Страница 1 от 2

Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 22:33
от Ico
Здравейте колеги,
Имам въпрос относно разреждането на мъстта по време на варене при достигане на по-високи стойности на плътност от желаните.
Проблема е в това, че май ми е силен бързовара и при варка от 20л. например, губя около 6л. за час и половина варене и плътността стига до 1,070 при очаквани 1,050. От друга страна прецаках цяля варка от доливане и не искам да си повтарям грешката. Та въпросът ми е, как е правилно да се процедира при такъв случай?

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 27 Май 2016, 23:06
от Martin
Няма смисъл от доливане с вода. Ако имаш място в съда за варене просто цеди повече. Или ползвай по слаб бързовар.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 28 Май 2016, 09:02
от 5th-hokage
Както е казал Мартин - след като имаш представа колко ще изпари просто промивай с малко повече вода - аз също изпаявам много, но промивам с 2-3 литра повече от предвиденото и то се компенсира.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 28 Май 2016, 10:09
от st_jivko
И при мен схемата е същата:варя малца с литър вода в повече и промивам с литър отгоре.
Така се получава по-малко захарност на пивната мъст,която се нормализира при варенето и.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 28 Май 2016, 10:28
от Dejmos
Аз пък съм доливал и няма проблем. Само не спирай варенето. Кипваш желаното количество вода и го наливаш в казана.
Така че и двата варианта са приложими - озахаряване и промиване с повече вода, или доливане.
А може и да намалиш времето за варене с 15-20 минути.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 28 Май 2016, 10:42
от Ico
Благодаря за помощта. Утре ще пробвам варианта с намаляване на времето за варене с 20 мин. и ще докладвам. :text-thankyoublue:

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 28 Май 2016, 22:44
от Martin
@Dejmos Никой не е казал че има проблем добавянето на вода. Ама защо пък вместо това да не промива повече и да има вместо вода течност с цвят, аромат и някакви захари. Човек трябва да се цели към пребойл волюм, демек количество преди варене, без да добавя вода преди, по време или след варенето.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 29 Май 2016, 11:06
от victoryvt
Бай Кунце е казАл :)
"Да се промива докато от чучура потече течност с 2% Плато и да се спре"
Сега не помня точно каква беше обосновката, но беше свързано с това че с още повече вода рязко се качва пеха-то и се извличат нежелани танини от люспите.
Та поради тази причина прекаленото промиване може да влоши вкуса.
Има даже и такъв метод - следващата варка се започва не с чиста вода, а с промивни води с около 3-4% Плато (а предишната е била с по-кратко промиване заради по-силна бира по рецепта).
Обаче и за този метод се твърди че влошава вкуса.
А защо просто не си смениш бързовара - има по 1.5 квата, 2квата и 3квата ?
За 20л. 1.5 ще е добре мисля.
Или времето да се намали на 1 час.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 29 Май 2016, 22:46
от Dejmos
20 литра с 1,5кВт бързовар завират бавно и врат мудно, не врат, а къкрят. Аз 20-25 литра ги варя с 3кВт.

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

МнениеПубликувано на: 30 Май 2016, 08:45
от victoryvt
Аз преди време врях 30л с 2квата в 40л. казан и си вреше доволно добре.
Зимата само на студа го завивах с изолация.
И то 30л. след вренето ...
Обаче много бързовари не си отговарят на параметрите.
Между другото, може да се провери дали загряваш с достатъчна мощност като се измери времето за стопляне на водата за промиване или тази за озахаряването.
Знае се че т.н. специфичен топлинен капацитет на водата е 4.2кДж/кг/градус - демек 1кг. вода (1л.) за да си вдигне темп. с един градус е нужно да се загрее с 4.2 кДж енергия.
Например ако трябва да стоплиш 62л. студена вода (8-9гр.) до температурата за смесване с малца (71 гр.) /реален пример от последната ми варка/ с два бързовара (2+3 кВата) се получава следното :
Ел.енергията в кватч. = 0.278*4.2*62*(71-8)/1000=4.56 кВч.
Времето за стопляне е 4.56/5=0.912 часа или 54-55 мин.
За да проверя на практика тия сметки - измерих температурата на водата, включих бързоварите и след 55 мин. слязох да проверя - термометърът показваше 69.5 гр. :)