Охмеляване на малцовите екстракти

Модератор: Martin

Охмеляване на малцовите екстракти

Мнениеот dr_slavov » 11 Май 2015, 17:53

Здравейте,
Как става охмеляването когато се използват малцови екстракти? По това което прочетох из форума можем да добавим хмела като сух екстракт, но тогава ще има само аромат, но не и горчивина.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охмеляване на малцовите екстракти

Мнениеот victoryvt » 11 Май 2015, 18:57

Малко бъркате понятията - хмелът е във вид на пелети или листа, не е във вид на екстракт. По принцип има хмелов екстракт, извлечен с алкохол идр. технологии, но рядко се ползва за домашно пивоварство.
Обикновено големите фабрики го ползват по ред причини - основната е , че няма опасност бирата да се освети от слънцето и да замирише на скункс.
Ако желаете да охмелите малцов екстракт направете следното :
1. Разтворете го в нужното количество вода и ако ще добавяте захар - добавете я и нея.
2. Проверете си захарността - ако трябва да е 12% - направете я малко по-малка, тъй като при вренето ще се изпари вода.
3. Загрейте тази пивна мъст до врене и веднага сложете горчивата порция хмел (независимо дали е на листа или на пелети). Не се подлъгвайте да го слагате в торбички, а го пуснете директно в мъстта да ври.
4. Врете го поне 60 мин. Няма нужда да е с отворен капак както ако сме добили сместа от озахаряване и промиване, тъй като промишленият малцов екстракт е преминал тези процедури и в него няма ДМС, няма и белтъци. (Изчислете си нужната ви горчивина чрез някой IBU калкулатор - грамове хнмел, алфа киселини, литри пивна мъст, начален и краен екстракт преди и след варенето и т.н.)
5. В края на вренето добавете втория - ароматичен хмел - по някаква рецепта, или 1-2 гр. на литър И повече да сложите няма да се промени много горчивината. Ако ползвате ИБУ калкулатор - добавете втори ред в него за втория хмел. Нека ври не повече от 5-10 мин. , а може и само 1 мин.
6. Охладете пивната мъст - на водна баня, с ледени бутилки, или ако имате - със серпентина.
7. Изчакайте да се утаят хмелните частци на дъното и източете пивната мъст над тях, нея внесете във ферментатора и посейте дрождите.

От там насетне е ясно какво се прави.

Има и по-лесен начин, но изчисленията са трудни - вместо да ври цялата пивна мъст - врете само някаква част и то само вода. Т.е. да се направи хмелов чай и след това да се отлее само бистрата течност на чая. Така по-лесно ще охладите чайчето.
След това го внасяте директно във ферментатора, където вече може и да е заферментирало основното количество мъст и без грам хмел в нея.
Варианти много.
И все пак, защо не пробвате истинско пивоварене от зърно ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Охмеляване на малцовите екстракти

Мнениеот dr_slavov » 12 Май 2015, 12:31

Благодаря за отговорите.
victoryvt написа:Малко бъркате понятията - хмелът е във вид на пелети или листа, не е във вид на екстракт. По принцип има хмелов екстракт, извлечен с алкохол идр. технологии, но рядко се ползва за домашно пивоварство.
Срещнах в английски сайтове в пакетчета. Прилича на много фин бял прах. Предположих, че е някакъв вид лиофилизиран извлек затова написах екстракт.
victoryvt написа:И все пак, защо не пробвате истинско пивоварене от зърно ?
Дълга тема. :D Произвеждам бира в домашни условия от 2007 година. Казвам произвеждам защото до сега съм използвал готови китове. Видях едни стари снимки на моя шеф (Шотландец) на които той прави бира. Това което намерих тогава бяха готови китове. Първите ги внесох от Англия, след това започнаха да се предлагат и в БГ. Бирата се получава доста добре, но с времето започнах да искам да експериментирам. Искам по-силна, по-тъмна, по-горчива и т.н., но китовете не дават тази възможност. Започнах да ровя из нета, тогава открих вас. Запалих се и със сигурност първата варка ще бъде скоро. Но исках да изпробвам една партида по начина по който съм свикнал просто за да добия смелост. Защото при китовете не съм обръщал толкова внимание на начално/крайна плътност, цвят и т.н. Там е: слагаш това, добавяш това и чакаш.
Но виждам, че екстракта който предлагате е само светъл което също не дава много варианти за импровизация.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Охмеляване на малцовите екстракти

Мнениеот alvinator » 12 Май 2015, 12:50

Т.е. ти си се насочил към екстрактно пивоварене? Мисля, че и светлият малцов екстракт ще свърши работа, ако използваш steeping grains - някакво количество пресно смлян малц, който се накисва (не се търси майшуване и извличане на захар, по-скоро цвят и аромат, доколкото съм чел).
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: Охмеляване на малцовите екстракти

Мнениеот dr_slavov » 12 Май 2015, 13:20

Не, със сигурност не съм се насочил само на там. Исках да пробвам.
Истински варки ще има. Дори в момента съм в процес на строителство на нова къща и мисля едното от помещенията в мазата да бъде оборудвано за домашната пивоварна.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron