Страница 2 от 2

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 21:39
от Martin
Не ме разбра. Идеята е да имаш 5-5.5 пх за майшуването. Водата която ще наливаш после в съда за варене може и да е 7.5. Първо количеството няма да е достатъчно за да прескочи буфера и да промени много пхто или дори и да го вдигне не е проблем. Вече нямаш ензими за които да се тревожиш, а дрождите ще свалят до 4.5 щат не щат.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 22:58
от Dejmos
Някъде бях чел, че рН по време на варенето има значение за бистротата на мъстта. Ако правилно съм разбрал/превел прочетеното, ако рНто е извън определени граници (ако помня правилно, близки до тези за озахаряване), мъстта се размътва. Моята последна (не съм мерил рН) след нклк часа утаяване беше по-мътна, отколкото преди варенето.

От друга страна - смесваме приблизително неутрална вода (рН 7-7,5) с малца в съотношение 3:1 и получаваме рН 5,2-5,5. А после добавяме още 4:1 вода с рН 7-7,5...
Такова голямо количество няма ли да прескочи буфера и да повиши рН?

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 09:12
от Martin
Добавянето на водата за промиване не трябва да надвишава 6пх. Вече не заради ензимите ами заради кофти танини в шлюпките. Над 6 пх и над 80гр почват да излизат.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 22 Апр 2017, 10:52
от Dave Lombardo
т.е. водата за промиване ли трябва да е 6 pH max или общото pH на бъркоча не трябва да рипа над 6?

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2017, 13:24
от Martin
Водата за промиване. Което съответно прави и целия бъркоч под 6.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2017, 22:41
от dandilov
Е така де...
Ама на дрождите като им шибнеш РН 7, 8 или друго, не е съвсем сигурно, че ще го свалят до 4,5. ;)

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2017, 09:55
от Dave Lombardo
Martin написа:Водата за промиване. Което съответно прави и целия бъркоч под 6.


Като имаме предвид, че ВиК водата в България масово е в диапазона 7-7.5 pH, това означава, че за всяка варка трябва да се подкиселява промивната вода