% Изпаряване по време на варене

Модератор: Martin

% Изпаряване по време на варене

Мнениеот dr_slavov » 16 Сеп 2016, 14:22

Много голям проблем ми е да изчисля (предвидя) количеството което ще изпаря по време на варене. Използвам газов котлон и не мога да настроя пламъка да бъде един и същ. Дори съвсем малка промяна оказва огромно влияние в крайния резултат. Стигал съм до 27-28% за час. Започнах да меря плътност на всеки 15 мин и в зависимост от тенденцията да се мъча да коригирам силата напламъка. :angry-screaming:
След дълго умуване се сетих, че на работа използваме регулатори на налягането за един вид отоплители като този:
DSC_1278.JPG
Това е вторичен регулатор разграфен от 1 до 10 и променя налягането от 5 до 300mBar. Залагам големи надеждина на него за да мога да стабилизирам варилния процес. Ще дам отзиви след първата варка.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 443
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот victoryvt » 17 Сеп 2016, 08:53

Защото ползваш редуцир с високо налягане.(Даже не е редуцир-вентил, ами е само кран.)
Нямаш ли под ръка някой от другия тип редуцири - те са с ниско налягане и дебита се регулира лесно от кранчето на котлона.
Аз ползвам такъв, макар че напоследък варя на ток.
Изображение
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот dr_slavov » 21 Сеп 2016, 14:58

Така е Викторе, но този го имах от една газова горелка. Нали все гледаме да излизат по-евтино нещата.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 443
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот BatVentsi » 19 Апр 2017, 13:12

Може ли и аз да питам нещо тук, тъй-като и моя проблем е с извирането на прекалено много мъст. С котлон Колос съм и редуцир-вентил за високо (имам и за ниско). С тоя за високо мога да си коригирам достатъчно добре температурите и варенето може да е бурно, средно и слабо. Но все чувам, че трябва варенето д е бурно та затова малко засилвам и то направо си подскача отгоре.. Да не би да се престаравам? Заминава ми много бира така. Значи втория път от 33 литра вкарани преди варене, бутилирах 21. Утайка (почти) не остана във ферментора. Това е 30% загуба а варих само за 60-70 минути и сложих с 2-3 литра повече вода при промиване.

Та въпроса ми най-вече е: кога е достатъчно бурно врене и как да намаля това прахосване на материал. Надявах се поне едни 25-27 литра да сложа във ферментора но е с цели 4-5 литра по малко.
Аватар
BatVentsi
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 52
Регистриран на: 26 Фев 2016, 13:38
Местоположение: Русе

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот dandilov » 19 Апр 2017, 20:41

Не ти заминава бира и материал, а заминава вода!
Можеш по време на варенето да добавяш вода. За целта трябва да следиш плътността ( "платото") да не падне под желаната стойност и последната добавена вода да ври поне 10 - 15 минути, за да се превари и тя. Хубаво е добавената вода да е предварително подкиселена до РН, равно на това на мъстта. Става с "ПУРАК-80 (Млечна киселина 80%)" от електронния магазин и РН - метър.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dejmos » 20 Апр 2017, 13:51

Дали е добра идея да се подкиселява водата за доливане, след като е изпарена само вода? Така няма ли да се намали рН на мъстта допълнително?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dave Lombardo » 21 Апр 2017, 09:30

Е нали се целим в pH 4.5, ако долееш чиста вода ще вдигнеш общата алкализация.
А с подкиселяването се целиш към pH на мъстта, за да увеличиш съдържанието в казана, без да алкализираш или да сваляш прекомерно киселинността.
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 175
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Martin » 21 Апр 2017, 10:31

Трябва ни 5 до 5.5 пеха по време на майша. И толкоз. Дрождите после сами ди я свалят на 4.5.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот Dave Lombardo » 21 Апр 2017, 15:40

Martin написа:Трябва ни 5 до 5.5 пеха по време на майша. И толкоз. Дрождите после сами ди я свалят на 4.5.

Ок, ама питейната вода масово е около 7 - 7.5.
И ако я бухнем директно във врящата мъст ще вдигне общото pH.
Доколкото разбирам написаното от dandilov, идеята на подкиселяването с млечна киселина е да свалим pH-то на водата до това в казана и в крайна сметка да поддържаме около тези 5 - 5.5 pH.
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 175
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: % Изпаряване по време на варене

Мнениеот dandilov » 21 Апр 2017, 18:52

Точно това е идеята. ;)
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Следваща

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron