда. Като се постигне желаната Т изключва котлона. Ама цените са..... като на 100л система от Китай. :lol:
https://shop.zepter.com/kitchen/cooking ... ion-cooker

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 02 Дек 2016, 22:38
от Ico
Здравейте колеги,
Благодаря за отговорите. Затова, че се загрява цялото тяла на съда предположих от спецификацията на продукта:
"Принцип на работа:
Индукционните котлони, за разлика от останалите котлони загряват директно съда за приготвяне на храната, без да имат нагряващ елемент.
Това се получава чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда.
Топлината генерирана в съда се предава на съдържанието му.
Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира."

Иначе контрола на температурата ще го проверя допълнително, но май наистина не става за озахаряване.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 08:18
от vsd
Аз ползвам индукционен котлон от Метро от 2-3 годин, моя е 2 KW с 40 литра тенджера. Малко бавно завира и слабо ври, но върши работа. На индукционните им се загрява директно дъното на съда, но трудно можем да говорим за температурен контрол. Правя еднотемпературно озахаряване, така че котлона го ползвам само за загряване на водата, не грея малца директно.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 03 Дек 2016, 20:03
от Dejmos
Загряват директно съда, но се има предвид дъното, където действа електромагнитното поле на котлона.

Виждал съм индукционни котлони, на които се задава време на готвене и мощност на излъчване или температура. Но измерването е индиректно и няма да е точно, а стъпката -10 градуса.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 05 Дек 2016, 23:17
от Ico
Напазарувах един котлон 2.1KW и се оказа,че има някакви защити и не може да вдигне температура над 97 градуса нито на 15, нито на 10 литра вода и съответно не може да се получи силно варене, а само къкрене. Сега чакам да се събере някаква техническа комисия, за да решават дали да ми върнат парите. Мощността е разпределена на 12 степени от 0 до 2,1KW не е по градуси. Ще докладвам допълнително след развръзката, засега го броя за "наигравка".

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 09:50
от dr_slavov
Нещо те мятат по върбите. Няма как да бъде истина това със защитата по Т. Ами ти не може да си изпържиш една цаца. :D Не съм чувал за пържене при 97С.
А и от опит, не мога да варя на последна степен (пробвал съм с максимум 7-8л), защото ще изкара всичко от тенджерата.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 22:11
от vsd
Съмнява ме котлона да може да мери толкова прецизно за да има такава защита. В София водата ври при около 98 градуса. Като вземем предвид че ние варим разтвор, а не чиста вода и грешките при термометрите, тези 97 градуса са доста логични. Между другото, не ти трябва да ври силно, и да къкри е достатъчно.

Re: Варене и озахаряване с индукционен котлон?

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2016, 10:28
от Yaskata
тук малко ще противореча на VSD :)
трябва да ври силно! Ето обяснение от victoryvt защо:

viewtopic.php?f=30&t=2632&p=3758&hilit=%D1%88%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D1%8A%D1%81%D1%82#p3758

или конкретния абзац:

И още един аспект на практическото пивоварене, който също научих от собствен горчив опит :
Варете шибаната пивна мъст яко !
Не видите ли да бълбука и да прави ключ - нищо не сте сварили.
Колкото и да ви се струва невероятно именно недостатъчно силното врене разваля след това бирите.
Причината е в недоброто коагулиране на белтъците.
(За което има и още едно подпомагащо средство - карагенана или ирландския мъх)
Недобре коагулиралите белтъци после остават разтворени в бирата и започват да я вкисват.
Първата седмица е добра, на втората вече се усеща киселина, а след третата не се пие.
На последната си варка си изолирах казана с минерална вата така както го правя когато в него дестилирам алкохол и варката беше изключително бурна.
Засега резултатната бира не проявява признаци на вкисване.
Надявам се и занапред да е така.