Страница 1 от 2

% Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2016, 14:22
от dr_slavov
Много голям проблем ми е да изчисля (предвидя) количеството което ще изпаря по време на варене. Използвам газов котлон и не мога да настроя пламъка да бъде един и същ. Дори съвсем малка промяна оказва огромно влияние в крайния резултат. Стигал съм до 27-28% за час. Започнах да меря плътност на всеки 15 мин и в зависимост от тенденцията да се мъча да коригирам силата напламъка. :angry-screaming:
След дълго умуване се сетих, че на работа използваме регулатори на налягането за един вид отоплители като този:
DSC_1278.JPG
Това е вторичен регулатор разграфен от 1 до 10 и променя налягането от 5 до 300mBar. Залагам големи надеждина на него за да мога да стабилизирам варилния процес. Ще дам отзиви след първата варка.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2016, 08:53
от victoryvt
Защото ползваш редуцир с високо налягане.(Даже не е редуцир-вентил, ами е само кран.)
Нямаш ли под ръка някой от другия тип редуцири - те са с ниско налягане и дебита се регулира лесно от кранчето на котлона.
Аз ползвам такъв, макар че напоследък варя на ток.
Изображение

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 14:58
от dr_slavov
Така е Викторе, но този го имах от една газова горелка. Нали все гледаме да излизат по-евтино нещата.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 13:12
от BatVentsi
Може ли и аз да питам нещо тук, тъй-като и моя проблем е с извирането на прекалено много мъст. С котлон Колос съм и редуцир-вентил за високо (имам и за ниско). С тоя за високо мога да си коригирам достатъчно добре температурите и варенето може да е бурно, средно и слабо. Но все чувам, че трябва варенето д е бурно та затова малко засилвам и то направо си подскача отгоре.. Да не би да се престаравам? Заминава ми много бира така. Значи втория път от 33 литра вкарани преди варене, бутилирах 21. Утайка (почти) не остана във ферментора. Това е 30% загуба а варих само за 60-70 минути и сложих с 2-3 литра повече вода при промиване.

Та въпроса ми най-вече е: кога е достатъчно бурно врене и как да намаля това прахосване на материал. Надявах се поне едни 25-27 литра да сложа във ферментора но е с цели 4-5 литра по малко.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 19 Апр 2017, 20:41
от dandilov
Не ти заминава бира и материал, а заминава вода!
Можеш по време на варенето да добавяш вода. За целта трябва да следиш плътността ( "платото") да не падне под желаната стойност и последната добавена вода да ври поне 10 - 15 минути, за да се превари и тя. Хубаво е добавената вода да е предварително подкиселена до РН, равно на това на мъстта. Става с "ПУРАК-80 (Млечна киселина 80%)" от електронния магазин и РН - метър.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2017, 13:51
от Dejmos
Дали е добра идея да се подкиселява водата за доливане, след като е изпарена само вода? Така няма ли да се намали рН на мъстта допълнително?

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 09:30
от Dave Lombardo
Е нали се целим в pH 4.5, ако долееш чиста вода ще вдигнеш общата алкализация.
А с подкиселяването се целиш към pH на мъстта, за да увеличиш съдържанието в казана, без да алкализираш или да сваляш прекомерно киселинността.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 10:31
от Martin
Трябва ни 5 до 5.5 пеха по време на майша. И толкоз. Дрождите после сами ди я свалят на 4.5.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 15:40
от Dave Lombardo
Martin написа:Трябва ни 5 до 5.5 пеха по време на майша. И толкоз. Дрождите после сами ди я свалят на 4.5.

Ок, ама питейната вода масово е около 7 - 7.5.
И ако я бухнем директно във врящата мъст ще вдигне общото pH.
Доколкото разбирам написаното от dandilov, идеята на подкиселяването с млечна киселина е да свалим pH-то на водата до това в казана и в крайна сметка да поддържаме около тези 5 - 5.5 pH.

Re: % Изпаряване по време на варене

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2017, 18:52
от dandilov
Точно това е идеята. ;)